29 жовтня 2017 року відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчі процеси офіційно розпочалися 9 вересня і охоплюють територіальні громади в усіх без виключення областях України. Найбільша кількість перших виборів у об’єднаних громадах відбувається у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19), натомість у Закарпатській та Миколаївській областях відбувається виборчий процес лише у одній громаді.

РЕЗЮМЕ

29 жовтня 2017 року відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчі процеси офіційно розпочалися 9 вересня і охоплюють територіальні громади в усіх без виключення областях України. Найбільша кількість перших виборів у об’єднаних громадах відбувається у Дніпропетровській (19) та Волинській областях (19), натомість у Закарпатській та Миколаївській областях відбувається виборчий процес лише у одній громаді.

За результатами голосування 29 жовтня 2017 року мають бути обрані органи місцевого самоврядування до 25 міст районного значення, 115 сіл та 61 селища. Вибори депутатів міських рад відбуваються за пропорційною виборчою системою із закріпленням кандидатів від місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах. Депутати сільських та селищних рад обираються за мажоритарною виборчою системою відносної більшості у одномандатних виборчих округах. Вибори міських, сільських та селищних голів відбуваються за однотуровою системою, оскільки у жодному з міст немає 90 і більше тисяч виборців.

Цим звітом охоплено завершення агітаційної кампанії місцевих організацій політичних партій та кандидатів, проміжну фінансову звітність суб’єктів виборчого процесу, зафіксовані порушення виборчої комісії, діяльність виборчих комісій із виготовлення виборчих бюлетенів.

Спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, охоплюючи моніторингом кожну з них. У територіальних громадах працює 69 довготермінових спостерігачів, до яких безпосередньо перед початком голосування приєднають короткотермінових спостерігачів.

Із наближенням дня голосування передвиборна активність кандидатів на перших місцевих виборах суттєво зросла. За оцінками ОПОРИ, найбільш активні агітаційні кампанії проводять місцеві організації та кандидати ВО «Батьківщина», які представлені різними формами активності у 54% територіальних громад. Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» представлені помітною агітаційною активністю у 42% територіальних громад. Дещо меншим охопленням територіальних громад супроводжуються агітаційні кампанії партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Аграрної партії України, Радикальної партії Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч». Агітація інших політичних партій обмежується окремими громадами і не має загальнонаціонального характеру.

Партії та кандидати все частіше використовували друковані агітаційні матеріали як спосіб отримання підтримки виборців, а не тільки проводили зустрічі із виборцями (більше 80% кандидатів скористалися такою формою агітації). Політична реклама у ЗМІ не є поширеною на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року, втім більше 30% кандидатів на посади голів та депутатів місцевих рад вдавалися до цієї форми агітації. Незважаючи на зростання агітаційних витрат, значна частина кандидатів скористалася законодавчою можливістю не відкривати рахунки виборчих фондів. За підрахунками спостерігачів ОПОРИ, 45% кандидатів на посаду місцевих голів не повідомили ТВК про відкриття рахунку виборчого фонду, що унеможливлює належний контроль за прозорістю використання коштів у агітаційній кампанії. Ситуацію із забезпеченням стандартів фінансування виборчого процесу засвідчує і статистика щодо подання місцевими організаціями політичних партій та кандидатами проміжних фінансових звітів. Лише 1% кандидатів у депутати сільських та селищних рад подав до ТВК проміжні фінансові звіти, з 25 міських ОТГ у 12 громадах жодна місцева організація партії не надала відповідного звіту. 16,4% кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів виконали вимогу закону щодо подання проміжного фінансового звіту. Необхідність посилити контроль за фінансуванням агітаційних кампаній підтверджує практика ігнорування кандидатами законодавчої вимоги подавати до ТВК зразки агітаційних матеріалів. На виборах у сільських та селищних ОТГ, до прикладу, менше 10% кандидатів надали ТВК відповідні зразки агітації, що не відповідає обсягам реально розповсюджених матеріалів передвиборної агітації.

Станом на момент підготовки звіту спостерігачами ОПОРИ виявлено понад 250 порушень виборчого законодавства. Рейтинг порушень очолюють випадки поширення агітаційних матеріалів у недозволених законом місцях (40%). Домінування фактів недотримання правил ведення агітації є традиційним для виборів в Україні, втім напередодні дня голосування ОПОРА зафіксувала збільшення випадків застосування кандидатами технологій так званої передвиборної благодійності. Спроби матеріального заохочення виборців супроводжувалися прямим порушенням законодавства або так званими «сірими» технологіями, але усі вони є неприйнятними з точки зору стандартів вільного волевиявлення громад. Зафіксовані випадки використання бюджетних програм і бюджетних субвенцій в інтересах окремих кандидатів, що актуалізує необхідність системної протидії зловживанням адміністративним ресурсом. Спостерігачами було виявлено факти недотримання посадовими особами органів влади обмежень щодо ведення ними передвиборної агітації. При цьому посадовці нерідко уникали прямого порушення виборчого законодавства, але ігнорували загальні стандарти політичної незаангажованості державного службовця та рівного ставлення органів влади до усіх кандидатів. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на залученість голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва до публічних акцій, спрямованих на підтримку окремих кандидатів

Непрогнозованою для організації голосування залишається ситуація у Ічнянській міській громаді Чернігівської області та Новополтавській сільській громаді Миколаївської області. Незважаючи на завершення процесу утворення виборчих округів 20 вересня, у двох громадах цей етап виборчого процесу де-факто не є завершеним. Внаслідок судових оскаржень рішень ТВК щодо утворення виборчих округів, відповідних порушень з боку виборчих комісій, досі немає визначеності щодо переліку виборчих округів та можливості виготовити виборчі бюлетені. Ці обставини створили реалістичні загрози для реалізації громадянами активного і пасивного виборчого права, а механізми правового розв’язання проблеми не є очевидними. ОПОРА закликає ЦВК в межах законних повноважень більш активно сприяти ТВК у вирішенні проблемної ситуації.

Довготривалі судові оскарження рішень низки ТВК негативно вплинули на їхню діяльність, у тому числі у процесі виготовлення виборчих бюлетенів. Незавершеність процесу оскарження відмов у реєстрації або скасуванні реєстрації кандидатів у окремих випадках призвела до плутанини із остаточними текстами виборчих бюлетенів. Негативним фактором виборчого процесу є самоусунення місцевих організацій політичних партій від наданих законом можливостей здійснення контролю за виготовленням виборчих бюлетенів. Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» організації парламентських партій мали можливість подати кандидатури до контрольної комісії, але ці комісії не були створені у 118 громадах (59%). Найбільшу кількість кандидатур до складу комісій з контролю за виготовленням виборчих бюлетенів подали місцеві організації ВО «Батьківщина» та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», але і ці політичні сили не повною мірою скористалися законодавчими можливостями. Враховуючи високий рівень взаємної недовіри між суб’єктами виборчого процесу, відмова від законних механізмів контролю є непослідовним кроком. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що 131 ТВК (65%) отримала виборчі бюлетені від підприємств-виготовлювачів пізніше встановленого законом строку. Як засвідчує моніторинг, ТВК нерідко узгоджували із правоохоронними органами непублічні рішення про зволікання із отриманням бюлетенів із метою зменшення кількості днів, протягом яких поліцейські залучаються до охорони виборчої документації. Варто зазначити, що допущені ТВК помилки у тексті виборчого бюлетеня призвели до додаткових бюджетних витрат у зв’язку із необхідністю їх повторного виготовлення.

