Центральна виборча комісія припинила 5 ініціатив проведення всеукраїнського референдуму через відсутність підписів виборців під ними.

Відповідні рішення ЦВК прийняла під час засідання 13 серпня.

Так, 14 травня ЦВК зареєструвала 5 ініціативних груп, які мали організувати збір підписів виборців для винесення на всеукраїнський референдум наступних питань:

  • «Чи підтримуєте Ви пропозицію, щоб газ, який видобувається на території України, постачався громадянам України з метою використання у побутових потребах та державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям за ціною, яка включає  ціну його видобутку та надбавку до ціни видобутку не більше, ніж 30%?»
  • «Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?»
  • «Чи підтримуєте Ви продаж об’єктів стратегічної власності України?»;
  • «Чи підтримуєте Ви легалізацію грального бізнесу в Україні?»; 
  • «Чи підтримуєте Ви легалізацію наркотику марихуана в Україні?».

Строк збору підписів мав тривати 90 днів та завершитись 12 серпня. Відповідно до законодавства, в цей же день вони мали бути передані до ЦВК разом з протоколом про підсумки збору таких підписів.

Втім, як зазначив член Комісії Павло Любченко, 12 серпня підписні листи так і не надійшли.

Відповідно, в ЦВК припинили ці ініціативи, а також зазначили, що повноваження офіційних спостерігачів також автоматично припиняються.

Нагадаємо, що раніше ЦВК відмовила у реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму з питання «Чи підтримуєте Ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, крім держави Україна?». Цю групу публічно підтримала партія «Батьківщина». Однією з причин відмови у реєстрації, зокрема, було те, що ініційоване питання по суті збігалось з питанням «Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?» раніше зареєстрованої ініціативної групи.