29 травня стався черговий інцидент з недопущенням на засідання ТВК №222 спостерігача мережі ОПОРА, який вів спостереження за діяльністю ТВК як журналіст газети «Точка опори».

 

kyiv solom r

Пояснення недопущення журналіста до приміщення ТВК полягало у тому, що у той час у залі засідань тривав перерахунок голосів. Згодом, комісія взагалі зачинилася зсередини і на прохання допустити спостерігача до виконання своїх обов’язків реакції не було. Разом з тим спостерігач викликав міліцію та подав заяву про вчинення злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України, а саме «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Після перерахунку голосів спостерігача таки впустили до ТВК. 

Нагадуємо, що згідно із ст. 27 ч. 9 пункту 6 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації) мають право бути присутніми на засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці.

 

Перерахунок голосів на дільниці №800866 виборчого округу додав по 1-2 голоси до кожного кандидата.  Інформації про те, на користь якого саме кандидата під час первинного підрахунку голосів забирали чужі голоси комісія не  надала.

Також ТВК не погодилась перерахувати голоси на  виборчій дільниці №800842, про що просили представники партії «Демократичний альянс» з огляду на різницю первинного і уточненого протоколів. 

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.