ОПОРА відзначає необхідність додаткового врегулювання фінансування районних виборчих комісій, які наділені низкою повноважень на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах.

Низка народних депутатів України депутатської фракції партії ВО «Батьківщина» публічно заявили про здійснення тиску і погроз щодо кандидатів політичної сили на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року, перешкоджання законній участі представників партії в роботі членів ДВК та інші незаконні втручання у виборчий процес. ОПОРА зазначає, що оприлюднені заяви є належною підставою для правоохоронних органів провести комплексну та об’єктивну перевірку інформації, поширеної представниками парламентської політичної партії. Наявність або відсутність фактів незаконного впливу на кандидатів із метою їх спонукання до певних дій у виборчому процесі є важливою складовою оцінки дотримання загальновизнаних стандартів виборів, а тому фактичні обставини заяв та їхня правова оцінка мають бути вивчені невідкладно.

ОПОРА закликає усі політичні партії, незважаючи на їх статус провладної чи опозиційної сили, не відмовлятися від фіксації порушень законодавства із залученням правоохоронних органів. Шляхом звернення до правоохоронців можливо забезпечити належне документування виявлених фактів, таким чином спонукаючи державу попереджувати, виявляти та розслідувати злочини проти виборчих прав громадян. Натомість Громадянська мережа ОПОРА звертається до центрального керівництва ВО «Батьківщина» із клопотанням оперативно надати позапартійним спостерігачам для незалежної перевірки конкретний перелік доказів, які стосуються можливих випадків тиску на кандидатів, висунутих цією політичною силою.

АГІТАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ КАНДИДАТІВ У ДЕПУТАТИ ТА НА ПОСАДИ МІСЦЕВИХ ГОЛІВ

За останніх два тижні суттєво зросла інтенсивність виборчої кампанії в усіх об’єднаних територіальних громадах, де 29 жовтня 2017 року відбуватимуться перші місцеві вибори. Зростання активності кандидатів в депутати та на посади місцевих голів супроводжується появою значної кількості різного роду виборчих порушень, які хоча за своїми наслідками і не несуть критичної загрози для реалізації демократичних принципів виборчого права, однак негативно впливають на перебіг виборчого процесу та його суспільне сприйняття як законного і чесного. Зокрема, випадки порушення правил ведення агітації та відсутності практики інформування про фінансові витратити кандидатів носять системний характер. Так само, попри зменшення масштабів зловживання адміністративними ресурсами, кандидати охоче користуються публічною підтримкою з боку посадових та службових осіб органів місцевого самоврядування. Посадовці, зі свого боку, не повністю утримуються від виконання тих своїх публічних функцій, які можуть трактуватися як прояв вибіркових симпатій на користь окремих суб’єктів виборчого процесу. Спостерігачі фіксують випадки застосування технологій передвиборчої благодійності, що містять ознаки непрямого підкупу виборців.

Серед політичних партій, суб’єктів виборчого процесу, найбільш масштабною є агітаційна діяльність ВО «Батьківщина», різні форми активності якої зафіксовані в 54% об’єднаних територіальних громад, де відбуватимуться перші місцеві вибори. Дещо менш масовою є агітаційна активність кандидатів «Блоку Петра Порошенка», якою охоплено 42% ОТГ. Так само помітною є публічна агітаційна кампанія таких позапарламентських партій як УКРОП (34% ОТГ) та Аграрна партія України (28% ОТГ), які за цим показником не поступаються Радикальній партії Олега Ляшка (27% ОТГ) і Об’єднанню Самопоміч (24% ОТГ). Решта партій фактично не проводять загальнонаціональної агітаційної кампанії і їх активність обмежується активністюокремих кандидатів у конкретних ОТГ. У цілому, навіть в останній тиждень кампанії жодна з найбільш активних партій учасників виборів не проводила агітацію в усіх без виключення регіонах та ОТГ.

Document page 003

Рейтинг партій – суб’єктів виборчого процесу за масштабом агітаційної активності в ОТГ

Партії Відсоток округів, де зафіксована агітація
ВО "Батьківщина" 54%
"Блок Петра Порошенка" 42%
УКРОП 34%
Аграрна партія України 28%
Радикальна партія Олега Ляшка 27%
Об'єднання "Самопоміч" 24%
Наш край 16%
ВО "Свобода" 15%
"Опозиційний блок" 7%
Партія "Відродження" 4%

У розрізі типів виборчої агітації, до яких вдаються кандидати і партії, найбільш поширеним є розповсюдження листівок, плакатів та інших друкованих матеріалів. Цей тип агітації домінує як серед кандидатів на посаду міських голів (81% вдається до подібних заходів), так і кандидатів у депутати (87%). Так само популярним є проведення зборів громадян, зустрічей з виборцями, до яких вдаються близько 80% кандидатів у депутати та на посади місцевих голів. Політична реклама в ЗМІ натомість не є найбільш типовою формою агітації серед кандидатів на місцевих виборах – на противагу тому, що на загальнонаціональних виборах саме такий тип агітації традиційно переважає. Найменш охоче кандидати вдаються до проведення публічних дебатів, дискусій, круглих столів, прес-конференцій, а також масових заходів (мітингів, походів, демонстрацій, пікетів).

Document page 004Document page 005
У своєму попередньому звіті ОПОРА звертала увагу на абсолютно незадовільну ситуацію з поданням кандидатами примірників кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії. Кількість агітаційних матеріалів, виявлених спостерігачами, категорично не співвідносилася з тими поодинокими відомостями про зразки агітаційних продуктів, які отримали у своє розпорядження територіальні виборчі комісії. За останніх два тижні ситуація в містах змінилася в кращу сторону. В усіх міських ОТГ (крім Вилківської в Одеській області, по якій комісією не була надана відповідна інформація) більше третини місцевих організацій політичних партій передали до ТВК виготовлені примірники агітаційних матеріалів. Натомість у сільських і селищних ОТГ менше 10% кандидатів виконали вимогу закону і надали ТВК примірники агітації, що лише частково пояснюється відсутністю будь-якої агітаційної активності з боку значної кількості зареєстрованих кандидатів.

