На Кіровоградщині проводитимуть просвітницькі лекції для молоді, працівників поліції,  а також відвідуватимуть місця несвободи, аби мінімізавати можливі виборчі порушеня. Про це домовилися під час робочої зустрічі громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянскої мережі ОПОРА у Кіровоградській області разом з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Кіровоградській області Олегом Кошовим 20 лютого.

«Під час попередніх виборчих кампаній ОПОРА фіксувала факти тиску на засуджених. Тому вважливо здійснити моніторингові візити у місця несвободи. Також представники ОПОРИ підготували пам’ятку для засуджених про їхні виборчі права», – зазначив.

Олег Кошовий підкреслив, що готовий до співпраці і запропонував обмінюватися інформацією про факти ймовірних порушень виборчого законодавства. За словами представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, це буде додатковий елемент паралельного контролю ситуації.

Наприкінці зустрічі домовилися про спільні лекції для громадян, а також відвідування місць несвободи.

Зустріч відбувалася в межах Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Громадянською мережею ОПОРА.

Нагадуємо, у межах Меморандуму громадські омбудсмени із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА мають певні мандати, зокрема доступу до місць позбавлення волі.

А про те, як політики використовують в’язнів українських тюрем під час виборів читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.