Станом на середину лютого 2019 року можливістю тимчасової зміни місця голосування скористалися 116 мешканців Закарпаття, з них 56 змінили місце голосування в межах області. Про це в облдержадміністрації ОПОРІ повідомили у відповіді на запит. Загалом, станом на 31 січня у найзахіднішій області нараховувалося 956 759 виборців в тому числі з відміткою про вибуття. Із них в обласному центрі – Ужгороді – 94 386 (в тому числі з відміткою про вибуття) виборців.

У відповідь на запит комунікаційниці ОПОРИ заступник керівника апарату Закарпатської державної адміністрації Олексій Варцаба зазначив, що станом на 11 лютого 2019 року, за даними ДРВ, можливістю тимчасової зміни місця голосування скористалися 116 мешканців, з них 56 змінили місце голосування в межах області.

Згідно з даними вказаними на сайті ДРВ, станом на 31 січня 2019 року на Закарпатті налічують 956 759 виборців, в тому числі з відміткою про вибуття. Станом на 31.12.2018 налічувалося 958 117 виборців, на 30.11.2018 - 958 699. 

В Ужгороді станом на 31 січня 2019 року зареєстровано 94 386 (в тому числі з відміткою про вибуття) виборців, станом на 31 грудня 2018 року - 94 450, на 30 листопада 2018 - 94 405.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області дізнавалися, як працюють місцеві відділи Державного реєстру виборців, чи активно виборці звертаються, аби перевірити наявність своєї особи у виборчих списках, чи користуються правом змінити місце голосування тощо.

У відділі ДРВ у Хусті спостерігачам ОПОРИ повідомили, що станом на першу половину лютого з проханням про зміну місця голосування до них наразі звернулися 4 виборці, у Мукачеві – 13, у Іршаві – 1. За спостереженнями представників ОПОРИ, які особисто відвідали приміщення ДРВ, черг перед відділами у цих містах немає. На питання представника ОПОРИ, чи інформують громадян про можливість змінити місця голосування відповіли, що робитимуть це ближче до самих виборів.

У районному відділі ДРВ у місті Берегові зазначили, що наразі інформаційної роботи не проводять, а у міському запевнили, що невдовзі планують створити інформаційний куток для виборців. У відділення Державного реєстру виборців Виноградівської РДА є інформаційний стенд. Також працівники розповіли, що мають у наявності плакати з інформацією, як громадяни можуть перевірити персональні дані у реєстрі виборців. Ці плакати розклеєні у фойє будівель сільських рад. Також працівники установ зазначили, що наразі до них із проханням змінити місце голосування звернулися лише кілька осіб, точної цифри не назвали. За словами спостерігача ОПОРИ, черг до цих відділень немає.

У відділі ДРВ у Рахівській РДА зазначили, що від початку року із проханням зміни місця голосування до них звернулося 32 виборці, а із проханням зміни виборчої адреси зверталися 5 осіб.

У Воловецькому відділі ДРВ за словами голови відділу, особистих візитів громадян щодо уточнення їх наявності у списку виборців не було, натомість через електронний кабінет виборця свої дані перевірили вже 46 осіб. Також було 1 звернення з приводу тимчасової зміни місця для голосування без зміни виборчої адреси. До відділу може звернутися кожен громадянин України незалежно від місця реєстрації. Для поширення серед виборців інформації про необхідність уточнення відомостей в Державному реєстрі виборців та процедуру зміни місця голосування працівники публікують оголошення та звернення на сайті  Воловецької РДА та у газеті «Голос Верховини».

За спостереженням довготермінової спостерігачки ОПОРИ у відділі ведення ДРВ виконавчого комітету Чопської міської ради працює відкрито, приміщення в хорошому стані, доступне для відвідувачів. Графік роботи прив’язаний до роботи міської ради. На стенді є відповідні зразки. Громадяни звертаються до відділу неактивно. За словами працівників, особисто щодо перевірки себе в списку виборців громадяни не зверталися. Із проханням про тимчасову зміну адреси голосування звернулася одна особа.  Інформування відбувається через офіційний сайт Чопської міської ради.

