У другому епізоді відеоблогу "Знаєте що?!" розказуємо про один з інструментів соціальних мереж, завдяки якому онлайн-агітація політичних гравців майже завжди влучає в ціль, пропонує "близькі" теми і таким чином може вплинути на остаточне рішення виборця. Тож мова буде йти про мікротаргетинг.

Уявіть, що ви хочете приготувати свій ідеальний чiзкейк. Для цього вам потрібно: знати всі інгредієнти, вирахувати пропорції та правильно виставити температуру і таймер. Готово! Так само і політики - збирають та аналізують вподобання та особисті характеристики виборців. Щоб запропонувати їм “правильні” меседжі і вплинути на їх вибір. І в цьому їм допомагають соціальні мережі.

Соціальні мережі починають збирати про вас дані ще з моменту реєстрації, адже перш ніж розпочати користування сервісом, потрібно зазначити своє ім'я, номер телефону, імейл, місце проживання та іншу інформацію. Після того, як ви добровільно віддали про себе основні відомості, соціальні мережі починають зберігати кожну вашу цифрову дію: де ви перебуваєте, як довго користуєтесь, що лайкаєте, що коментуєте. Соціальні мережі навіть запам'ятовують скільки часу ви дивились на ту чи іншу картинку. Окрім цього, завдяки своїм інструментам соціальні мережі знають, на яких сайтах ви дізнаєтесь новини, які фільми та серіали дивитесь у вільний час, та навіть що ви замовили собі на вечерю. А дозволивши рекламодавцям використовувати усі ці дані для того, щоб налаштувати свою рекламу, соціальні мережі отримали значні прибутки. Слід за бізнесом ці інструменти розпочали використовувати й для політичної агітації.

Що не так з цим "ефективним" помічником, чому не варто розкидатися своїми персональними даними та як працює закон про захист персональних даних в Україні - давайте поміркуємо разом.

Дивіться свіжий випуск: