На Кіровоградщині у чотирьох ОТГ, де призначені перші вибори на 23 грудня 2018 року, уже сформували дільничні виборчі комісії з виборів депутатів міських, сільських рад ОТГ та голів. Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували, до яких політичних сил належать члени виборчих комісій.

Найбільше членів виборчих комісій представляють інтереси кандадатів у депутати та сільські і селищні голови – 96, на другому місці за поданням голови районної виборчої комісії – 28, 27 – за поданням Радикальної партії Олега Ляшка, по 20 членів комісії від політичних партій «БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина», 18 членів від «Народного фронту». Інтереси політичної сили «Опозиційний блок» у виборчих комісіях представляють 15 членів, 12 та 11 членів у Громадянської позиції та Аргарної партії відповідно. Найменше представників «Об’єднання «Самопоміч» – два члена комісії.

«У Добровеличківському районі проводитимуть вибори у двох об’єднаних територіальних громадах. Нині вже сформовано по сім  дільничних виборчих комісій у Добровеличківській ОТГ та у Піщанобрідській ОТГ», – зазначила голова Добровеличківської районної виборчої комісії Катерина Гольцер.

У Попельнастівській ОТГ Олександрійського району та Мар’янівській ОТГ Маловисківського району сформували по три дільниці.

Найменш активно подавали кандидатури від партій у Мар’янівській ОТГ, на одній виборчій дільниці аж 6 кандидатур за поданням голови районної виборчої комісії, що свідчить про малу активність політичних сил.

У Попельнастівській ОТГ більшість членів виборчих дільниць представляють кандидатів у депутати та на сільського голову і немає жодного подання від голови районної виборчої комісії.

Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.