Центральна виборча комісія отримала 16 повідомлень від громадян про проведення зборів щодо ініціювання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою для делегування представника ЦВК.

Комісія прийняла рішення про те, щоб направити на збори громадян представника ЦВК для засвідчення факту проведення зборів. По поверненню представник ЦВК має прозвітувати.

Найбільша кількість зборів відбудуться 29 квітня 2021 року у селах Дніпропетровської області, таких як Богуслав, Шестірня, Китайгород, Троїцьке, Ляшківка тощо.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» виборці можуть виступити з ініціативою винесення питання на всеукраїнський референдум, організувавши збори громадян, де буде не менш 300 виборців. Організатори зборів повинні за 5 днів проінформувати про їх проведення Центральну виборчу комісію, яка має делегувати на захід свого представника. Саме на цих зборах формується ініціативна група всеукраїнського референдуму (не менше 60 виборців), та обирається її уповноважений представник. Такі збори заборонено проводити в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, Збройних Силах України та інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, органах правопорядку, дитячих закладах, закладах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунальних підприємствах та установах. Упродовж 10 днів після зборів уповноважений представник доставляє всі документи до ЦВК, реєструє спеціальний фонд. Центральна виборча комісія теж має 10 днів для аналізу документів та зрештою приймає рішення про реєстрацію ініціативної групи або ж про відмову. 

Більше про організацію референдуму за посиланням.