На ДВК №530605 (cелище Нові Санжари, вул. Перемоги, 2/2) члени комісії заповнювали протоколи олівцем. На зауваження спостерігача ОПОРИ про те, що подібні дії є порушенням пункту 5 статті 80 Закону України «Про місцеві вибори», члени комісії продовжили заповнення протоколів.

Poltava 30.10.2017 1

Згідно з частиною частиною 5 статті 80 Закону України “Про місцеві вибори” забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, заповнення протоколів олівцем може призвести до фальсифікації виборчої документації (частина 2 статті 158 КК України). Cаме заради уникнення можливої підтасовки первинних даних закон прописує заборону заповнення цифрових даних протоколів олівцем.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Дар`я Черкашина,
координаторка громадського спостереження у Полтавській області
тел.:099 674 45 65
 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.