 

Відділ ДРВ Великоберезнянської РДА також працює відкрито. На інформаційному стенді є відповідні зразки. На момент візиту відділу спостерігачем ОПОРИ черг не було. З проханням про тимчасову зміну адреси голосування звернулася одна особа. Інформування відбувається через офіційний сайт Великоберезнянської РДА. 

Відділ ведення апарату ДРВ Перечинської РДА працює у відкритому для виборців режимі. Інформацію щодо перевірки себе в списку виборців та кількість осіб, які зверталися особисто щодо тимчасової зміни адреси голосування не надали, відзначили, що не є розпорядником інформації. Все інформування відбувається через офіційний сайт Перечинської РДА.

Ужгородський відділ ДРВ також працює відкрито. Позаяк у Ужгородській міській раді діє пропускний режим – турнікет (для відвідувачів верхніх поверхів)  то спостерігачі ОПОРИ перевірили, наскільки доступним є такий режим для відвідувачів саме ДРВ (кабінети якого розміщені на 2-му поверсі). На даний момент доступ до відділу ДРВ – вільний, позаяк з ініціативи керівництва ДРВ цей момент було усунено і наразі турнікет для відвідувачів кабінету Реєстру постійно відкритий. За словами працівників, громадяни звертаються наразі помірно. Черг немає, однак на момент візиту спостерігача, відвідувачі були. Особисто щодо перевірки себе в списку виборців звернулися уже 58 осіб. Інформування населення про можливість перевірити себе у списку чи тимчасово змінити виборчу адресу відбувається через сайт Ужгородської міськради.

Відділ ведення ДРВ апарату Ужгородської РДА теж працює відкрито, приміщення доступне для відвідувачів. Виборці до відділу звертаються неактивно, черг немає. Особисто щодо перевірки себе в списку виборців зверталися 2 особи. Все інформування відбувається через офіційний сайт Ужгородської РДА у відповідному розділі.

За словами голови Міжгірського відділу ДРВ, особистих візитів громадян щодо уточнення їх наявності у списку виборців не було, а через електронний кабінет виборця свої дані перевірили 25 осіб. З приводу тимчасової зміни місця для голосування без зміни виборчої адреси до цього відділу звернулося 12 виборців. Виборців інформують про їх права щодо зміни адреси на сайті Міжгірської РДА та у газеті «Верховина».

У відділі Державного реєстру виборців Свалявської РДА особистих візитів громадян щодо уточнення їх наявності у списку виборців наразі не було, через електронний кабінет виборця свої дані перевірили 58 осіб. Працівники відділу також інформують місцевих виборців шляхом розміщення матеріалів на сайті Свалявської РДА та у газеті «Вісті з Свалявщини».

У відділі ДРВ у Тячеві спостерігачу ОПОРИ повідомили, що не ведуть облік особистих звернень громадян, а із проханням зміни адреси від початку року до них звернулися 3 особи.

Нагадуємо, якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими обставинами громадянин не може проголосувати на виборах за виборчою адресою, він має право тимчасово змінити місце голосування. Для цього виборцю слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із паспортом та заявою про тимчасову зміну місця голосування. До заяви особі потрібно додати документ, який підтверджує потребу тимчасової зміни місця голосування. Наприклад, довідку з місця роботи чи навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло за місцем, де виборець хоче проголосувати тощо.

Якщо виборець є внутрішньо переміщеною особою, то жодних додаткових документів додавати до заяви не треба. Однак, з огляду на ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців», де передбачено, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинно бути «мотивованим», у заяві в обґрунтуванні варто зазначити, що зміна місця голосування відбувається через те, що виборча адреса перебуває на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Звернутись із такою заявою можна до 25 березня включно. А якщо буде оголошено другий тур виборів, то процедуру доведеться повторити. Детальніше читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.