Іваньківська сільська виборча комісія Маньківського району Черкаської області зареєструвала кандидатом у депутати особу, яку спостерігачі ОПОРИ виявили у поданнях від двох політичних сил – Аграрної партії України та Всеукраїнського об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ».

Громадянка Ріта Юріївна Андріяш фігурує в списках кандидатів у депутати Іваньківської сільської громади, поданих на реєстрацію до сільської виборчої комісії місцевими організаціями двох різних партій: Маньківської районної організації Аграрної партії України та Маньківської районної організації Всеукраїнського об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ».

Cherkassy 07.10.17 podannya Agrarna

Водночас у частинах 4-5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається, що особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня; не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів. При цьому особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старостишляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партіїабо лише шляхом самовисування. Порушення цих вимог є підставою для скасування територіальною виборчою  комісією рішення про реєстрацію кандидата (пункт 5 частини 1 cтатті 47 Закону України «Про місцеві вибори»).

Однак Іваньківська ТВК, попри те, що мала б узагалі відмовити жінці у реєстрації, зареєструвала її кандидаткою у депутати від місцевої організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ».

Cherkassy 07.10.17 podannya Cherkaschany st 1

Cherkassy 07.10.17 podannya Cherkaschany st 2

Cherkassy 07.10.17 podannya Cherkaschany st 3

Голова ТВК пояснила таке рішення комісії тим, що представники Аграрної партії України припустилися у поданні технічної помилки, в результаті якої у пакеті документів були відсутні заява, згода, автобіографія та інші передбачені законодавством документи, необхідні для реєстрації Ріти Андріяш кандидаткою у депутати сільської ради. Натомість доподання місцевої організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ» були додані всі потрібні документи.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що на перших виборах 29 жовтня трапляються випадки висунення тих самих осіб від різних суб’єктів подань. За наявності двох підписаних заяв про згоду на балотування від різних суб’єктів комісія мала б прийняти рішення про відмову в реєстрації за обома поданнями.У тому ж випадку, якщо членами комісії умисно прихована одна з заяв кандидата, такі дії можуть містити ознаки фальсифікації виборчої документації.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

ДовідковоГромадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.