У Кривому Розі, як і по території всієї України, пройшли перші засідання окружних виборчих комісій, які відбулися до 16 квітня 2014 року включно. 16 квітня дві з трьох ОВК міста, а саме ОВК №33 та 31 не набули повноважень.

На ОВК № 33 засідання комісії мало проходити у складі 20 чоловік, але присутніми були лише 12. Ця цифра не склала навіть дві третини від загальної кількості. Шість членів комісії не з м. Кривого Рогу. Голова комісії Платонов Сергій (від Рабіновіча Вадима Зіновійовича), взагалі, повідомив, що не зможе бути присутнім за сімейними обставинами. За законом його обов’язки виконував заступник – Орлов Валентин (від Шкіряка Зоряна Несторовича). Заступник прокоментував ситуацію, яка склалася та поділився інформацію щодо наступних засідань. «Комісія збирається з запізненням тому, що деякі члени комісії є мешканцями Дніпропетровська. Будемо чекати і сподіваємось, що розпочнемо. З головою ми зустрічались вчора, я так зрозумів, він відсутній по сімейним обставинам. Комісія затверджена у складі 20 чоловік» - зазначив Валентин Орлов. (дод. відео). На питання щодо основних повноважень комісії заступник сказав, що кожна ОВК являється організатором виборів, вона має забезпечити всім суб’єктам виборчого процесу реалізувати свої права за виборчим законом. Основними повноваженнями є створення дільничних комісій, організація роботи в день голосування, підрахунок голосів та встановлення підсумків виборів. Чітких меж проведення наступних засідань немає, комісія збиратиметься за потребою або за календарним планом.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

  1.