16 вересня на своєму засіданні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді підтримати у другому читанні та в цілому законопроєкт “Про народовладдя через всеукраїнський референдум” № 3612. За це проголосувало 14 членів комітету, ще 2 утримались.

Загалом до другого читання було подано 1222 поправки від 47 народних депутатів. З них зрештою Комітет підтримав 265 поправок, а ще 3 запропонували у власній редакції.

Голосування за законопроєкт на засіданні Комітету відбувалось у кілька етапів, депутати голосували за тематичні блоки поправок окремо, а потім - загалом за рішення.

Заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко під час доповіді щодо цього питання зазначила: «Після ухвалення даного законопроєкту в першому читанні Венеційська комісія разом з БДІПЛ ОБСЄ надали терміновий спільний висновок, яким загалом позитивно оцінили проєкт Закону та роботу над ним. Однак, разом із тим, висловили і низку своїх зауважень, які бали частково враховані під час підготовки законопроєкту до другого читання».

За її словами, законопроєкт структурно складається з 13 розділів, до яких входить 131 стаття. Всі пропозиції, які вписуються в канву законопроєкту і є доцільними, були враховані. Але більшість поправок мають фрагментарний характер і можуть повністю змінити ідеологію та концепцію законопроєкту.

«Дуже багато правок були направлені на те, що питання зміни території України можуть бути направлені тільки в сторону збільшення території України. Ідеологічно всеціло погоджуюючись із такими пропозиціями, ми не можемо вийти за рамки статті 74 Конституції України, яка містить формулювання просто «зміна території», там немає ні слова ні про зменшення, ні про збільшення. Тому саме отак», - підкреслила вона.

Як зазначила Аліна Загоруйко, під час обговорення цього законопроєкту і під час засідань робочої групи, і на підкомітеті експерти виділили для себе чотири основні блоки, які вимагали більш детальної дискусії. Ці глобальні дискусії стосувались таких питань: 1) скільки питань виноситься на референдум (у законопроєкті закладена концепція, що має виноситись тільки одне); 2) питання електронного референдуму (у законопроєкті закладена можливість його проведення, але тільки тоді, коли буде окремий закон, який врегулює цю процедуру); 3) питання, які можуть виноситись на референдум (у законопроєкті передбачено, що це питання про зміни до I, III, ХIII розділів Конституції України, питання загальнодержавного значення, питання про зміну території країни, про втрату чинності Законом України або окремим його положеннями); 4) питання, які не можуть виноситись на референдум (питання, які суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним міжнародним нормам права, питання, які скасовують чи обмежують права людини, питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, суверенітету та територіальної цілісності, питання податків, бюджету та амністії, питання, що віднесені до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду).

Нагадаємо, законопроєкт №3612 був зареєстрований як невідкладний Президентом у Верховній Раді 9 червня. 18 червня Верховна Рада проголосувала за нього в першому читанні.

Читайте також: