У 2019 році більше 2 тисяч виборців у місті Кремінна Луганської області зіштовхнулися з труднощами відвідати дільницю. Як виявилося у місті є віддалений район, на якому немає приміщень, що відповідають вимогам для розміщення виборчої дільниці та приміщення для голосування. Виборці змушені самотужки щоразу долати 5 кілометрів, щоб мати можливість реалізації свого права голосу, оскільки в день виборів до району не ходять рейсові автобуси.

Про це йшла мова під час наради 25 червня.

Місцева влада готова здійснювати довіз виборців у день голосування, однак виникає питання з можливим порушенням чинного законодавства, оскільки це може трактуватись як вплив на виборців.

Схожа ситуація може виникнути у багатьох громадах та містах України на місцевих виборах, саме тому вже потрібно законодавчо врегулювати можливість органів місцевого самоврядування запроваджувати та виконувати програми по допомозі виборцям реалізувати своє виборче право, а саме підвозити виборців похилого віку, людей з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до виборчих дільниць.

Як повідомив виборчий омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА у Луганській області, проблеми з доступністю до виборчих дільниць існують, однак системна робота дозволяє їх долати. Зокрема у місті Кремінній проводиться робота по перенесенню приміщень для голосування на 1-й поверх. Виборчий омбудсмен зазначив, що ОПОРА готова надавати повну та всебічну допомогу органам місцевого самоврядування для забезпечення безперешкодного доступу людей з інвалідністю до виборчих дільниць.

Громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Черкаській області Тарас Щербатюк надав пропозиції для органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади щодо необхідності проведення моніторингу доступності виборчих дільниць та запровадження місцевих програм, які забезпечать безперешкодний доступ для приміщень для голосування.

Секретар виконавчого комітету Кремінської міської ради Едуард Пилипенко зазначив, що міська рада готова до співпраці та разом з представниками організацій людей з інвалідністю буде працювати над подоланням бар’єрів для виборців.

Варто також відзначити бажання центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги в м. Кремінна надавати  допомогу маломобільним виборцям щодо захисту свої виборчих прав.