Значно гірша ситуація з виконання норми закону щодо подання кандидатами проміжних фінансових звітів. Відповідно до п. 4 ст. 71 Закону «Про місцеві вибори» розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду місцевої організації партії зобов’язаний за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою ЦВК.

Document page 002

На виборах в сільські і селищні ради лише 1% кандидатів у депутати подав у ТВК проміжні фінансові звіти. Також ОПОРА проаналізувала ситуацію з поданням звітів місцевими організаціями партій в усіх міських ОТГ. З 25 міських ОТГ, де відбуватимуться вибори 29 жовтня, у 12-ти жодна партія не подала звіту. Найкраща ситуація в Ічнянській міській об'єднаній територіальній громаді Чернігівської області, де 70% (7 з 10) партій подали звіти і у Верхньодніпровській міській об’єднаній територіальній громаді Дніпропетровської області, де 5 з 12 партій дотрималися положень закону. Партіями, які найбільш активно виконували норму закону, були «Самопоміч» (подала звіти в 7 міських ОТГ), «Батьківщина» (звітувала в 6 ОТГ), в 5-ти міських ОТГ зафіксовані проміжні фінансові звіти партій «Блок Петра Порошенка», УКРОП, Аграрна партія України і «Наш край».

Стосовно кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів, то за даними ОПОРИ проміжні фінансові звіти подали 16,4% кандидатів, які балотуються на ці посади. Найвідповідальніші були кандидати на посади міських голів – майже третина з них (29,3%) подали проміжні звіти. Для кандидатів на посади селищних і сільських голів цей показник склав 20,7% та 11% відповідно.

Подання кандидатами на посаду місцевих голів проміжних фінансових звітів

Кандидати Відсоток тих, які подали звіти
На посаду сільських голів 11,0%
На посаду селищних голів 20,7%
На посаду міських голів 29,3%
Всього кандидатів на посаду місцевих голів, які подали звіти 16,4%

 

 

 

 

ОПОРА також проаналізувала ситуацію з відкриттям кандидатами на посади місцевих голів рахунку виборчого фонду та інформування комісії про цей факт. Виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости має один поточний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації. Підставою для відкриття поточного рахунку виборчого фонду є копія рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію відповідного кандидата. Установа банку не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття рахунку виборчого фонду повідомляє територіальну виборчу комісію про відкриття рахунку та його реквізити (стаття 70 ЗУ «Про місцеві вибори»). За даними ОПОРИ 45% кандидатів на посаду місцевих голів не повідомили ТВК про відкриття рахунку виборчого фонду. Фактично це унеможливлює здійснення будь-якого контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчого фонду, що відповідно до п. 9 ст. 72 Закону покладається на ТВК та установу банку, в якій відкрито рахунок виборчого фонду.

У процесі подальшого удосконалення законодавства про місцеві вибори доцільно всебічно обговорити питання щодо участі місцевих організацій політичних партій у фінансуванні висунутих ними кандидатів у депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах. Чинний Закон України «Про місцеві вибори» не надає права місцевим організаціям партій, кандидати від яких висувалися в одномандатних виборчих округах, на створення власних виборчих фондів. Відповідно до частини 1 статті 70 рахунки виборчого фонду можуть відкритикандидати в депутати в одномандатному виборчому окрузі (сільські та селищні ради) та місцеві організації партії, кандидати від якої зареєстровані в багатомандатному окрузі (міські ради). Реальна практика засвідчує, що окремі кандидати на виборах депутатів сільських та селищних рад не здатні самостійно відкрити та управляти рахунками виборчих фондів. Натомість місцеві організації політичних партій вмотивовані допомагати своїм висуванцям проводити агітаційні кампанії. До прикладу, на перших місцевих виборах у 17 з 19 ОТГ місцеві організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів –УКРОП» практикували відкриття виборчого фонду на одного висунутого у виборчому окрузі кандидата, у межах якого фінансувалася виборча агітація всіх кандидатів від цієї політичної сили. Достатньо поширеною була практика розповсюдження на виборах у громадах агітаційних матеріалів, виготовлених за рахунок партійних організацій центрального та обласного рівнів та поза межами виборчих фондів кандидатів (Миколаївська, Харківська обл. тощо). Активність місцевих організацій політичних партій на виборах депутатів місцевих рад, які проводяться в одномандатних виборчих округах також обмежується відсутністю можливості внесення офіційного нематеріального внеску від політичної партії у виборчий фонд кандидата. ОПОРА зазначає, що основним завданням для держави є забезпечення прозорості фінансування передвиборної агітації та попередження використання кандидатами тіньових коштів. Це завдання не суперечить прагненням місцевих організацій партій ефективно проводити агітаційні кампанії, а тому законодавець повинен розглянути можливість удосконалення відповідного регулювання.

На місцевому рівні продовжуються дискусії щодо прийнятності так званої виборчої благодійності із залученням неповнолітніх. Мова йде про проведення кандидатами де-факто агітаційних заходів, які супроводжуються наданням дітям та підліткам подарунків чи забезпечення для них розважальних послуг. Очевидно, що кінцевою цільовою групою таких акцій є повнолітні громадяни, які наділені активним виборчим правом.

ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Станом на 25 жовтня 2017 року спостерігачами ОПОРИ виявлено понад 250 різного роду виборчих зловживань з боку суб’єктів виборчого процесу. Найпоширенішим типом порушення виборчого законодавства (40% від загальної кількості) є поширення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях. Так само частими, але не настільки масовими, були випадки поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей (виявлено 16% порушень такого типу від загальної кількості зафіксованих). На відміну від попереднього періоду моніторингу, в останні два тижні перед датою голосування зросла кількість випадків зловживання адміністративними ресурсами, що найбільше проявилося у використанні комунальних ЗМІ в агітаційних цілях (трохи більше 6,3%), розміщенні агітаційних матеріалів у приміщеннях органів влади, підприємств і установ комунальної та державної власності (6,3%), а також використанні посадовими особами офіційних заходів для проведення агітації (6%).

