Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області звернулися із заявою  до поліції через білборди на користь кандидата у президенти Олександра Шевченка («Українське об’єднання патріоті – УКРОП») без вихідних даних.

У Луцьку станом на 22 січня на низці білбордів розміщені агітматеріали із зображенням кандидата та гаслом «Гарантую! Прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко», які не містять вихідних даних. Разом з тим, у місті 22 січня з’явилось також кілька білбордів, на яких розміщена частина того ж підпису «Гарантую! Прибрати порох з нашої оселі» без прізвища кандидата Олександра Шевченка і лише з обрисами його обличчя. Обидва варіанти білбордів виконані в однаковій стилістиці. Новий варіант друкованих матеріалів теж не містить вихідних даних.

22.01.19 News Volyn Shevchenko 1

22.01.19 News Volyn Shevchenko 2

21 січня Центральна Виборча Комісія відповідно до постанови № 82 зареєструвала Олександра Шевченка кандидатом у Президенти. Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України», вже з наступного дня після реєстрації, кандидати вступають у нову фазу юридичної відповідальності. Зокрема, матеріали політичної агітації за кандидата мають містити вихідні дані. Розміщення відповідних агітаційних матеріалів без вихідних даних (установу, що здійснила друк, тираж, осіб відповідальних за випуск, замовника) може містити ознаки порушення частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».

Тож спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатом на пост Президента УкраїниУ заяві вказали розміщення білбордів із підписом Олександр Шевченко, а також аналогічних без прізвища, які можуть містити ознаки прихованої агітації. Зауважимо також, що два аналогічні білборди на користь цього кандидата зафіксували і поблизу Луцька, на території сіл Струмівка та Гаразджа.

У Волинській обласній партійній організації «УКРОП» розповіли, що ситуацію прокоментувати не можуть, адже не мають стосунку до розміщення матеріалів на білбордах, та порекомендували звернутися у прес-службу Олександра Шевченка. У прес-службі заважили, що не знають, хто може прокоментувати ситуацію на Волині, та порадили зв’язатися із помічником нардепа з Івано-Фанківщини. Тут, у свою чергу, ОПОРУ попросили надіслати усі питання для отримання коментарів на офіційну поштову скриньку. Станом на 17:00 відповіді на них не надійшло.

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що передвиборною агітацією згідно п.1 с. 58 Закону України «Про вибори Президента України» є здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Тому біл-борди із зображенням зареєстрованого кандидата у Президенти однозначно є агітацією, на яку поширюється вимога маркування вихідними даними (ч.3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України!). Намагання певних осіб замалювати прізвище та обличчя кандидата є спробою приховати явні ознаки агітації і вивести вказані біл-борди з-під дії вимог закону про вибори. Але попри це, на біл-бордах залишився слоган зареєстрованого кандидата в Президенти, який у виборців уже асоціюється з вказаним кандидатом завдяки дочасній агітаційній виборчій кампанії. Тому розцінюємо вказані біл-борди як такі, що містять ознаки прихованої агітації за кандидата.  

Нагадаємо, на Волині ОПОРА вже скаржилася на агітацію без вихідних даних на користь зареєстрованих кандидатів у президенти Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Євгенія Мураєва («НАШІ») та Ольги Богомолець.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 
(#вибори; #opora; #опора)