Депутат Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська, яка є головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» має власний благодійний фонд «ЛАВ», який активно працює у Житомирській області. 

Анжеліка Лабунська – депутат Житомирської обласної ради, фракція «Батьківщина». З 12 листопада 2015 року по 26 вересня 2016 року була головою Житомирської обласної ради. На  виборах  до ВерховноїРади 2012 року обрана народнимдепутатом 7-го скликання у одномандатному виборчому окрузі №63 (м.  Бердичів). На момент обрання була народним депутатом 6-го скликання, секретарем Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя.

08.02 Zhytomyr Labunska sait rady

Велектронній декларації Анжеліки Лабунської за 2017 рік вказано, що вона є членом Благодійної організації «Благодійний фонд ЛАВ», та в керівних органах громадського об’єднання «Інститут розвитку Києва».

08.02 Zhytomyr Labunska deklaratsia

У коментарі ОПОРІ Анжеліка Лабунська розповіла, що громадська організаціє «Інститут розвитку Києва» лише зареєстрована, але діяльності ніякої не веде.

«Це було дуже давно, її заснували але вона ніде і не працювала,  вона не діє. Це були, якісь плани в Києві, але вони не здійснилися і вона є тільки юридично», – розповіла Анжеліка Лабунська.

На сайті  Опендатабот зазначено, що станом на 21 січня 2019 року власником фонду «ЛАВ» є Лабунська Анжеліка Вікторівна. Директор фонду – Нікітіна Вікторія Вікторівна, до 24 квітня 2018 року керівником фонду був Пошиванюк Тарас Петрович. У судовому реєстрі є одне рішення, в якому згадується  фонд «ЛАВ»: «17 серпня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Новак Р.В., розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого групи слідчих Генеральної прокуратури України Рудченка В.В. про тимчасовий доступ до речей та документів ухвалив, надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Гезі Руслану Васильовичу та іншим членам слідчої групи доступ до довідок про залишки грошових коштів на рахунках: БФ БО Квітучий Край (код ЄДРПОУ 38575244), БО Благодійний фонд «Лав», – зазначено у рішенні.  

08.02 Zhytomyr LAV sud

08.02 Zhytomyr Labunska opendatabot

Фонд «ЛАВ» розпочав свою активну роботу з 2012 року.  Анжеліка Лабунська розповіла ОПОРІ, що одним з основних напрямків роботи фонду є утримання Будинку спорту у місті Бердичеві.

«Я засновник, чи в 2011 чи в 2012 році був заснований. Я тоді була ще народним депутатом і за рахунок коштів акціонерів, ми у Бердичеві придбали спортивний комплекс, це Будинок спорту. Один з  основних напрямів це утримання Будинку спорту, він там один у Бердичеві і дітям справді немає де займатися, його продали комерсантами і вони збиралися там робити супермаркет. З 2012 року ми оплачуємо не тільки комунальні послуги, а і персонал, і всі діти з Бердичева там займаються безкоштовно, навіть не зважаючи на те, що я не стала народним депутатом там. Тому, фонд працює, він не може просто фізично не працювати», – зазначила Анжеліка Лабунська.

На сайті Бердичів 18 вересня 2012 року опублікований матеріал під назвою «Анжеліка Лабунська взяла активну участь у святкуванні Дня міста Бердичева» у якому зазначено:

«Свій подарунок місту Бердичеву та всім його жителям Анжеліка Лабунська зробила ще незадовго до свята, коли завдяки її благодійному фонду «ЛАВ» вдалося повернути спортивний зал «Прогрес» у власність міста. Крім того Анжеліка Лабунська, розуміючи важкий фінансовий стан, за власний рахунок проводить ремонтні роботи, щоб привести приміщення спортивного залу у належний стан. Зокрема до Дня міста вдалося встигнути пофарбувати фасад зали, і він став справжньою окрасою площі, гордо височіючи над перехожими…».

