У народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він є керівником громадського об’єднання «Чорнобильська асоціація народних депутатів України» (ЧАНДУ) та здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені.

Володимир Арешонков – народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, член Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща, член групи з міжпарламентських зв’язків з Японією, Республікою Хорватія, Китайською Народною Республікою, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Французькою Республікою, Фінляндською Республікою та Державою Ізраїль. 

29.12 Zhytomyr Areshonkov opora

На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом 8-го скликання у виборчому окрузі №64 (м. Коростень).  Суб’єкт висування – політична партія «Блок Петра Порошенка».  На момент обрання працював першим заступником голови Житомирської обласної ради, член партії «Блок Петра Порошенка». Проживає в м. Коростень.

В електронній декларації нардепа за 2017 рік вказано, що він є членом громадського об’єднання «Чорнобильська асоціація народних депутатів України».

29.12 Zhytomyr Areshonkov deklaratsia

На сайті «Опендатабот» повідомляють, що Володимир Арешонков є директором ЧАНДУ, а власниками, станом на 17 грудня 2018 року, є всі члени організації. За даними реєстру громадських об’єднань, організація була зареєстрована 12 вересня 2016 року. У керівному складі, окрім нардепа є співголова – Володимир  Слободенюк , виконавчий директор – Олександр Осиховський, заступник співголови – Володимир Яценко, завідувач сектору – Валерій Крохмаль.

29.12 Zhytomyr Areshonkov opendatabot

 29.12 Zhytomyr Areshonkov reiestr

29.12 Zhytomyr Areshonkov GO kerivnykypng

Володимир Арешонков здійснює активну діяльність в окрузі, «за підтримки нардепа» організовують концерти, надається благодійна допомога, підтримка спортивних змагань. Нардеп бере участь у різних заходах, вітає зі святами, відвідує навчальні заклади, спортивні клуби, роздає подяки та грошові премії про що звітує на своїй сторінці в мережі Facebook.

«23 грудня, традиційно за моєї підтримки, на базі спортивного залу Поліської ЗОШ відбулися фінальні змагання з волейболу на Кубок Героя Радянського Союзу Абдули Усенова загарбників. Мав нагоду відзначити подякою та грошовою премією волейбольну команду ветеранів Коростенського району за перші місця у чемпіонатах області, які вони посідають вже не перший рік. Привітав учасників змагань, побажав оптимізму та нових спортивних досягнень», – йдеться в повідомленні на сторінці нардепа в соцмережі.

29.12 Zhytomyr Areshonkov FB zmagannia

29.12 Zhytomyr Areshonkov kontcert

29.12 Zhytomyr Areshonkov premii

29.12 Zhytomyr Areshonkov podarunky ditiampng

На своїй сторінці в Facebook Володимир Арешонков публікує інформацію про роботу ГО ЧАНДУ.

29.12 Zhytomyr Areshonkov robota orhanizatsii

Звітує нардеп про роботу в окрузі та надані подарунки.

«Сьогоднішній день роботи в окрузі пройшов досить активно. Завітав до Коростенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8, де поспілкувався з учнями, вчителями та батьками. Навчальному закладу, згідно Постанови КМУ від 13.06.2018року №423-р «Деякі питання розподілу у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» та за мого сприяння були виділені кошти на придбання інтерактивної дошки, використання якої, маю надію, зробить уроки вчителів яскравими, ефектними, емоційними, а головне – продуктивними.  Відвідав вихованців Клубу карате-до «Скеля» та подарував юним спортсменам спортивну форму. Новенькі костюми отримали 39 вихованців різних вікових груп», – йдеться у повідомленні.

29.12 Zhytomyr Areshonkov v okruzi

У Facebook Володимир Арешонков продовжує «піаритися» на заходах, здійснених за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам для соціально-економічного розвитку окремих територій. Цього разу інформує про 5 мільйонів гривень,  спрямованих у Коростенський округ.

29.12 Zhytomyr Areshonkov subventsii

29.12 Zhytomyr Areshonkov subventsii dorohy

Володимир Арешонков публікує на своїй сторінці звіти про депутатську діяльність, інформацію про особисті прийоми громадян, роботу громадської приймальні, вітання з професійними святами. Також на сторінці з’являються дописи-подяки за медичне обладнання отримане «за сприяння нардепа», заміну вікон у дитячому садочку «за підтримки Володимира Арешонкова» .

29.12 Zhytomyr Areshonkov zvit

29.12 Zhytomyr Areshonkov likarnia

29.12 Zhytomyr Areshonkov zamina vikon

29.12 Zhytomyr Areshonkov vitannia agrarii

Опікується депутат і станом доріг в окрузі, відвідує особисто або передає через своїх представників подяки, премії з нагоди Дня села, матеріальну допомогу учасникам АТО.

29.12 Zhytomyr Areshonkov dorogy

29.12 Zhytomyr Areshonkov premii sviatopng

Отримати коментар Володимира Арешонкова ОПОРІ не вдалося. В телефонні розмові помічниця нардепа Олена Шахрай зазначила: «Інформації ніякої вам не надам. Володимир Юрійович сказав, щоб з питань, які вас цікавлять, зв’язувалися безпосередньо з ним. Але не маю права дати його особистий номер телефону, шукайте на сайті. Я йому ще раз скажу, що ви телефонували. Якщо він захоче ваш телефон, я, з вашого дозволу, можу йому надати номер. Я думаю, буде доречніше, якби він особисто і коментував».

Протягом п’яти днів команда ОПОРИ намагалась отримати особистий коментар нардепа, однак, на дзвінки та повідомлення у Facebook депутат не відповів.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: «Діяльність благодійних фондів, або громадських організацій, які займаються якоюсь благодійною діяльністю не суперечать законодавству про вибори. Втім, використання даного методу агітації не завжди відповідає міжнародним практикам виборчого процесу і рівним умовам для кандидатів. Варто розуміти, що функція народного депутата не полягає в тому, щоб він роздавав дитячі набори, подарунки, ставив дитячі майданчики чи ремонтував дороги. Його завдання – це працювати у Верховній Раді, писати закони, втручатися депутатськими запитами, підтримувати якісь політики та змінювати країну на всеукраїнському глобальному рівні. В той час, ми бачимо, як депутати більшість часу проводять в  своїх одномандатних виборчих округах і всіляко задобрюють майбутніх виборців. Це негативна тенденція та нівелювання ролі народного депутата як такого».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Нагадаємо, в Лугинах одночасно два нардепи привітали подарунками місцевих самоврядуванців. Шість народних депутатів з Житомирської області 51 раз «пропіарилися» на використанні коштів державної субвенції протягом червня-жовтня 2018 року.

Як повідомляла ОПОРА, народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут. ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Житомирської області в наступних матеріалах.