Рейтинг виборчих зловживань (станом на 26 жовтня 2017 року)

Типи порушень Кількість Відсоток від загальної кількості
поширення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях 101 40,1%
поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей 39 15,5%
розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях органів влади, підприємств і установ комунальної та державної власності 16 6,3%
використання комунальних ЗМІ та офіційних видань органів влади й місцевого самоврядування в агітаційних цілях 16 6,3%
використання посадовими особами офіційних заходів для проведення агітації 15 6,0%
ухилення члена виборчої комісії в роботі комісії без поважних причин 13 5,2%
залучення держслужбовців чи представників бюджетних установ до агітаційних заходів 12 4,8%
публічна підтримка посадовими (службовими) особами кандидатів у робочий час 12 4,8%
позбавлення журналістів і громадських спостерігачів права ознайомлюватися з виборчою документацією, здійснення фото-, відеозапису 12 4,8%
Інші порушення 16 6,3%

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти залученості до де-факто агітаційної активності голову Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва, який відвідує публічні заходи спільно з кандидатами на місцевих виборах, а у громадах розповсюджуються агітаційні матеріали із його інтерв’ю про підтримку окремих претендентів на виборні посади. Спостерігачі ОПОРИ не виявили фактів порушення посадовцем конкретних обмежень виборчого законодавства, враховуючи чинну специфіку законодавчого регулювання. Але, як неодноразово зазначала ОПОРА, посадові особи органів влади всіх рівнів повинні орієнтуватися не лише на окремі законодавчі обмеження, а й дотримуватися стандартів виборів щодо рівного ставлення до усіх кандидатів та сприяти дотриманню принципу рівних можливостей для учасників виборів. Як вже зазначалося, випадки зловживання адміністративними ресурсами проявлялися, серед іншого, шляхом розповсюдження агітаційних матеріалів у приміщеннях влади. Зокрема, у приміщенні Ярославицької сільської ради (Рівненська обл.) було виявлено друковані агітаційні матеріали кандидатів від місцевої організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність». За фактом виявленого порушення спостерігач ОПОРИ написав заяву до Млинівського відділення поліції.

Document page 007

В останні тижні кампанії почастішали випадки передвиборчої благодійності, що є технологією матеріального стимулювання виборців з метою отримання додаткових електоральних переваг та формування позитивної думки про суб’єкта виборчого процесу. Такі випадки зазвичай мають ознаки непрямого підкупу виборців.

Так, на Рівненщині 24 жовтня кандидат на посаду селищного голови Демидівської ОТГ Ярослав Пекарський спільно з представниками Радикальної партії Олега Ляшка, зокрема народним депутатом України Андрієм Лозовим та депутатом Рівненської облради Володимиром Ковальчуком, відвідали Демидівську центральну районну лікарню та подарували 30 комплектів білизни. Також 24 жовтня Андрій Лозовий відвідав Клеванський дошкільний навчальний заклад №1 «Казка», де подарував промислову пательню та електром’ясорубку; Клеванський дошкільний навчальний заклад №2 «Сонечко», якому подарував МФУ (принтер/сканер/ксерокс) і ноутбук; Демидівський будинок культури – подарував ноутбук і книги в бібліотеку. Крім цього, разом з керівником Рівненської обласної організації партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Оксаною Лозовою та депутатом Рівненської обласної ради Сергієм Свисталюком відвідали Рачинську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів та фельдшерсько-акушерський пункт села Рачин, яким подарували ноутбук.

В Івано-Франківській області спостерігач ОПОРИ зафіксував, як кандидат на посаду Переріслянського сільського голови Іван Мельник 20 жовтня в селі Фитьків Надвірнянського району подарував дві коробки зі світильниками під час відкриття футбольного майданчика зі штучним покриттям на території Фитьківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Спостерігач звернувся в поліцію із заявою щодо непрямого підкупу виборців

У Полтавській області обласна організація політичної партії «Наш край» подарувала громаді села Зачепилівка Новосанжарської об'єднаної територіальної громади футбольний інвентар, сміттєві баки та облаштувала дитячий майданчик. Такі дії політичної сили містять ознаки непрямого підкупу виборців.

19 жовтня у виданні “Моя Київщина” та на сайті міста Білої Церкви з’явились новини із відеоматеріалами про те, що представники ВО “Батьківщина” здійснювали підкуп виборців під приводом надбавки до пенсії. За інформацією видань, відбулося це на стадіоні у с. Трушки після агітаційного заходу кандидатки на посаду голови Фурсівської об’єднаної територіальної громади Надії Кравченко (ВО “Батьківщина”). На відео видно групу людей літнього віку, яким видаються гроші під підпис у списку. Окрім того, у особи, яка роздає гроші, фігурує записник із логотипом політичної партії ВО “Батьківщина”. Цей факт зафіксували представники Радикальної партії Олега Ляшка, які звернулися до поліції. Як повідомили у головному управлінні Національної поліції у Київській області, до поліції надійшло повідомлення, що один із кандидатів на посаду голови Фурсівської територіальної громади Білоцерківського району зустрівся з виборцями з с. Трушки для обговорення проблемних питань та, під виглядом матеріальної допомоги, видавав гроші – по 200 гривень кожному. Слідчо-оперативна група поліції виїхала на місце події та виявила на сільському стадіоні близько 50 громадян. Організатори зібрання заперечили факт підкупу виборців. На даний час поліцейські проводять комплекс слідчих дій, вивчають відеозапис, наданий активістами та допитують свідків. Слідчі розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Ознаки прихованого зловживання бюджетним ресурсом мають прояви як у формі запровадження місцевих програм соціально-економічного розвитку (Київська, Кіровоградська області), так і з проведенням заходів пов’язаних з відкриттям об’єктів за рахунок субвенції соціально-економічного розвитку окремих територій (Чернівецька область). У селі Обознівка (вибори до Катерининської об’єднаної територіальної громади Кіровоградської області) виборцям-пенсіонерам пропонувалося відкрити рахунок у банку для отримання 300 гривень виплати на виконання соціальної програми «Ветеран» на 2016-2020 роки, затвердженої ще 25.12.2015. На реалізацію програми у 2017 році у бюджеті населеного пункту передбачено 140 тисяч гривень. В с. Трушки (вибори Фурсівської об’єднаної територіальної громади) здійснювалася видача грошей на реалізацію програми депутата Київської обласної ради.

Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій розподіляються в порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів від 6 лютого 2012 р. № 106. Відповідно до внесених у вересні 2017 року змін розподіл субвенції здійснюється за пропозицією народних депутатів. Використання народним депутатом ефектів надання соціально-економічної субвенції в цілях передвиборної агітації, як це було зафіксовано в Кіцманській ОТГ Чернівецької області, можна оцінювати як приховане використання бюджетного ресурсу. Народний депутат України Іван Рибак спільно з чинним міським головою м. Кіцмань, висуванцем місцевої організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність» відкривали оновлену за рахунок субвенції вулицю одного з населених пунктів, при цьому член парламенту називав кандидата майбутнім головою об’єднаної громади. Такі дії можуть призвести до створення неконкурентних переваг для окремих кандидатів.

До зловживання бюджетним ресурсом, яке не тягне прямого порушення закону, проте порушує рівність прав та можливостей кандидатів, слід віднести виступ депутата Запорізької обласної ради на святкуванні Дня села Володимирівка, організованому за бюджетні кошти, якою було представлено кандидатку на посаду голови Якимівської ОТГ. Також керівник Луганської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка 16 вересня під час урочистостей у селищі міського типу Красноріченське Кремінського району висловив свою підтримку на виборах чинному селищному голові Красноріченське Кремінського району Луганської області.

