У Волинській області протягом грудня низка представників місцевих осередків політичних партій дарували подарунки, приурочені до Дня людей з інвалідністю, Дня ліквідатора та Дня святого Миколая. Інформацію про таку «партійну благодійність», часто разом зі згадками імен конкретних представників партій, розміщували на партійних сайтах, сторінках та групах у мережі Facebook.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала виявлені факти за період з 1 по 21 грудня. У результаті моніторингу з'ясувалось, що найактивніше у напрямку «партійної благодійності» на Волині працювали осередки Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та «Українського об’єднання патріотів – УКРОП». Окрім того, зафіксували одиничні повідомлення з боку партійців волинських осередків партій  «Об’єднання «Самопоміч» та «Національний корпус».

Зокрема, лідером за кількістю повідомлень чи згадок про подарунки на Волині стало ВО «Батьківщина», інформацію про благодійність якої розміщували щонайменше 7 разів.

Так, 6 грудня на Facebook-сторінці «Батьківщина Володимир-Волинський» повідомила, що у рамках заходів приурочених до Дня людей з інвалідністю актив міської організації ВО «Батьківщина» за підтримки Віктора Олійника спільно з «Червоним хрестом» вручили медичні набори першої необхідності.

21.12.2018 news Volyn Blagod 1

14 грудня у групі «Володимир-Волинська районна організація ВО «Батьківщина» повідомили, що до Дня людей з інвалідністю представники Володимир-Волинської районної організації ВО «Батьківщина» за підтримки народного депутата Верховної Ради від ВО «Батьківщина» VI скликання Віктора Олійника передали сільським медзакладам та особам з інвалідністю медичні набори першої необхідності.

Цього ж дня на сайті волинської «Батькіщини» з’явилася новина із заголовком «У Луцьку партійці зібрали подарунки до свята Миколая». У тексті йдеться, що представники Луцької районної парторганізації та активісти обласного осередку громадської організації «Батьківщина Молода» долучилися до благодійної акції «Миколай про тебе не забуде». Вони зібрали книги, іграшки та канцтовари та передали їх  на Фабрику Святого Миколая, що діє у Луцьку.

21.12.2018 news Volyn Blagod 2

16 грудня на сторінці «Батьківщина Володимир-Волинський» розмістили повідомлення про те, що команда міської організації ВО «Батьківщина» за підтримки Віктора Олійника до Дня ліквідатора передали місцевим «чорнобильцям» медичні набори.

21.12.2018 news Volyn Blagod 3

Найбільше ж публікацій стосувалося вітань до Дня святого Миколая. 17 грудня на сторінці Луцької районної організації «Батьківщини» розмістили повідомлення, щокандидати в депутати Липинської ОТГ Ірина Дяченко та Гіркополонківської ОТГ Анна Христинич відвідали спеціалізований будинок дитини – дітям розмалювали вікна в кімнаті для сну, а також привезли їм печиво та книги. Також тут є повідомлення, що19 грудня, голова Луцької районної організації ВО «Батьківщина» Богдан Сінчук відвідав дітей-сиріт, дітей із малозабезпечених сімей, та дітей батьки, яких є учасниками АТО. Їм політик вручив подарунки з солодощами, книгами та мандаринками.

21.12.2018 news Volyn Blagod 4

Також цього ж дня представники Горохівської районної парторганізації ВО «Батьківщина» привезли подарунки до реабілітаційного центру «Сонце любові». Голова «Батьківщини» Горохівщини Василь Пащук вручив підопічним реабілітаційного центру подарунки – «миколайчики». Окрім того, присутніх пригощали солодощами та фруктами.

21.12.2018 news Volyn Blagod 4а

20 грудня на Facebook-сторінці«Батьківщина Володимир-Волинський» з’явився допис, що педіатричне відділення Володимир-Волинського ТМО відвідали представники Володимир-Волинської міської організації партії.

«Депутати міської ради від фракції ВО «Батьківщина» за підтримки депутата ВР VI скликання Віктора Олійника передали дітворі яка перебуває на стаціонарному лікуванні солодкі подарунки, доповнили ігрову кімнату новими елементами та цікавими книгами з дитячими казками. Також у відділення було передано новий електрочайник»,  - йдеться у повідомленні

21.12.2018 news Volyn Blagod 5

Також 20 грудня на сторінці «Маневичі – Батьківщина» розмістили повідомлення, що для жителів Троянівської громади спільно із сільрадою організував свято місцевий осередок ВО «Батьківщина».

«Майже сто подарунків отримали діти від одного до одинадцяти років із сіл Троянівка, Бережниця, Майдан, Черськ. Ці подарунки люб’язно надала для дітвори депутат Волинської обласної ради Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»). Активну участь у святі взяв депутат Маневицької районної ради, член фракції ВО «Батьківщина» Олександр Шкода», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, цього ж дня на сторінці є окреме повідомлення про те, що Людмила Кирда долучилася до «Марафону добрих справ» на День святого Миколая.