08.02 Zhytomyr Labunska podarunok Berdychevu

На сторінці Анжеліки Лабунської в мережі Facebook, за період з листопада 2018 року  по лютий 2019 року відсутні згадки про фонд «ЛАВ». Поширені дописи зі сторінок партії, новини про виступи та зустрічі Юлії Тимошенко, вітання зі святами.

08 02 Zhytomyr Labunska FB

На сторінці Жінки Батьківщини Житомирщини у Facebookфонд згадується у дописі від 13 листопада 2018 року.

«7 листопада в Житомирському Державному університеті ім. І. Франка пройшов конкурс «Еко мода».
В заході у якості члена журі взяла участь керівник Житомирської Обласної ГО «Жінки Батьківщини» Людмила Янушевич. Під час поздоровлення та нагородження переможців конкурсу, Людмила Петрівна вручила подарункові сертифікати від благодійного фонду Анжеліки Лабунської
», – йдеться у повідомленні.

08 02 Zhytomyr fond Yanushevych

 

08.02 Zhytomyr LAV bal

У коментарі ОПОРІ, Анжеліка Лабунська також зазначила, що серед основних напрямків роботи фонду:  освіта,  медицина, допомога армії, матеріальна допомога.

«У нас багато людей працює на волонтерських началах, є рада, яка приймає рішення і затверджує програму. Є програми допомоги армії, ми купляли, техніку 26 бригаді. У нас дуже багато напрямків роботи, ми видавали календарі з дитячими малюнками, займаємося освітою, купуємо і розповсюджуємо книжки в бібліотеки, енциклопедії різні, з сільськими бібліотеками працюємо. Є медичний напрямок, і цукровий діабет ,і зір зараз,  і серце перевіряли приїжджали лікарі. Фонд орієнтований на всю область. Багато хто звертається за матеріальною допомогою, і малозабезпечені сім’ї, і люди з інвалідністю. У нас є програма по інвалідам. Ми співпрацюємо з Богданом Купчинським з благодійною організацією «Все робимо самі», допомагаємо, перераховуємо кошти, у нас там багато спортивних заходів, інвентар купуємо і в Овруч, і в Олевськ ось останнім часом купували. В Андрушівському районі, колись був дуже сильний ураган, там дамбу пошкодив, ми і помпи купували, і електропили це здається мені 2013 рік», – розповіла Лабунська.

Як повідомляла ОПОРА, у грудні в навчальних закладах області роздавали новорічні пакунки з солодощами. На упаковці вказано прізвище тоді ще потенційного кандидата в Президенти Юлії Тимошенко та логотип партії ВО «Батьківщина». Всередині пакунків, окрім цукерок, ще магніти та календарі із зображенням Анжеліки Лабунської. Такі ж подарунки 13 січня  роздавали у Житомирі на Різдвяному ярмарку під час фестивалю «Маланка-фест».

08.02 Zhytomyr tsukerky

08.02 Zhytomyr tsukerky Tymoshenko

 

08.02 Zhytomyr melanka

Анжеліка Лабунська зазначила, що цукерки купувала особисто, не від фонду.

«Цукерки вже не на фонд купувала, а особисто, і не перед виборами. Якщо подивитися декларацію, то скільки я голова обласної організації, стільки ми і це робимо. Ніхто не може мене звинувачувати, що це робилося перед виборами. І виборчий процес ще не почався, і  в минулому році, я це робила, виборів не було, і в позаминулому році теж», – розповіла Анжеліка Лабунська.

На сторінці ГО «Батьківщина молода» Житомирська область у  Facebook розміщені допис про візити представників організації у навчальні заклади, реабілітаційні центри, де вихованцям роздавали солодкі подарунки. Також ГО «Батьківщина молода» організовувала у Житомирі студентську вечірку та круглий стіл, за участі студентів. У тегах до публікацій зазначено: «…анжелікалабунська#фондлав @ Zhytomyr».

«Солодощів багато не буває! Актив ГО "Батьківщина молода", за підтримки благодійного фонду "ЛАВ" Анжеліки Лабунської, пригощали малечу солодкими подарунками  Всі залишилися задоволені та з посмішкою поверталися додому», – йдеться в одному із дописів.