В Сумській області за сприяння кандидата на посаду голови Буринської міської об’єднаної територіальної громади, а водночас чинного депутата Сумської обласної ради Олександра Непочатова (місцева організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність») у Буринській ОТГ розпочали ремонт дороги.

У Радмишльській ОТГ зафіксовані факти, які містять певні ознаки адміністративного ресурсу. Радомишльська РДА виступала організатором свята, яке містило елементи агітації, на ньому роздавалися подарунки кандидатом від політичної партії “Наш край”, відбувався дитячий велопробіг, учасники, були одягнені в жилетки за написом “Наш край”.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЛЕЖНИХ УМОВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИБОРІВ

Можна констатувати, що робота територіальних виборчих комісій організована належним чином, однак почастішали випадки судового оскарження їхніх рішень, що зазвичай свідчить про неналежний рівень професійності членів ТВК або безвідповідальне виконання ними своїх обов’язків.

Так, різного роду резонансні випадки судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності ТВК, їх членів були зафіксовані у 23 ОТГ. Найчастіше підставами для звернення до суду були рішення комісій про незаконну відмову в реєстрації кандидатів або про незаконну реєстрацію кандидатів. Також кандидати оскаржували рішення комісій щодо виключення з виборчих списків, зміни тексту виборчого бюлетеня або бездіяльність ТВК.

21 жовтня Київський апеляційний адміністративний суд постановив достроково припинити повноваження усього складу Ічнянської міської виборчої комісії Чернігівської області, у зв’язку із систематичним порушенням комісією Конституції України та Закону України «Про місцеві вибори». Зокрема, комісією було допущено невиконання рішень судів, які стосувалися скасування постанови ТВК про утворення виборчих округів. Рішення Київського апеляційного адміністративного суду включає скасування постанови ТВК про затвердження тексту бюлетеня в частині затвердження тексту бюлетеня в багатомандатному виборчому окрузі для депутатів до Ічнянської міської ради. 26.10.2017 районна ТВК утворила новий склад Ічнянської міської виборчої комісії, який має знайти правовий шлях врегулювання проблем із утворенням виборчих округів та виготовленням виборчих бюлетенів. Непрогнозованою залишається ситуація із утворенням виборчих округів і у Новополтавській сільській громаді Миколаївської області. Новобузький районний суд скасував рішення Новополтавської сільської виборчої комісії щодо утворення виборчих округів з перших виборів депутатів до Новополтавської сільської ради. Одеський апеляційний суд залишив скаргу виборчої комісії без розгляду з посиланням на пропущений дводенний строк апеляційного оскарження. Станом на 23.10.2017 спостерігачам ОПОРИ відомо про звернення Новополтавської сільської ТВК до районного суду щодо роз`яснення механізмів виконання рішення суду про відміну протоколу ТВК щодо формування виборчих округів. У зверненні, серед іншого, зазначається про відсутність законодавчого порядку скасування рішення комісії про утворення виборчих округів після завершення стадії реєстрації та після початку агітації кандидатів у межах раніше сформованих округів.

У цілому ТВК дотримуються процедурних вимог законодавства, у частині ведення протоколів засідань, журналів обліку звернень, порядку оформлення рішень та їх розміщення на дошці оголошень. Разом з тим, як відзначили спостерігачі ОПОРИ, майже 20% ТВК завчасно не готують проекти рішень на засідання комісій.

Document page 006

Загальною тенденцією є складність у комунікації спостерігачів з членами районних територіальних виборчих комісій, які посилаються на відсутність матеріально-технічного забезпечення їхньої роботи. Механізм необхідного перегляду рішень районної ради щодо виділення з районного бюджету коштів на роботу районних територіальний виборчих комісій у випадку проведення перших виборів у відповідному районі повинен бути законодавчо закріплений. Незважаючи на звернення ЦВК від 13 грудня 2016 року до обласних державних адміністрацій щодо фінансування під час проведення місцевих виборів районних виборчих комісій за рахунок коштів місцевого бюджету, єдина практика виділення фінансування для таких комісій відсутня. Зокрема, голова Високопільської райдержадміністрації Херсонської області відмовився вносити питання про зміни бюджету на розгляд сесії районної ради. При цьому посадовець закликав місцеві організації політичних партій самостійно профінансувати діяльність районної виборчої комісії, що є незаконною та неприйнятною з точки зору загальних стандартів виборів пропозицією.

Хоча проблеми з матеріально-технічним забезпеченням окремих ТВК (неналежно обладнанні приміщення, брак офісної техніки і канцелярського знаряддя) досі не вирішені, за оцінками спостерігачів, це не поставить під загрозу процес підготовки виборів й зокрема організацію голосування й підрахунку голосів. Традиційно дещо гірша ситуація із загальним рівнем матеріально-технічного забезпечення дільничних виборчих комісій.

Підтверджених випадків тиску на ТВК чи окремих її членів, з боку органів влади чи представників певних кандидатів (партій) не зафіксовано, хоча до спостерігачів неодноразово надходила подібна інформація без належної доказової бази.

Конфліктна ситуація склалася на одній з ТВК Хмельницької області. Голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської виборчої комісії повідомила спостерігачеві ОПОРИ, що вибори в громаді під загрозою зриву, оскільки сільський голова вчасно не погодив єдиний кошторис, а відтак ТВК не змогла отримати в казначействі гроші на організацію виборів. Водночас сільський голова Руслан Нестеров, який також є кандидатом на посаду голови ОТГ від «БПП «Солідарність», на запитання представника ОПОРИ зазначив, що ніяких проблем з його боку немає. Ситуація виникла, говорить пан Руслан, з вини голови ТВК, яка ще вчора ввечері, 24 жовтня, перероблювала кошторис. Зазначимо, що і голова ТВК, і сільський голова представляють одну політичну силу. Найбільш загрозливим у даній ситуації є затримка з виготовленням виборчих бюлетенів.

Територіальні виборчі комісії допускали процедурні порушення при формуванні дільничних виборчих комісій. Насамперед йдеться про порушення процедури жеребкування (проведення жеребкування для кожної комісії окремо (Фурсівська сільська виборча комісія Київської області); врахування подань від неналежних суб’єктів (позапарламентських партій, Волинська область); включення подань, оформлених з порушенням закону (більше однієї кандидатури від одного суб’єкта, Київська область); включення подань за пропозицією голови ТВК таким чином, що склад комісії перевищував мінімальний (Полтавська область). У деяких випадках комісіями після виявлення недоліків у формуванні комісій вносилися зміни до рішень про формування дільничних комісій, таким чином особи, подані від неналежних суб’єктів подання або з порушенням кількості кандидатур, повторно виключалися включалися до складу за поданням голови комісії.

