Октябрський районний суд міста Полтави за позовом Міністра аграрної політики України Тараса Кутового заборонив кандидату в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №151 Олександру Кутовому розповсюджувати передвиборну агітацію, яка ототожнюється з іменем позивача.

Нагадаємо, Тарас Кутовий в 2012 та 2014 роках обирався народним депутатом України в ВО 151. У квітні 2016 року Тараса Кутового було обрано Міністром аграрної політики України, а в окрузі були призначені проиіжні вибори народного депутата.

Згідно з позовом Олександр Кутовий розповсюджував агітаційні матеріали, а саме відеоролик та листівки, використовуючи символіку ідентичну тій, що використовувалась Тарасом Кутовим під час власних виборчих кампаній.

13 07 Poltavschina ministr cherez sud dobyvsya zaborony agitaciji kandydata dvijnykaphoto1

Крім цього, в агітаційних листівках Олександр Кутовий зазначав лише власне прізвище, що може вводити виборців в оману. Також відеоролик Олександра Кутового був використаний під час політичної агітації на ОДТРК «Лтава» 5 липня в період з 21:00 до 21:30. На думку Тараса Кутового, цей відеоролик дезорієнтує виборців та шкодить його діловій репутації.

Відповідно до позову, суд ухвалив рішення заборонити обласній державній телерадіокомпанії «Лтава», а також приватним, громадським та іншим телерадіоорганізаціям транслювати в ефірі відеоролик кандидата в народні депутати Олександра Кутового. Крім цього, суд заборонив розміщення будь-яких агітаційних матеріалів, які можуть пов’язувати вказаного кандидата з Тарасом Кутовим. Рішення було ухвалене 8 липня, того ж дня, коли був поданий позов Міністром аграрної політики.

Станом на 13 липня представники ОПОРИ 14 разів звертались з заявами до поліції щодо порушення виборчого законодавства в ВО №151. Наразі за жодною заявою немає рішення.

Також 13 липня спостерігачами ОПОРИ в місті Лохвиця зафіксовані незаконні агітаційні матеріали в підтримку кандидата від партії «Батьківщина» Руслана Богдана. Під час зустрічі кандидата та лідера партії Юлії Тимошенко з виборцями поруч зі сценою були розміщені агітаційні банери, які не мали вихідних даних.

13 07 Poltavschina ministr cherez sud dobyvsya zaborony agitaciji kandydata dvijnykaphoto2

ОПОРА зазначає, що відсутність вихідних даних на агітаційній продукції може бути свідченням залучення до виборчої кампанії коштів з-за меж виборчого фонду, що порушує рівність прав кандидатів згідно з пунктом 4 частини 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів».

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.