08 02 Zhytomyr Batkivchshyna moloda

08 02 Zhytomyr fond dity FB

 

08 02 Zhytomyr LAV podarunky vulytsia

08 02 Zhytomyr LAV vechirkapng

08 02 Zhytomyr LAV kruhlyi stil

У грудні 2018 року за підтримки благодійного фонду  «ЛАВ» у Житомирі проходив «Різдвяний бал».

«В Житомирському палаці Культури, за підтримки благодійного фонду "ЛАВ" Анжеліки Лабунської, відбувається "Різдвяний бал". Головним його організатором є БогданКупчинський , представник організації "Все робимо самі".По традиції, ніхто не залишився без солодкого подарунку!», – йдеться у повідомленні.

08 02 Zhytomyr LAV bal blahodiinykiv

Також за підтримки фонду представники ГО «Батьківщина молода» з подарунками відвідували військовий шпиталь.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі в «Центрі захисту житомирян», який відкритий за ініціативи партії ВО «Батьківщина» та його лідерки Юлії Тимошенко, люди шикувалися в черги, щоб безкоштовно перевірити зір та отримати окуляри. Організатор акції –  «Благодійний фонд «ЛАВ». Біля приміщення Центру стояв автомобіль з логотипом фонду та написом: «Безкоштовна діагностика зору. Благодійний фонд «ЛАВ» Лабунська Анжеліка Вікторівна. Бачити барвистий світ».  

Анжеліка Лабунська розповіла ОПОРІ, що у фонді є велика програма, в рамках якої і проводяться такі акції.

«У мене є офіційна угода з фірмою, я орендувала автомобіль, домовилась з лікарями. Ну це ж я роблю не лише зараз. Я ніколи не думала, що у Житомирі будуть такі черги. Ну не біда сьогодні, що не можуть ці бабусі з сіл доїхати і перевірити зір, не говорячи вже про окуляри.  Є велика програма саме по зору. У нас є  угода  з клінікою Федорова в Одесі, якщо там серйозні речі, то фонд оплачує певну кількість операцій», – прокоментувала Анжеліка Лабунська.

08.02 Zhytomyr LAV avto tsentr

08.02 Zhytomyr LAV zir

08.02 Zhytomyr LAV Tsentr

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: «Благодійний фонд «ЛАВ» – один з найактивніших депутатських фондів області. Його діяльність розповсюджується на всю територію області і направлена на допомогу молоді, соціально незахищеним верствам населення, пенсіонерам та іншим. У той же час, діяльність фонду активно пов’язана з потенційним піаром всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», членом якого є пані Лабунська. Неодноразово, навіть під час цієї виборчої кампанії Президента, наші спостерігачі фіксували роздачу чи то окулярів, чи то солодощів у пакетах з лого «Батьківщини» чи з фото кандидата в Президенти Тимошенко. Це можна трактувати, як певну маніпуляцію, адже таким чином відбувається чи то агітація, чи то надання виборцям певного блага у виборчий період з позиціонуванням того чи іншого кандидата у Президенти. Це точно не сприяє ані чистоті виборчого процесу, ані дотриманню рівності всіх можливих кандидатів». 

Відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента»,  передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

ОПОРА наголошує, що згідно з  пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». Також, частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Як повідомляла ОПОРА, народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат»,  Володимир Арешонков власного благодійного фонду немає, але веде активну діяльність в окрузі. У народного депутата Олександра Ревеги є зареєстрований іменний благодійний фонд, однак у відкритому доступі немає інформації про його діяльність за останні два роки. У Вадима Кривенка немає фонду, нардеп не є членом громадських організацій, а свою депутатську діяльність спрямовує на всю Житомирську область.   Народний депутат Юрій Павленко не має власного благодійний фонду, однак є членом громадської організації «Всеукраїнська служба захисту дітей». Депутат часто з візитами відвідує Житомирську область. Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.

ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Житомирської області в наступних матеріалах.

 

Веб-сайт|Моніторинг парламенту| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)