При формуванні ДВК в Острицькій територіальній громаді кандидатури по одному з подань кандидата на посаду голови об’єднаної територіальної громади були включені до складу ДВК, проте потім замість подання на заміну членами комісії прийнято рішення про заміну первинного подання на інше (шляхом виготовлення членами комісії нового подання без підпису кандидата).

За попередніми даними ОПОРИ, загрозлива в минулому практика подання різними місцевими організаціями партій або кандидатами одних і тих самих кандидатур до складу ДВК на цих виборах не проявилася. Лише поодинокі випадки були зафіксовані в 7% від усіх ОТГ, де будуть проходити перші місцеві вибори.

У 82% ОТГ органами місцевого самоврядування були визначені та обладнанні місця, відведені для розміщення матеріалів передвиборної агітації, що є суттєвим прогресом порівняно з минулим тижнем, коли в розпал агітаційної кампанії більшість ОТГ не мала належно обладнаних і визначених місць для агітації.

Змушені констатувати, що з боку органів Держреєстру та правоохоронців не ведеться активна інформаційна робота та комунікація з виборцями. Спостерігачі відзначили, що лише в 13% ОТГ відділи ведення Державного реєстру виборців активні у поширенні серед виборців інформації про необхідність уточнення відомостей в Державному реєстрі виборців. Також лише в 27% ОТГ правоохоронними органами проводиться профілактична та просвітницька робота серед виборців та суб’єктів виборчого процесу щодо попередження виборчих порушень.

ВИГОТОВЛЕННЯ ВИБОРЧИХ БЮЛЕТЕНІВ

Важливим етапом виборчого процесу є виготовлення виборчих бюлетенів, який безпосередньо впливає на стабільність організації голосування та довіру суб’єктів виборчого процесу. Прецеденти зриву голосування в окремих громадах внаслідок неможливості належним чином виготовити і доставити на дільниці виборчі бюлетені у 2015 р. (Покровськ, Маріуполь Донецької області, інші територіальні громади) актуалізували увагу спостерігачів, журналістів та кандидатів до цього процесу. Питання захисту виборчих бюлетенів, спроможність підприємств вчасно та з дотриманням законодавчих вимог забезпечити їх виготовлення, охорона бюлетенів є актуальними питаннями поточних виборчих процесів та майбутніх удосконалень профільного законодавства. Спостерігачі ОПОРИ забезпечили комплексний моніторинг процесу виготовлення виборчих бюлетенів, результати якого у скороченому вигляді надаються нижче.

Відповідно до чинного законодавства ТВК були зобов’язані затвердити тексти виборчих бюлетенів на виборах сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування (до 11 жовтня включно). Суб’єкти виборчого процесу протягом двох днів з дня прийняття рішення ТВК про затвердження виборчого бюлетеня мають можливість ознайомитися із його змістом.

За даним ОПОРИ, 186 з 201 ТВК на перших місцевих виборах 2017 року вчасно затвердили тексти виборчих бюлетенів на виборах сільських, селищних міських голів, натомість 185 ТВК дотрималися строків затвердження текстів бюлетенів на виборах депутатів місцевих рад. Таким чином, 92% ТВК вчасно затвердили тексти виборчих бюлетенів.

Випадки недотримання строків були пов’язані із незавершеними судовими процесами щодо рішень ТВК про відмову в реєстрації або скасування реєстрації кандидатів. Роз’яснення ЦВК (Постанова №391 від 07.10.2015) щодо окремих положень Закону України «Про місцеві вибори» передбачає, що друк виборчих бюлетенів забороняється до завершення розгляду судами спорів щодо реєстрації кандидатів, набрання судовими рішеннями за такими справами законної сили та прийняття рішень на їх виконання, за винятком випадків, коли подальша затримка із друком виборчих бюлетенів призведе до порушення строків щодо їх виготовлення.

До прикладу, у Зборівській міській територіальній громаді Тернопільської області ТВК лише 13 жовтня отримала рішення суду щодо скасування рішення комісії про відмови в реєстрації кандидата і зобов’язання повторно розглянути питання про його реєстрацію. Лука-Мелешівська сільська ТВК Волинської області очікувала рішення суду щодо 11 кандидатів, яким вона відмовила у реєстрації, не затверджуючи тексти виборчих бюлетенів. Натомість у Радомишлівській міській громаді Житомирської області кандидати оскаржували рішення про скасування їхньої реєстрації, що не дозволило дотриматися строків затвердження текстів виборчих бюлетенів. У Верхньодніпровській міській виборчій громаді (Дніпропетровська обл.) ТВК не дотрималась строків скасування реєстрації кандидатів і відповідно строків затвердження текстів виборчих бюлетенів. ТВК, приймаючи відповідне рішення, вирішила виключити місцеву організацію Об'єднання «Самопоміч» з виборчих бюлетенів у тих округах, де партією не були закріплені кандидати. Це незаконне рішення обґрунтовувалось тим, що комісія попередньо скасувала рішення про реєстрацію першого номеру виборчого списку цієї місцевої організації політичної партії. Проблемна ситуація була вирішена після виконання ТВК рішення суду щодо реєстрації кандидата – першого номеру місцевої організації партії «Об’єднання «Самопоміч» і включення цієї політичної сили до тексту виборчих бюлетенів у всіх територіальних виборчих округах на виборах депутатів міської ради. Організаційні складнощі та у деяких випадках непрофесійність членів виборчих комісій також були причинами недотримання строків затвердження текстів виборчих бюлетенів.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають дотримання 196 з 201 ТВК вимог законодавства щодо ознайомлення суб’єктів виборчого процесу із текстами виборчих бюлетенів протягом двох днів з дня їхнього затвердження. 5 випадків недотримання процедури було пов’язано з невідкладним направленням ТВК відповідних матеріалів до підприємств-виготовлювачів, що не дозволило кандидатам та спостерігачам ознайомитися із текстами виборчих бюлетенів.

У 26 ТВК спостерігачами ОПОРИ та іншими cуб’єктами виборчого процесу було виявлено помилки та неточності у текстах виборчих бюлетенів (13% від загальної кількості ТВК). Фіксувалися помилки у написанні персональних даних кандидатів, некоректні зазначення посад і місця роботи кандидатів, помилки у відомостях щодо партійності претендентів на виборні посади, неточності щодо законодавчо визначених назв виборчих округів та виборів у цілому. До прикладу, у Степанківській сільській об’єднаній громаді Черкаської області кандидати-самовисуванці звернули увагу ТВК на те, що у тексті виборчого бюлетеня не було вказано їхнє членство у партії «Національний корпус».

У окремих територіальних громадах некоректність затверджених текстів виборчих бюлетенів призвела до серйозних наслідків та додаткових фінансових витрат. До прикладу, у Малоданилівській громаді Харківської області було знищено 10 тис. 370 виборчих бюлетенів з виборів селищного голови у зв’язку із виявленням помилки у означенні виборчого округу (у бюлетенях з виборів голови громади було вказано «єдиний одномандатний округ з виборів депутатів селищної ради»). Дестабілізуюча для виборчого процесу ситуація склалася у Куяльницькій сільській громаді Одеської області, де під час отримання виборчих бюлетенів від підприємства-виготовлювача було виявлено факт відсутності кандидатів від місцевої організації Аграрної партії України у текстах бюлетенів п’яти одномандатних виборчих округів. При цьому представники підприємства стверджували, що виключення кандидатів Аграрної партії України з текстів виборчих бюлетенів відбулося за наполяганнями представників кандидата та районної організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Голова ТВК на відповідних виборах заявила про передачу типографії належних текстів виборчих бюлетенів, до яких було включено кандидатів від місцевої організації Аграрної партії Україні. Конфліктному процесу виготовлення бюлетенів передувало рішення ТВК про відмову в реєстрації низці кандидатів цієї політичної партії, яке було скасовано у судовому порядку. У Катеринівській та Первозванівській сільських громадах Кіровоградської області під час отримання бюлетенів членами ДВК були виявлено помилку, яка створила необхідність повторного їх виготовлення (замість словосполучення «виборчий бюлетень» було вказано «контрольний талон»).

У поодиноких випадках після друку виборчих бюлетенів було виявлено факт неточностей у персональних даних окремих кандидатів, але ТВК не планують повторне виготовлення виборчих бюлетенів.

Законодавство про місцеві вибори передбачає, що ТВК встановлюють кількість виборчих бюлетенів у межах відповідного виборчого округу з урахуванням резерву виборчих бюлетенів, що становить 0,5 відсотка від кількості виборців на кожній виборчій дільниці у такому виборчому окрузі. Це рішення мало бути прийнято комісіями до 16 жовтня включно.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що 190 з 201 ТВК дотрималися вимоги законодавства щодо визначення кількості виборчих бюлетенів, із урахуванням резерву в розмірі 0,5% від кількості виборців на кожній виборчій дільниці у відповідному окрузі. Поодинокі випадки недотримання законодавства, як правило, полягали у тому, що ТВК не передбачали виготовлення резервних виборчих бюлетенів взагалі. У окремому випадку ТВК вирішила виготовити резервні бюлетені у обсязі 5% від загальної кількості виборців у громаді, включених до попередніх списків виборців (Комишанська сільська громада Сумської області).

Відповідно до частини одинадцятої статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» ТВК наділені повноваженнями встановлювати ступінь захисту виборчих бюлетенів. При цьому чинні нормативні акти не деталізують вимоги до ступеня захисту виборчих бюлетенів. На рівні ТВК зафіксована неоднакова практика з цього питання. Значна частина ТВК окремо не встановлювала ступінь захисту бюлетеня і не врегульовувала його в угодах з підприємствами-виготовлювачами. Низка виборчих комісій приймала рішення про виготовлення виборчих бюлетенів із нанесенням спеціальних позначок чи кольорової сітки тощо.

Враховуючи попередні політичні та експертні дискусії щодо надійності підприємств-виготовлювачів бюлетенів на місцевих виборах, ОПОРА зібрала інформацію про їхню організаційно-правову форму. За даними спостерігачів, для 40 територіальних громад виборчі бюлетені виготовляють фізичні особи-підприємства, у 79 громадах – юридична особа комунальної форми власності, у 81 громаді – юридична особа приватної форми власності. Таким чином, у 20% громад виборчі бюлетені виготовлюються фізичними особами-підприємцями. У цьому контексті необхідно зазначити, що на чергових місцевих виборах 2015 р. Донецький окружний суд визнав невідповідним закону рішення про визначення фізичної особи-підприємства для друку бюлетенів на виборах у місті Покровська (колишній Красноармійськ), оскільки, на думку суду, поліграфічним підприємством, передбаченим законом, може бути лише юридична особа із юридично-правовою формою «підприємство». Це рішення суду було підтверджено 25.10.2015 апеляційною інстанцією, натомість відповідний виборчий спір щодо виготовлення виборчих бюлетенів завершився фактичною неможливістю організувати голосування на виборах Покровського міського голови та відповідної місцевої ради.

Document page 008

Спостерігачі ОПОРИ перевірили наявність або відсутність у власників/керівників підприємств-виготовлювачів виборчих бюлетенів фактичного конфлікту інтересів, пов’язаного із їхньою участю у виборчому та політичному процесі. Обмеження щодо виготовлення виборчих бюлетенів підприємствами, до яких офіційний стосунок мають кандидати чи керівники місцевих організацій політичних партій, не встановлюється законом. Але, як засвідчує практика місцевих виборів 2015 – 2016 рр., суб’єкти виборчого процесу вдаються до дискусій, маніпуляцій чи навіть гострих протистоянь навколо питань незаангажованості співробітників підприємств-виготовлювачів виборчих бюлетенів. Зокрема, політичний конфлікт щодо власника типографії розгортався у 2015 році на чергових місцевих виборах у Маріуполі Донецької області.

За даними спостерігачів ОПОРИ, у 4 з 201 громади виборчі бюлетені виготовляються підприємствами, власниками яких є кандидати на перших місцевих виборах або публічні лідери місцевих організацій. Натомість у 6 з 201 громади керівництво підприємства-виготовлювача виборчих бюлетенів за формальними процедурами підпорядковується і є підзвітним кандидатам або публічним лідерам місцевих організацій партій, які є посадовими чи службовими особами. У цьому контексті необхідно зазначити, що на поточний момент не зафіксовано жодних фактів, які би могли прямо чи опосередковано свідчити про політично вмотивовані зловживання з боку підприємств-виготовлювачів виборчих бюлетенів.

За поданнями місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, ТВК повинні створити контрольну комісію. Ця контрольна комісія має забезпечити контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

Контрольна комісія, до складу якої входять представники місцевих організацій парламентських партій, є важливим інструментом контролю за процесом виготовлення виборчих бюлетенів. При цьому відповідна комісія є незалежною від членів ТВК, що додатково сприяє збалансованому контролю за виготовленням виборчих бюлетенів.

Спостерігачі ОПОРИ, на жаль, змушені констатувати, що у 59% (118) територіальних громад контрольні комісії не були створені, у 83 громадах такі комісії були створені. Місцеві організації парламентських політичних партій, як правило, з власної ініціативи не скористалися правом подавати кандидатури до складу контрольної комісії. Натомість ТВК нерідко не мали належного рівня поінформованості про необхідність утворення такої комісії.

