Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА на Волині вчергове звернувся до поліції через виявлені незаконні агітаційні матеріали на користь кандидатів у Президенти України Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч») та Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). Незаконні факти агітації було виявлено у понеділок, 21 січня, у місті Ковель.

Попри вимоги закону, на агітаційних матеріалах, де зображені Андрій Садовий та Анатолій Гриценко, розміщених у Ковелі, відсутні вихідні дані. Андрія Садового ЦВК зареєструвала кандидатом у Президенти відповідно до Постанови ЦВК №32 від 8 січня 2019 року, а Анатолія Гриценка – відповідно до Постанови ЦВК №62 від 15 січня 2019 року.

«Вже з наступного дня після реєстрації кандидати вступили в нову фазу юридичної відповідальності. Таким чином, розміщення відповідних агітаційних матеріалів без вихідних даних може містити ознаки порушення частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Тож спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до відділу поліції із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатом на пост Президента України», – зазначила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Волинській області.

21.01.19 News Volyn Bordy 1

21.01.19 News Volyn Bordy 2

Зауважимо також, що станом на 21 січня у Луцьку білборди із зображенням Анатолія Гриценка без вихідних даних, стосовно яких спостерігач ОПОРИ звернувся у поліцію 16 січня, замінили на нові – з аналогічним зображенням кандидата та новим гаслом «Чесний президент служитиме людям», які вже містять вихідні дані.

21.01.19 News Volyn Bordy 3

Крім того, у Луцьку білборд, де був розміщений агітматеріал на користь Андрія Садового без вихідних даних, заклеїли комерційною рекламою. Нагадаємо, що ОПОРА уже зверталась до правоохоронців через білборди без вихідних даних на користь Ольги Богомолець, яку зареєстрували кандидатом у Президенти відповідно до Постанови ЦВК №70 від 18 січня 2019 року, та Євгенія Мураєва, зареєстрованого відповідно до Постанови ЦВК №61 від 15 січня 2019 року.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, у смт Турійськ спостерігач ОПОРИ зафіксував намет «Народного фронту», із якого розповсюджували інформацію про діяльність партії та ймовірного кандидата у Президенти Арсенія Яценюка. Зокрема, у «партійній» газеті за січень 2019 року першу шпальту займає публікація «Арсенія Яценюк: Ніколи не здавайся», а другу сторінку повністю займає публікація «ТОП-10 досягнень уряду Арсенія Яценюка».

21.01.19 News Volyn Bordy 4

21.01.19 News Volyn Bordy 5

Зауважимо, що у селищі на дошках оголошень спостерігач також виявив розклеєні листівки на користь імовірного кандидата у Президенти Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка). Аналогічні листівки спостерігачі зафіксували у селищі Локачі 18 грудня. Зокрема, на одній із них «рекламують» інформаційний патруль «Час справедливості», а на іншій «Мир за 30 днів» йдеться про план захисту Олега Ляшка.

21.01.19 News Volyn Bordy 6

21.01.19 News Volyn Bordy 7

Окрім того, у Луцьку в декількох місцях на проспекті Перемоги, на опорах електромереж досі розклеєні листівки на користь імовірного кандидата Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»), про які ОПОРА повідомляла ще наприкінці грудня.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Згідно ч. 2 та ч. 3 ст. 37 Закону кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями суб’єктами виборчого процесу чи кандидатами на пост Президента України, забороняється.

Також Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.