Проведення підготовчих засідань дільничних виборчих комісій та початок голосування відбувалися у спокійній атмосфері, без масових порушень виборчих процедур. Виключенням є Донецька та Луганська області, де переважна більшість виборчих комісій не розпочала роботу  і процес голосування там не проходить. В цілому на усій території  Донецької та Луганської областей зберігається складна ситуація із забезпеченням належних умов для голосування виборців.  

За попередніми даними, на Донеччині голосування розпочалося у 7 з 22 територіальних виборчих округах. Зафіксовані випадки нападів представників терористичних угруповань на окремі виборчі дільниці. Зокрема, у виборчому окрузі №61 озброєні злочинці захопили  дільничні виборчі комісії №140796, 140792, №140803, №140800 (м. Докучаєвськ). У цьому місті противоправні дії із перешкоджання виборчому процесу досі тривають. Також захоплення ДВК № 140061  відбулося в селищі Калініно Артемівського району (ТВО № 46). Зловмисники погрожували спостерігачам від ОПОРИ.

У Луганській області голосування розпочалося лише у 2 з 12 територіальних виборчих округах.  Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, сепаратисти посилили контроль на дорожніх шляхах області, контролюють переміщення транспорту та чинять перешкоди для виборчого процесу. У той же час, до органів внутрішніх справ Миколаєва надійшло анонімне повідомлення про замінування 7 виборчих дільниць міста. Правоохоронці перевіряють інформацію у відповідності із нормативними інструкціями.

Членам виборчих комісій та іншим суб’єктам виборчого процесу на Донеччині та Луганщині продовжують надходити погрози, на них здійснюється фізичний тиск з боку озброєних терористичних угруповань. Тривають захоплення ДВК і зрив голосування на дільничних виборчих комісіях, які відкрилися або готові розпочати свою роботу.

У усіх інших регіонах голосування відбувається у штатному режимі. Вчасно (о 8:00) не відкрилися 4,4% виборчих дільниць, не враховуючи Донецької області. ОПОРА не виявила масових і системних порушень виборчого законодавства, пов’язаних із проведенням підготовчих засідань дільничних виборчих комісій та початком голосування.

Протягом перших годин голосування спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано більше 110 інцидентів, які в основному стосуються процедурних порушень допущених виборчими комісіями та органами місцевого самоврядування. Майже 20% виборчих дільниць завчасно (раніше, ніж за 45 хвилин до початку голосування) розпочали проведення ранкового засідання, тим самим обмеживши можливості офіційних спостерігачів контролювати перебіг ранкового засідання[1]. . Зокрема, члени ДВК №№800637 та 801510 (м. Київ), № 531209 (Полтавська обл.) відкрили сейф із бюлетенями раніше встановленого законодавством часу. Натомість члени ДВК №070071 в м. Горохів (Волинська область) почали складати витяг списку виборців під час ранкового засідання в день голосування, хоча були зобов’язані його виготовити ще 24 травня.  На Волині ДВК  №070760 не забезпечила вчасне відкриття дільниці у зв’язку із зникненням печатки цієї комісії.

Загалом 5,6% спостерігачів ОПОРИ були позбавлені можливості повноцінно спостерігати за всім процедурами на ранковому засіданні. Зокрема, подібні випадки зафіксовані на виборчій дільниці №800545 (м.Київ),  №070110 (Волинська обл.), № 121481 (Дніпропетровська обл.)

В більш, ніж 12% дільниць було пошкоджено пломбу на сейфі.  На 7% дільничних комісій не вівся протокол ранкового засідання,  5% комісій не мали печатки й на більше 5% дільниць були відсутні працівники правоохоронних органів. Наявність такого типу порушень зумовлена, в першу чергу, недосвідченістю та незадовільним рівнем професійної підготовки членів дільничних комісій. При цьому, дані порушення не несуть загрози для реальних результатів голосування й були здійснення без явного наміру порушити законний перебіг виборчого процесу. 

1-2505 3434

2-2505 34434

3-2505532

4-25053435


[1] Усі подальші статистичні обрахунки не включаються в себе дільниць, які не відкрилися в Донецьку.