Document page 009

З 6 парламентських партій найбільш активно подавали власні кандидатури до комісій із контролю за виготовленням виборчих бюлетенів місцеві організації політичних партій ВО «Батьківщина» та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Активність місцевих організацій парламентських політичних партій щодо внесення подань до складу комісії із контролю за виготовленням виборчих бюлетенів

Назви партій Кількість поданих осіб в усіх громадах
Місцеві організації партії «ВО «Батьківщина» 59
Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка» 57
Місцеві організації Радикальної партії Олега Ляшка 40
Місцеві організації партії «Об’єднання «Самопоміч» 20
Місцеві організації партії «Опозиційний блок» 19
Місцеві організації партії «Народний фронт» 18

Спостерігачами ОПОРИ було встановлено, що більше 70% створених контрольних комісій здійснювали заходи контролю за виготовленням виборчих бюлетенів, натомість щодо інших комісій не було виявлено переконливих доказів ефективного виконання контрольних функцій.

ОПОРА оцінила практичну можливість спостерігачів отримувати від ТВК інформацію про виготовлення виборчих бюлетенів. 75% ТВК ознайомлювали спостерігачів за їхнім зверненням із угодою про виготовлення бюлетенів відповідним підприємством-виготовлювачем. Але, як зазначили спостерігачі, інформація про знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів, включаючи кількісні дані, не була повною мірою для них доступною (63% ТВК).

ТВК на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року масово не дотримались строків отримання виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів. Як засвідчують дані спостерігачів ОПОРИ, 131 ТВК (65%) одержала виборчі бюлетені пізніше встановленого законом строку. Відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» підприємства були зобов’язані забезпечити виготовлення виборчих бюлетенів до 23.10.2017 включно, які мають бути отримані ТВК не пізніше наступного дня 24.10.2017. ТВК можуть розпочати передачу виборчих бюлетенів ДВК не раніше 26.10.2017, забезпечуючи їхнє збереження після отримання від підприємства-виготовлювача. Законодавство наділяє поліцію повноваженнями забезпечити охорону виборчих бюлетенів під час їхнього транспортування, збереження в приміщеннях ТВК та ДВК. За зверненням ЦВК до охорони виборчих бюлетенів можуть залучатися співробітники СБУ.

Document page 010

Причини недотримання строків виготовлення виборчих бюлетенів є різноплановими, починаючи від проблем із надходженням коштів на рахунки типографій, необхідністю повторно надрукувати частину бюлетенів, завершуючи нездатністю підприємств вчасно виконати замовлення. Але, як засвідчують звіти спостерігачів ОПОРИ, проблеми із залученням поліції до охорони бюлетенів під час їхнього транспортування та збереження у приміщеннях ТВК часто виявлялися підставою для зволікання. Спостерігачі неодноразово зазначали про наявність фактів, які засвідчували непублічне узгодження між поліцією та ТВК рішення про відтермінування процесу отримання бюлетенів для зменшення кількості днів, протягом яких поліція залучається до охорони бюлетенів. Це призвело до того, що виборчі бюлетені знаходились у приміщеннях підприємств-виготовлювачів довше, ніж це передбачено законом. Таким чином ТВК нерідко уникали необхідності зберігати виборчі бюлетені у власному приміщенні і передавали їх ДВК безпосередньо з підприємств-виготовлювачів. Така практика не лише є формальним порушенням законодавчо встановлених строків, а й негативно впливає на можливість виявити помилку у бюлетенях у строки, які є реалістичними для термінового виготовлення нової документації. При цьому немає підстав вважати, що виборчі бюлетені більш надійно зберігаються у приміщеннях підприємств, ніж це могло би бути забезпечено ТВК із залученням співробітників поліції. ОПОРА закликає правоохоронні органи та ТВК забезпечити належне збереження та охорону виборчих бюлетенів, не уникаючи передбачених Законом України «Про місцеві вибори» обов’язків.

Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на те, що окремі ТВК мали труднощі із замовленням бюлетенів для спеціальних дільниць. Зокрема, виборчі бюлетені не були замовлені для спеціальної виборчої дільниці №590095 Буринської міської громади Сумської області. Відповідно до Постанови ЦВК № 197 від 28.08.2015 для спеціальних дільниць виборчі бюлетені виготовляються на підставі наданих виборчими комісіями спеціальних виборчих дільниць відомостей з урахуванням кількості ліжко-місць у відповідному закладі охорони здоров’я, визначену на підставі відомостей, поданих керівниками відповідних стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також максимальної кількості членів ДВК. Відповідне положення має знайти своє відображення в Законі України «Про місцеві вибори», що сприятиме належним організації і проведенню голосування на спеціальних виборчих дільницях. У зв’язку з тим, що до Постанови Центральної виборчої комісії від 25 серпня 2015 року № 181 про затвердження форми та кольору виборчих бюлетенів не було внесено змін щодо перших місцевих виборів, ТВК неоднаково зазначали назви виборів у тексті виборчого бюлетеня.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії

  • Здійснювати контроль за однаковим застосуванням виборчого законодавства територіальними виборчими комісіями, враховуючи правову невизначеність низки важливих виборчих процедур.
  • Сприяти вирішенню проблемної ситуації щодо утворення виборчих округів у Ічнівській міській громаді Чернігівської області та Новополтавській сільській громаді Миколаївської області.
  • Враховуючи досвід попередніх місцевих виборів, запровадити ефективні канали комунікації із територіальними виборчими комісіями, сприяючи розв’язанню проблемних ситуацій у діяльності останніх.

Верховній Раді України, Комітетам Верховної Ради України

  • Внести зміни до законодавства для забезпечення правової визначеності виборчого процесу на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, що сприятиме уникненню проблем на наступних виборах відповідного рівня.
  • Повернутися до виконання попередніх зобов’язань щодо проведення повноцінної виборчої реформи та удосконалення виборчих процедур.

Правоохоронним органам

  • Забезпечити ефективний моніторинг та фіксацію порушень законодавства на виборах, звертаючи особливу увагу на випадки матеріального заохочення виборців і послідовно попереджуючи спроби підкупу виборців напередодні та в день голосування.
  • Провести об’єктивну перевірку заяв народних депутатів депутатської фракції ВО «Батьківщина» про тиск на кандидатів цієї політичної сили.
  • Провести тематичне навчання для співробітників правоохоронних органів, які безпосередньо залучаються до розслідування злочинів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах.
  • Посилити інформаційно-просвітницьку та профілактичну роботу, спрямовану на попередження виборчих злочинів.

 Посадовим та службовим особам органів влади

  • Напередодні, в день голосування та під час встановлення результатів голосування утриматися від оцінювання дій та заяв суб’єктів виборчого процесу, дотримуючись стандартів політичної об’єктивності державного службовця.
  • Провести внутрішні розслідування випадків незаконного залучення державних службовців до передвиборної агітації.