В Кривому Розі Дніпропетровської області спостерігачі ОПОРИ виявили агітацію Олександра Вілкула в комунальних закладах міста та звернулись до правоохоронців.

15 лютого 2019 року спостерігачі ОПОРИ виявили у вестибюлі плавального басейну «Дельфін» (ДЮСШ №6) агітаційний плакат-календар кандидата в Президенти України Олександра Вілкула.  На місце було викликано наряд поліції.

На питання, з якою ціллю розміщено календар, чергова відповіла, що для зручності планування вони мають тримати під рукою календар. Про те, що таке розміщення порушує законодавство, не знали.

13 лютого в роздягальні амбулаторії сімейної медицини №6 також виявлено календар з зображенням та згадкою імені та прізвища зареєстрованого кандидата на пост Президента України Олександра Вілкула. Спостерігачі викликали поліцію.

До приїзду поліції даний календар зняли. По прибутті на місце представники опергрупи запитали спостерігачку ОПОРИ, чому вона не роз'яснила представникам амбулаторії, що вони порушують Закон України «Про вибори Президента України», чи обов'язково треба було влаштовувати «цирк». Спостерігачка подала заяву до Центрального відділу поліції Кривого Рогу.

Відповідно до частини 21 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Згідно із статтею 212-14 КУпАП порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами розповсюджувачами реклами тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)