За кампанію позачергових виборів Президента України на Хмельниччині зафіксовано 16 адміністративних правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом. Це у десять разів менше, ніж було під час парламентських виборів у 2012 році. Про це на брифінгу в обласному управлінні МВС України повідомив заступник начальника УМВС Роман Гаврилюк.

 

— Поруч із 1700 працівниками міліції правопорядок у період виборів допомагали забезпечувати 1340 представників різних громадських організацій. Це і самооборона, і козаки, і автомайданівці, і члени громадських формувань, і просто небайдужі громадяни, — пояснює керівник обласного управління міліції Олександр Розізнаний.

І хоча до охорони громадського порядку така значна кількість громадських активістів долучилася вперше, роль працівників міліції в умовах відсутності відеокамер спостереження неоціненна. Це на прес-конференції про підсумки виборчої кампанії підкреслив регіональний координатор спостереження за виборами. «Іще з четверга – з отримання дільничними комісіями бюлетенів для голосування – і до закінчення звіту дільниць перед ОВК працівники міліції перебували на чергуванні, не маючи достатніх для такого періоду умов, - сказав журналістам представник ОПОРИ. – Чотири доби вони були в тяжких умовах – не було де спати (спали на матах чи на ковдрах на підлозі, на стільчиках). А зважити, що до чергування на дільницях залучено багато правоохоронців-жінок, то ці умови були дуже потрібні.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучилося ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.