Кандидати в народні депутати у виборчому окрузі № 151 масово піаряться на катаклізмі, що стався в ніч з 22 на 23 червня в Чорнухинському районі. Внаслідок потужної зливи та буревію було пошкоджено безліч житлових будинків. Дії кандидатів з надання постраждалим  допомоги  у вигляді будівельних матеріалів містять ознаки непрямого підкупу виборців.

Після зливи та буревію, які трапилися в Чорнухинському районі, про свою допомогу постраждалим оголосили Руслан Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Березянський («Опозиційний блок»), Руслан Богдан (ВО «Батьківщина») та Олексій Рябоконь (самовисуванець).

Руслан Ляшко звернувся до підприємств з проханням надати допомогу постраждалим. І така допомога була запропонована підприємством «Наша пекарня», яке доставило в населені пункти, що потрапили в зону стихіного лиха, близько 100 листів шиферу. Цікаво, що це підприємство належить самому кандидату.

2 07 Na Poltavschini kandydaty piaryatsya na foni kataklizmuphoto1

«Відповідна технологія може використовуватися кандидатами як один з варіантів обійти вимогу законодавства щодо фінансування передвиборної кампанії з виборчого фонду. Так як це підприємство належить кандидату, в його діях вбачаються ознаки непрямого підкупу виборців», – говорить довготерміновий спостерігач у Полтавській області Дар’я Черкашина.

Олександр Березянський також надав безкоштовну допомогу постраждалим у вигляді шиферу. Про це розповідається як на його сторінці у Facebook, так і в черговому випуску інформаційного бюлетеня кандидата під заголовком: «Замість піару на людському горі – реальні справи». Проте, на думку самого кандидата, це не є підкупом виборців, а просто допомогою: «Після зливи і нещастя, що сталось з мешканцями Чорнухинського району, я вирішив допомогти їм наданням шиферу. Адже у більшості побило дахи. І у разі наступної зливи, їх будівлі може затопити. Тому, дізнавшись про біду таку, я відправився і закупив шифер. До речі, якщо у звичайний день він коштує близько 100-120 гривень, то після катастрофи його підняли в ціні аж до 200», – каже Березянський.

2 07 Na Poltavschini kandydaty piaryatsya na foni kataklizmuphoto2

2 07 Na Poltavschini kandydaty piaryatsya na foni kataklizmuphoto3

Ще одним кандидатом, котрий організував доставку шиферу місцевим жителям, став Руслан Богдан. Будівельний матеріал розвозився на вантажних автомобілях, які були завішані агітаційними банерами кандидата. У публікації на сайті ВО «Батьківщина» Богдан заявив, що планує доставити жителям постраждалого району близько 1000 листів будівельного матеріалу. У штабі кандидата цю інформацію коментувати відмовились.

2 07 Na Poltavschini kandydaty piaryatsya na foni kataklizmuphoto4

Щодо Олексія Рябоконя, то за словами представників штабу кандидата, він надав власний шифер постраждалим, а після звернувся до фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» в Полтавській облраді щодо виділення допомоги тим, чиє майно було пошкоджене внаслідок стихійного лиха.

«Виборча благодійність, яку практикують кандидати, є недобросовісною конкуренцією під час виборчого процесу», - відзначає довготерміновий спостерігач у Полтавській області Дар’я Черкашина.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина довготерміновий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: cherkashina.darija@gmail.com
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: lytvynenkoigor.pl@gmail.com

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.