На виборчих дільницях № 740683 (с. Грибова Рудня, Ріпкинський р-н.) та № 740682 (с. Олександрівка Ріпкинський р-н.) невідомі люди, які представляються помічниками народних депутатів, намагаються контролювати перебіг голосування.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, коли він перебував у приміщенні дільничної виборчої комісії в селі Олександрівка, зайшли дві особи і почали ходити по дільниці та спілкуватися із членами комісії. Особи відмовилися представитися, показати посвідчення та зареєструватися в журналі реєстрації спостерігачів. Вони проігнорували вимогу голови комісії покинути приміщення. Голова комісії звернулася до представників поліції, аби ті припинили правопорушення невідомих осіб.

Одна з невідомих осіб назвалася помічником народного депутата, пригрозила спостерігачу ОПОРИ: "Я зараз тебе виведу з дільниці".

Спостерігач написав заяву в поліцію.

Ці ж самі люди поводилися аналогічно і на дільниці в селі Грибова Рудня.

Закон України «Про вибори народних депутатів» у частині 3 статті 34 визначає, що на засіданні ДВК можуть бути присутніми лише такі особи: «1) члени виборчих комісій вищого рівня; 2) кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата); 3) офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації); 4) офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій; 5) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Частина 4 цієї ж статті зазначає: «Інші особи, крім зазначених у частині третій цієї статті та частині першій статті 82 цього Закону, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні виборчої комісії. Перебування осіб, не передбачених частиною третьою цієї статті, на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування забороняється».

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.