Жашківська міська територіальна виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатці у депутати Тетяні Ільницькій, включеній до виборчого списку місцевої організації партії «Україна Славетна», оскільки вона подала «не весь пакет документів».

У пакеті документів для реєстрації її кандидаткою у депутати міської ради Жашківської об’єднаної територіальної громади жінка надала копію ID-картки, а не звичного паперового паспорта.

Водночас Закон України «Про місцеві вибори» не передбачає такого випадку. Так, у частині першій ст. 38 цього Закону, де зазначено перелік документів, необхідних для реєстрації кандидатом, написано: «До зазначених у цій частині документів додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України та сторінок, де зазначаються відомості про місце проживання відповідно до ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (ксерокопії тимчасового посвідчення громадянина України для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) кожної особи, включеної до виборчого списку кандидатів у депутати відповідної місцевої організації партії».

Треба зауважити, що паспорт у формі ID-картки не містить вдрукованих даних про місце проживання.

Таким чином, міська виборча комісія під час розгляду подання від партії «Україна Славетна» відмовила Тетяні Ільницькій у реєстрації кандидаткою в депутати міської ради Жашківської об’єднаної територіальної громади, мотивуючи своє рішення у протоколі тим, що «був поданий не весь пакет документів».

7 10 2017 Vytiag Protokol

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, відповідно до Постанови Верховоної Ради України №2503 «Про затвердження положень про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» бланки паспортів виготовляються у вигляді паспортної книжечки або паспортної картки. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» з 1 січня 2016 р. громадянам України, яким паспорт громадянина України оформлюється вперше, а також у випадку обміну замість втраченого або викраденого видається паспорт у вигляді ID-картки.

Утім, за словами юристки, попри те, що на сьогодні паспорти у вигляді ID-картки вже отримав майже мільйон українців, більшість положень спеціального законодавства, зокрема і виборчого, не приведена у відповідність до цього нововведення. Так, відповідно до абзаца 2 частини 1 статті 40 Закону України «Про місцеві вибори» кандидати у депутати по багатомандатному округу до пакету документів, поданих на реєстрацію, додають ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України та сторінок, де зазначаються відомості про місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Такі ж вимоги і до подання документів на кандидатів в депутати по одномандатних округах, на сільських, ceлищних, міських голів, членів виборчих комісій.

З одного боку, зрозуміло, що законодавець вимагає від кандидата підтвердження  відомостей про реєстрацію його місця проживання. Однак інформація про місце проживання особи зберігається і на безконтактному електронному носії, що міститься в паспорті у вигляді ID-картки. Водночас територіальні виборчі комісії  часто не мають навіть копіювальної техніки, необхідної для роботи, тож що вже говорити про відповідні зчитувальні пристрої.

У такому випадку, вважає Ольга Коцюруба, кандидат міг підтвердити своє місце реєстрації довідкою, виданою відповідно до Правил реєстрації місця проживання (Додаток 13 до Правил), затверджених 2 березня 2016 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 207.

З іншого боку, жоден акт (ні відповідний закон, ні Роз’яснення Центральної виборчої комісії) не містить відповіді на питання, яким саме документом мало би підтверджуватися місце реєстрації кандидата–власникаID-картки. Таким чином, кандидат та партія, що є суб’єктом подання, фактично стали заручниками ситуації правової невизначеності.

Юристка підкреслює, що через відсутність належного законодавчого регулювання у власників ID-паспортів постійно виникають проблеми з підтверженням місця реєстрації. Виходом може стати повернення напису про місце проживання в графічному вигляді на саму картку.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.