Впродовж 13-14 лютого Рівненщину відвідали два кандидати на посаду Президента України: Володимир Зеленський виступив на концерті Студії «Квартал 95» та Руслан Кошулинський подарував для книгарні книги.

14 лютого у Рівному в приміщенні Рівненського міського палацу культури («Текстильник») відбувся концерт Студії «Квартал 95» за участі кандидата на посаду Президента України Володимира Зеленського.

На початку свого виступу Володимир Зеленський сказав: «У нас просто концерт. Не агітація. Тому з(е)драстуйте». Під час концерту глядачам показали промо-ролик «Слуги народу» (політичний телесеріал виробництва студії «Квартал-95» про історію обрання Президентом України – вчителя історії – Василя Голобородька (Володимир Зеленський).

Загалом впродовж концерту у жартівливій манері згадувались кандидати на посаду Президента – Олег Ляшко, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко.

Придбати квитки на концерт можна було на сайті rivne.karabas.com і їх вартість становила від 290 грн до 1150 грн.

15 лютого на інтернет-порталі «Рівне Вечірнє» опубліковано матеріал «Зеленський у Рівному: аншлаг і повна відсутність агітації (ФОТО)» у якій зазначено, що концерт «був соціальним – запрошення на нього безкоштовно отримали малозабезпечені рівняни: люди з особливими потребами, представники малозабезпечених родин, ветерани АТО, талановиті студенти тощо».

Компанія «Квартал концерт» повідомила, що для отримання безкоштовних квитків організації мають прислати на офіційний сайт запит. «Ми це розглядаємо і надсилаємо їм або електронною або Новою поштою роздруковуємо квитки. Тобто має бути офіційне запрошення», - зазначили у «Квартал концерт».

Начальниця Управління праці та соціального захисту населення Рівненської міської ради Віра Мельник повідомила для ОПОРИ, що управління не отримувало звернень щодо отримання безкоштовних квитків. Керівниця громадської організації «Психологічна служба Євромайдану» Ольга Яковлєва також прокоментувала, що не володіє інформацією про отримання безкоштовних квитків.

У рівненському осередку кандидата на пост Президента Володимира Зеленського повідомили, що необхідно надіслати запит для отримання інформації, чи був концерт «соціальним». Однак поки відповіді на запит немає.

12 лютого також у приміщенні міського палацу культури відбувся концерт продюсерського центру «Ліга сміху» вже без участі кандидата. На початку концерту відбулась трансляція відеоролика зі зверненням кандидата на пост Президента Володимира Зеленського із закликом прийти 31 березня на вибори та проголосувати.

«[рос.] Друзі. До вас приїхали кращі представники нашого чудового світлого, а головне веселого проекту «Ліга сміха». І вони тут. Це ніяка не агітація. Це просто концерт, для того, щоб підняти вам настрій у наш депресивний час. А ви люди розумні, ви самі визначите за кого вам голосувати. Чому я так говорю? Тому що ми з вами живемо в шаленому темпі, в шалений час і, напевно, знаємо про важливий крок. Я вас дуже прошу, просто по-людськи, не забути 31 березня прийти проголосувати. Щоб ваш голос залишився вашим. Знову ж таки, доповнюю себе і ще раз повторюю, - не важливо за кого. [укр.] І головне, не будьте байдужими. Зробимо це разом. [рос.] І за традицією. [укр.] Слава Україні!», - сказав у зверненні Володимир Зеленський.

13 лютого місто Рівне відвідав кандидат на пост Президента України Руслан Кошулинський. Зокрема, спільно з представниками Рівненського осередку ВО «Свобода» вшанували пам'ять  Героїв Небесної Сотні та російсько-української війни на Алеї Слави кладовища «Молодіжне»,  а також відбулися зустрічі із трудовим колективом Рівненського обласного клінічно лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука та колективом Рівненської обласної клінічної лікарні. Крім цього, під час візиту кандидат поспілкувався із колективом книгарні «Дружба» КП «Рівнекнига» та подарував для книгарні книги.

Під час зустрічей Руслана Кошулинського супроводжували:

  • Олег Осуховський, народний депутат ВО «Свобода»,
  • Юрій Осіпчук, начальник  Управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації, який водночас є депутатом Рівненської міської ради,
  • Олексій Бучинський, заступник голови обласної ради,
  • Назарій Загоровський, депутат Рівненської міської ради від ВО «Свобода»,
  • Олександр Крюков, депутат Рівненської міської ради від ВО «Свобода».

Також представники ОПОРИ надіслали інформаційні запити: на яких умовах Руслан Кошулинський проводив зустрічі у лікувальних закладах, а також чи перебував начальник Управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук під час візиту кандидата у Президенти у відпустці під час візиту кандидата.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами на посаду Президента України: Володимира Зеленського, суб’єкт висування – політична партія «Слуга народу» (30 січня); Руслана Кошулинського, суб’єкт висування – Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (28 січня)

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.