15 січня спостерігачі ОПОРИ виявили у Краматорську пошкоджений білборд потенційного кандидата у Президенти та чинного Президента України Петра Порошенка.

В районі торгівельного центру «Амстор» на перетині вул. Маяковського та Олекси Тихого, спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд, із зображенням Петра Порошенка, який був облитий речовиною червоного кольору. Сліди невідомої речовини помітні і на снігу, неподалік від білборду.

15 01 2019 Donobl Poroshenko 1

15 01 2019 Donobl Poroshenko 2

15 01 2019 Donobl Poroshenko 3

Прес-секретарка Донецької територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Марія Зирянова у коментарі ОПОРІ зазначила, що не знала про цей випадок. «Ми плануємо виїхати на місце, ознайомитись із характером пошкоджень. Вже після цього вирішимо, що будемо робити в подальшому», - сказала вона.

Нагадаємо, спостерігачі ОПОРИ 20 грудня зафіксували випадок псування білборду лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Речниця поліції Донецької області Іванна Ященко розповіла ОПОРІ про випадки пошкодження бордів або інших носіїв зовнішньої реклами з інформацією політичного характеру. «У вересні до поліції надходило кілька звернень протягом одного дня стосовно псування носіїв зовнішньої реклами у Покровську. Більше подібних звернень не було», - зазначила вона.

«Звертаємо до мешканців Донеччини із проханням не псувати носії зовнішньої реклами, бо це може призвести в подальшому до відповідальності.  Якщо політики, реклама яких пошкоджена, були б зареєстровані ЦВК як кандидати на посаду Президента, пошкодження їх політичної реклами чи агітації можна було б розцінити як дії, що мають ознаки перешкоджання діяльності кандидата відповідно до статті 157 Кримінального Кодексу України», - зазначила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області. Вона також звернула увагу, що практика дочасної агітації порушує стандарти та основоположні засади у сфері виборів, зокрема принципу рівного виборчого права.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.