ОПОРА запустила серію програм про соціальні мережі, їхню роль під час виборів та вплив на суспільну думку і вибір кожного з нас.

Прем'єра відбулася 17 червня. Наступні ефіри заплановані щочетверга о 19:30 на сторінці ОПОРИ у Facebook та на нашому Youtube-каналі.

У першому випуску експерти розповіли про те, як використання соцмереж на виборах докорінно змінило правила гри у передвиборчій агітації. А також з'ясували: коли, де і хто вперше використав соцмережі як майданчик для агітації та як цей тренд підхопили в Україні.

Короткі тези:

  • Соціальні мережі і вибори — давно нероздільні речі. Як тільки стало зрозуміло, що вони можуть впливати на вибір, їх почали використовувати поруч з традиційними способами агітації.
  • Як і більшість сучасних технологій, революція у передвиборчій агітації прийшла в Україну із заходу, а саме США. Першим, хто зрозумів значення соціальних мереж для виборів та зумів їх використати у свою користь, став кандидат в президенти США Барак Обама. На виборах 2008 року він єдиний активно використовував  Facebook, MySpace, Twitter, Youtube та інші інтернет-платформи. Британське видання The Guardian назвало президентські вибори у США “Фейсбук-вибори”, адже Бараку Обамі вдалося заручився підтримкою всієї спільноти соціальної мережі Facebook, яка на той час складалася в основному із молоді. За даними екзит-полів, за Обаму проголосувало близько 70 % серед молодих американців до 25 років, що стало одним з ключових факторів перемоги кандидата.
  • У 2019 році, під час президентської і парламентської кампаній в Україні соцмережі вже відіграли одну з ключових ролей, та продемонстрували свої можливості наповну. А ось 2020, рік пандемії та місцевих виборів, остаточно закріпив соцмережі на позиції ефективного діджитал-агітатора.

Але ми були б не ми, якби не розповіли вам, що серед всіх плюсів, існує низка досить вагомих викликів та загроз як для прозорості виборчого процесу, так і для повноти пооінформованості виборців. Тож соцмережі принесли нам не лише спілкування і розваги, маємо від них ще купу ризиків і загроз.

Для того, щоб знати, що з цим усім робити, дивіться наступні випуски. Будемо розбиратися звідки політики так багато про вас знають, як боротися з дезою і що відбувається у трикутнику політики-закони-соцмережі.

Щоб не пропустити все це — підписуйтесь на ОПОРУ в соцмережах.