Вчора, 6 липня в селі Кархівка Чернігівсього району, який входить до одномандатного виборчого округу №206, відбувалося свято Івана Купала за підтримки кандидата в депутати Максима Микитася. Захід мав ознаки непрямого підкупу виборців з агітацією посадової особи в робочий час.

Захід прокоментувала голова Кархівської сільської ради Можар Алли Володимирівни, кандидат в депутати Максим Микитась “викопав ставок, організував невеличкий фуршет, для дітей привіз різні розваги”.

На святі був присутній і сам кандидат, який власноручно запускав рибу у “ставок”, який наповнювали водою спеціально для цього заходу. Крім того, під час свята селян пригощали кулішем, їжею та напоями, які стояли на столах. Окрім цього, на святі був організований виступ вокальних колективів. Одночасно з цим працювали агітаційні намети Максима Микитася.

kahovka

Так, ч. 14 ст. 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям безоплатно товарів, послуг та інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям безоплатно товарів, послуг, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за кандидата у депутати або згадуванням імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Крім того, голова Кархівської селищної ради Можар Алла Володимирівна публічно агітувала за кандидата в депутати Максима Микитася в робочий час. Адже свято проходило в будній день з 15.00. Виступаючи на офіційному відкритті свята, голова сказала: “Під час цього свята ми запросили гостя - Микитася Максима, якому ми завдячуємо. Він нам розчистив ставок, для дітей встановив батути, ігри”. Свій виступ вона завершила побажанням перемоги у виборах Миксиму Вікторовичу. Одразу після того ведуча закликала громаду допомогти кандидатові в депутати здобути перемогу.

Максим Микитась також був присутній на офіційному відкритті та мав слово. Він закликав громаду прийти на вибори, “голосувати серцем” та не віддавати голос  за політичних шахраїв.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

ОПОРА очікує на включення інформації про витрати на проведення даного заходу до фінансового звіту з використання коштів виборчого фонду кандидата Максима Микитася. Зокрема, мова йде про закупівлю риби, очистку та наповнення ставку та інші витрати.

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня України. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.