На Київщині найбільша кількість членів окружних виборчих комісій входить до складу ОВК у окрузі №96 – 40 осіб, найменша – 37 (ВО №98). При цьому, 6 окружних виборчих комісій Київщини мають однаковий склад – 38 осіб. Такі дані містяться у Додатку  1 до постанови № 331 ЦВК  від 18 лютого 2019 року. Втім, 19 лютого Центральна виборча комісія вже внесла зміни до складу окружних виборчих комісій Київської області. Крім того, частина членів ОВК відмовились брати участь у роботі комісій під час перших засідань.

Зазначимо, засідання трьох ОВК Київської області, зокрема у ВО №91, 97, 98 не відбулися 19 лютого через відсутність кворуму для складання присяги, адже комісія  набує своїх повноважень після складання присяги 2/3 членів комісії.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Так як ми маємо безпреценденту кількість кандидатів у Президенти , ми маємо і відповідну кількість їх представників у окружних виборчих комісіях. Це може ускладнювати збір членів комісій на засідання протягом короткого проміжку часу, однак,  всі ОВК мають можливість зібрати засідання та скласти присягу до 20 лютого, без порушення термінів».

Щодо представництва кандидатів у Президенти у керівному складі окружних виборчих комісій станом до першого засідання – посаду голови окружної виборчої комісії обіймають представники за поданням кандидатів у Президенти –  Руслана Ригованова, Руслана Кошулинського, Володимира Зеленського, Віктора Кривенка, Юлії Литвиненко, Андрія Новака, Олександра Мороза, Юрія Карамазіна та Сергія Носенка.

Серед заступників голів окружних виборчих комісій представники кандидатів Олександра Вілкула, Віктора Бондаря, Юрія Тимошенка, Василя Журавльова, Олександра Соловйова, Юрія Дерев'янка, Олександра Данилюка, Олега Ляшка та Петра Порошенка.

Від кандидатів у Президенти Олександра Шевченка, Сергія Капліна, Ігоря Шевченка,  Андрія Садового, Ольги Богомолець, Романа Насірова, Юрія Бойка, Валентина Наливайченка та Віталія Скоцика  є представники на посаді секретарів окружних виборчих комісій.

Зокрема, ОВК 90 виборчого округу має у своєму керівному складі представнків кандидатів у Президенти Руслана Ригованова, Олександра Вілкула та Олександра Шевченка. В ОВК 91 виборчого округу керівний склад представлений кандидатами Русланом Кошулинським, Віктором Бондарем та Сергієм Капліним.  У керівному складі ОВК у 92 виборчому окрузі  - представники Володимира Зеленського, Юрія Тимошенка та Ігоря Шевченка. У ОВК 93 виборчого округу голова, заступник і секретар представляють кандидатів у Президенти Віктора Кривенка, Василя Журавльова та Андрія Садового. У ОВК 94 ВО – керівний склад від Юлії Литвиненко, Олександра Соловйова та Ольги Богомолець. У ОВК 95 виборчого округу у керівному складі представники кандидатів у Президенти  - Андрія Новака, Юрія Дерев'янка та Романа Насірова. ОВК 96 у своєму складі має представників кандидатів у Президенти –  Олександра Мороза, Олександра Данилюка та Юрія Бойка. У керівному складі ОВК у 97 виборчому окрузі - представники Юрія Кармазіна, Олега Ляшка та Валентина Наливайченка. І у ОВК 98 виборчого округу, голова, заступник та секретар комісії – представники Сергія Носенка, Петра Порошенка та Віталія Скоцика.

Зазначимо, на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року мешканці Київщини будуть голосувати у 9  територіальних виборчих округах, межі яких раніше визначила ЦВК:

  1. Одномандатний виборчий округ №90

Міста:  Біла Церква;

Кількість виборчих дільниць: 97

  1. Одномандатний виборчий округ №91         

Міста: Фастів; Райони: Макарівський, Фастівський райони, частина Києво-Святошинського та Сквирського  районів;

 Кількість виборчих дільниць: 165

  1. Одномандатний виборчий округ №92         

Райони: Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони, частина Сквирського району;

Кількість виборчих дільниць: 216

  1. Одномандатний виборчий округ №93         

Міста: Переяслав-Хмельницький, Ржищів; Райони: Богуславський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський райони;

Кількість виборчих дільниць: 178

  1. Одномандатний виборчий округ №94         

Міста: Васильків, Обухів; Райони: Васильківський, Обухівський райони;

Кількість виборчих дільниць: 136

  1. Одномандатний виборчий округ №95

Міста: Ірпінь; Райони: частина Києво-Святошинського району; 

Кількість виборчих дільниць:  108

  1. Одномандатний виборчий округ №96

Міста: Буча, Славутич; Райони: Бородянський, Вишгородський, Іванківський, Поліський райони;

Кількість виборчих дільниць: 201    

  1. Одномандатний виборчий округ №97         

Міста: Березань, Бровари; Райони:  Баришівський район, частина Броварського району; Кількість виборчих дільниць: 136

  1. Одномандатний виборчий округ №98         

Міста: Бориспіль; Райони: Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони, частина Броварського району;

Кількість виборчих дільниць: 186

Нагадаємо, відповідно до ч.3 ст. 28 ЗУ «Про вибори Президента України», перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення, а наступні - за необхідності. Так як ЦВК затвердила склад окружних виборчих комісій 18 лютого, термін проведення першого засідання спливає 20 лютого.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)