Центральна виборча комісія на засіданні 30 листопада припинила 5 ініціатив проведення всеукраїнського референдуму. Раніше вона вже скасувала ініціативи з тих самих питань. 

26 серпня ЦВК зареєструвала 5 ініціативних груп всеукраїнського референдуму у Запорізькій області. Однак ініціатори не надіслали підписні листи з підписами громадян на підтримку референдуму з цих питань. Збір підписів мав проводитись з 27 серпня по 24 листопада.

Раніше ЦВК реєструвала ініціативні групи з цих самих питань у Дніпропетровській області, однак ініціатори також не надсилали до Комісії підписні листи. Відповідно ЦВК 13 серпня також припинила 5 ініціатив проведення референдуму.

Питання в обох випадках звучали однаково:

“Чи підтримуєте Ви легалізацію наркотику марихуана в Україні?”.

“Чи підтримуєте Ви пропозицію, щоб газ, який видобувається на території України постачався громадянам України з метою використання у побутових потребах та державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям за ціною, яка включає ціну його видобутку та надбавку до ціни видобутку не більше ніж 30 відсотків?”;

“Чи підтримуєте Ви приватизацію шляхом продажу об’єктів великої приватизації в Україні?”

“Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?”

“Чи підтримуєте Ви легалізацію грального бізнесу в Україні?”

Нагадаємо, що раніше ЦВК відмовила у реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму з питання «Чи підтримуєте Ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, крім держави Україна?». Цю групу публічно підтримала партія «Батьківщина». Однією з причин відмови у реєстрації, зокрема, було те, що ініційоване питання по суті збігалось з питанням «Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?» раніше зареєстрованої ініціативної групи.