У Луцьку 46 працівників правоохоронних органів з усієї області пройшли навчання стосовно особливостей застосування законодавства під час виборів. 19 лютого у рамках тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» з поліцейськими спілкувалися про виборчі порушення, їхню кваліфікацію тощо.

Навчання для поліцейських провели тренери Громадянської мережі ОПОРА, громадські омбудсмени із захисту виборчих прав ОПОРИ. Тренінг відбувався окремо для двох груп правоохоронців. Спочатку навчання пройшли заступники начальників відділів і відділень поліції та куратори блоку превентивних служб, а у другій половині дня – волинські слідчі. У роботі із першою групою більше уваги зосередили на питаннях кваліфікації та фіксації правопорушень, а під час роботи зі слідчими глибше розглянули власне кримінальні правопорушення, пов’язані із виборчим законодавством, та їх розслідування.

«Вибори - не постійний процес, правоохоронці із цим не працюють весь час, якісь знання можуть забуватися, плюс зміни до законодавства. Тому є потреба пригадати щось, а десь прояснити позиції. Адже є колізійні норми, неоднозначні чи навіть суперечливі, тому запит досить очевидний. Метою наших навчань є те, щоб зрештою працівники правоохоронних органів якісніше попереджали правопорушення та злочини», - зауважила Марія.

Навчання для поліцейських складалося із теоретичного та практичного блоків. Спочатку тренери розповідали учасникам навчань загальні відомості про виборчий процес, інформацію, яку можна знайти на сайті ЦВК, та алгоритми дій у разі виникнення правопорушень. Також із правоохоронцями обговорили, як розмежовувати агітацію та підкуп, чим регулюється можливість потрапляння на дільниці після їх закриття тощо.

Під час блоку практичних занять правоохоронців об’єднували у групи, які розглядали різні гіпотетичні ситуації. До прикладу, одна із груп мала описати максимальну кількість правопорушень у день виборів, інша – пов’язаних із підкупом, третя – пов’язаних з розміщенням агітматеріалів Розглядали й екстремальні випадки, для прикладу, замінування виборчих дільниць.

Окрім того, були й відео- та фотозавдання, у ході яких поліцейським пропонували кваліфікувати ситуацію за результатами побаченого відеофрагменту чи фото аби визначити, чи було порушення та скласти фабулу протоколу. Правоохоронці також отримали роздаткові матеріали та брошури, у яких описані алгоритми дій при «виборчих» порушеннях.

Після завершення тренінгу заступник начальника відділу організації несення служби у місті Ковелі управління патрульної поліції у Волинській області Сергій Цигульов розповів, що досвіду участі у виборах він ще не мав. Сьогоднішні навчання дозволили актуалізувати знання та отримати нову інформацію.

«Цей тренінг дійсно дав нові знання, я відмітив собі, на що треба звернути увагу, щоб ефективно забезпечувати громадський порядок під час проведення виборів. Я почув багато думок досвідчених людей, тому дякую організаторам і тренерам. Ми також будемо збирати особовий склад, проводити навчання, можливо, також із залученням громадських організацій, щоб зробити вибори чесними і прозорими», - зауважив правоохоронець.

Слідчий із Камінь-Каширського відділу поліції Богдан Калапуц розповів, що на практиці йому доводилося розслідувати виборчі порушення. Тоді він займався справою про видачу бюлетенів особам, які не мали права на його отримання, та  голосування більше одного разу.

«Всі ці справи спрямували до суду, до відповідальності притягнули членів комісії та 20-ох виборців», - повідомив Калапуц.

Водночас правоохоронець зауважив, що виборчі знання треба періодично освіжати.

«Обов’язково потрібні такі навчання, постійно дізнаєшся щось нове. Справа й у тому, що вибори ж не кожен день відбуваються, тому не так часто із цим стикаєшся. Відповідно, щось забувається, тому треба актуалізувати ці навчання», - резюмував правоохоронець.

За словами тренера Володимира, він задоволений рівнем підготовки правоохоронців, які відвідали тренінг.

«І працівники служби превенції, і слідчі непогано орієнтуються  у виборчому законодавстві, помітно, що вони фахівці справи щодо своїх компетенцій. Особливо сподобалася співпраця із слідчими, які досить чітко визначали алгоритми дій у випадках виборчих порушень. Вважаю, що тренінг пішов їм на користь: як я почув із їх реакції, це було вдале поєднання виборчого законодавства із їх практичною діяльністю», - резюмував омбудсмен.

До слова, подібні навчання відбудуться по всій території України для близько 3 тисяч працівників  патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.