Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська 31 липня підписали офіційний Меморандум про співпрацю. Метою документа є координація зусиль із захисту виборчих прав та свобод громадян.

Меморандум передбачає розробку та реалізацію спільних проектів, спрямованих на утвердження верховенства права та посилення гарантій прав і свобод людини.

31 07 2018 pidpysannia memorandumu 6

Зокрема, планується здійснення спільних заходів у частині аналізу діяльності правоохоронних органів та судів щодо розслідування виборчих злочинів, підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх виборчих прав.

Безумовно, є і проблеми з виборчими правами громадян, наприклад, внутрішньо переміщених осіб. І ми будемо наполягати на тому, щоб все ж таки Верховна Рада України прийняла рішення щодо можливості реалізації у повному обсязі конституційних прав, і парламентський контроль ми будемо за цим проводити. І думаю, якщо ми разом сформуємо таку сильну позицію, це буде дуже добре організовано і за допомогою моїх представників, і буде в допомогу нашим регіональним представникам. Я думаю, що співпраця буде організована, перш за все, на захист прав наших громадян”, - зазначила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Як додала Денісова, у Секретаріаті Уповноваженого з прав людини уже визначена людина, які відповідає за виборчі права громадян. 

Цей меморандум вже є результатом ознайомлення того, яким чином буде Офіс розвиватись у виборчий період, які у вас плани, і які плани у неурядових організацій. Залишається в Україні величезна кількість груп громадян, які є в тій чи іншій мірі дискриміновані у виборчих правах: і внутрішньо переміщені особи, і особи, які перебувають у тюрмах, виборці, які через ті чи інші причини мають проблеми з реєстрацією чи паспортизацією. Щодо них треба вживати комплексний перелік заходів. І одним із перших кроків до цього буде формування цієї мережі громадських омбудсменів, сприяння і комунікація, ефективна взаємодія з вашим офісом на місцях і на центральному рівні”, - відзначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

31 07 2018 pidpysannia memorandumu 7

Нагадаємо, що ОПОРА в рамках проекту Європейського Союзу “Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу” розгортає мережу громадських омбудсменів з виборчих прав громадян, які працюватимуть у 24 областях та місті Києві під час загальнодержавних виборів 2019 року, місцевих виборів 2020 року та у міжвиборчий період.

Громадські омбудсмени забезпечуватимуть постійний моніторинг та аналіз кримінальних справ, відкритих на основі виборчих злочинів, і постійно стежитимуть за кожною резонансною або важливою справою, сприятимуть її юридичному розслідуванню. Очікується, що омбудсмени стануть лідерами думок, а зв'язок між виборцями, кандидатами, правоохоронними органами та представниками прав людини допоможе запобігти або врегулювати виборчі конфлікти.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project