Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області викликали поліцію, зафіксувавши білборд на користь кандидата у президенти Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), та написали заяву  через порушення правил ведення передвиборної агітації.

У Луцьку станом на 16 січня із білбордів не зняли політичну рекламу на користь Анатолія Гриценка, яка не містить вихідних даних. 15 січня Центральна Виборча Комісія зареєструвала Анатолія Гриценка кандидатом у Президенти України. Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України», вже з наступного дня після реєстрації, кандидати вступають у нову фазу юридичної відповідальності. Зокрема, матеріали політичної агітації за кандидата мають містити вихідні дані. Тож розміщення відповідних агітаційних матеріалів без вихідних даних (установу, що здійснила друк, тираж, осіб відповідальних за випуск, замовника) може містити ознаки порушення частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».

16.01.2019 News Volyn Grytsenko 1

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулися до поліції із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатом на пост Президента України. Вони викликали поліцію на місце, де був розташований відповідний білборд, а опісля у міськвідділі склали відповідну заяву.

16.01.2019 News Volyn Grytsenko 2

У коментарі ОПОРІ голова волинського обласного осередку політичної партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков зауважив, що розміщенням матеріалів на білбордах займалися у центральному штабі кандидата. У центральному штабі телефоном повідомили, що є відділ медіа та відповідальна особа, однак наразі вона знаходиться в іншому офісі. Відтак, ОПОРІ порадили написати запит на електронну пошту. ОПОРА звернулася за вказаною адресою для отримання контактів відповідальної особи та з проханням прокоментувати ситуацію, однак відповіді на момент виходу матеріалу не отримала.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, а також організація такого розповсюдження, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.