21.12.2018 news Volyn Blagod 6

Щодо БПП «Солідарність», то протягом моніторингового періоду на сайті та у соцмережі Facebook розмістили три повідомлення про благодійність з боку членів партії. Зокрема, 12 грудня  на сторінці «Волинь. Солідарність»  у Facebook повідомили, що голова Іваничівської районної організації БПП «Солідарність» Микола Холмецький відвідав дитсадок села Самоволя. Дітям представник партії привіз солодощі та подарунки.

21.12.2018 news Volyn Blagod 7

19 грудня там же розмістили інформацію, що в одній зі шкіл міста відкрили Кабінет учнівського лісництва за участі працівників держлісгоспу, які також є представниками ківерцівської «Солідарності» – Ірина Леошек, Павло Маржиновський та Віталій Вронський. Наприкінці також вказують, що «кандидати в депутати від імені Ківерцівського держлісгоспу презентували у клас меблі».

21.12.2018 news Volyn Blagod 8

20 грудня з’явилося повідомлення, що голова Ківерцівської районної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Петро Чайка, який водночас  є керівником Християнської місії «Українська місія благовістя» та депутат районної ради Ігор Мисковець відвідали відділення Ківерцівської центральної районної лікарні. Дітям подарували солодощі.

21.12.2018 news Volyn Blagod 10

На Facebook-сторінці волинського «УКРОПУ» також є три згадки про вручення подарунків за участі представників партії. Зокрема 19 грудня тут розмістили низку публікацій про вітання членами партій до Дня святого Миколая.  Так, в одному із повідомлень пишуть, що школярі із сіл Микуличі, Хобултова та Березовичі отримали подарунки.

«До Дня Святого Миколая представники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», партійці районного осередку Володимир-Волинського району та помічник Народного депутата України Ігоря Гузя Віктор Хиць, вручили солодкі подарунки учням 1-4 класів шкіл сіл Микуличі, Хобултова та Березовичі», - йдеться у повідомленні. 

21.12.2018 news Volyn Blagod 11

Також на Миколая тут розмістили повідомлення: «Свято для діток, які опинилися в лікарні, організували депутати від «УКОПУ».  Депутати, представники міської та обласної рад від партії побували у Волинській обласній дитячій лікарні.

«Солодощі та фрукти ініціатори свята передали дітям, які безпосередньо і щиро раділи увазі та смачним дарункам, охоче дякували посадовцям і розповідали про себе та свої враження. Святкові подаруночки будуть передані в кілька відділень лікарні, а також тим діткам, які через хворобу не могли взяти участі у святковій зустрічі», - йдеться у повідомленні.

21.12.2018 news Volyn Blagod 12

Також на Миколая подарунки від представників цієї партії отримали талановиті діти міста Володимир-Волинський. Їх вітали керівники міського та районного осередків «УКРОПУ» Сергій Радкевич та Роман Ковальчук, вручили солодкі подарунки.

21.12.2018 news Volyn Blagod 13

У грудні інформація про подарунки від представниці партії «Об’єднання «Самопоміч» один раз з’являлося на сторінці волинського осередку партії у соцмережі Facebook.

«Третій рік поспіль депутат Луцької міської ради від «Самопомочі» Юлія Вусенко разом із волонтерами напередодні свята Миколая відвідує обласну дитячу лікарню. Юлія Вусенко спілкується з маленькими пацієнтами, читає їм казки, дарує подарунки», - інформують у повідомленні.

21.12.2018 news Volyn Blagod 14

Повідомлення про те, що вітання для дітей та благодійну акцію до Дня святого Миколая у Луцьку організували представники волинського осередку партії «Національний корпус» спільно із громадським формуванням «Національні дружини», розмістили на сторінці волинського осередку партії. У рамках акції відвідали дитсадок № 21 та привезли дітям іграшки, розмальовки і солодощі.

21.12.2018 news Volyn Blagod 15

Водночас, Громадянська мережа ОПОРА здійснила також моніторинг регіональних сайтів та сторінок у Facebook інших найактивніших політичних сил. Впродовж досліджуваного періоду тут повідомлення про подібну благодійність виявлені не були.

Не виявили такої інформації про благодійність і на сайтах та Facebook-сторінках народних депутатів від Волині Ігоря Гузя (фракція «Народний фронт»), Ігоря Лапіна (фракція «народний фронт») та Ірини Констанкевич (фракція «УКРОП»), а також на сторінці у соцмережі Facebook Степана Івахіва (депутатська група «Воля народу»). 

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Нагадаємо також, що згідно з частиною 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація вважається підкупом виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)