Голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської виборчої комісії повідомила спостерігачеві ОПОРИ, що вибори в громаді під загрозою зриву, оскільки сільський голова вчасно не погодив єдиний кошторис, а відтак ТВК не змогла отримати в казначействі гроші на організацію виборів.

За словами голови ТВК Ірини Кармаш, сільський голова був відсутній на робочому місці, хоча й не перебував у відпустці, а на її телефонні дзвінки не відповідав. Таким чином, єдиний кошторис було погоджено лише об 12 годині 25 жовтня 2017 року. На даний час документи вже подані до казначейства, проте затримка у фінансуванні вже призвела до порушення законодавства. Так, територіальна виборча комісія замовила друк бюлетенів, проте без попередньої плати друкарня відмовила у друці бюлетенів. Таким чином бюлетені буде надруковано лише в п’ятницю, а передачу дільничним виборчим комісіям здійснено лише в суботу за день до голосування. Також неоплаченими залишаються перерахунки на паливо для автомобілів які забезпечуватимуть транспортування бюлетенів дільничними виборчими  комісіями та витрати на канцелярські товари.

Водночас сільський голова Руслан Нестеров, який також є кандидатом на посаду голови ОТГ від «БПП «Солідарність», на запитання представника ОПОРИ зазначив, що ніяких проблем з його боку немає. Ситуація виникла, говорить пан Руслан, з вини голови ТВК, яка ще вчора ввечері, 24 жовтня, перероблювала кошторис. Його ж у цей час вже не було на робочому місці. Як повідомив Руслан Нестеров, зараз він вирішує робочі питання в райдержадміністрації, а телефонних дзвінків від голови ТВК не отримував.

Зазначимо, що і голова ТВК, і сільський голова представляють одну політичну силу.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до частин 6-7 статті 69 Закону України«Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія у триденний строк із дня сформування її складу складає відповідно до середніх норм видатків єдиний кошторис доходів і видатків на підготовку і проведення чергових місцевих виборів із включенням до нього власних видатків та видатків дільничних виборчих комісій. Фінансування виборчих комісій здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Кошти на підготовку і проведення місцевих виборів перераховуються Центральній виборчій комісії не пізніше дня початку виборчого процесу, а територіальним виборчим комісіям - невідкладно після затвердження єдиного кошторису доходів і видатків на підготовку і проведення відповідних місцевих виборів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає що найбільш загрозливим у даній ситуації є затримка з виготовленням виборчих бюлетенів. Відповідно до п.2 частини 1 статті 75 Закону сільська територіальна виборча комісія забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів не пізніше як п’ять дні до голосування (понеділок) та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніше як за чотири дні до голосування (вівторок). Такі строки залишають певний резерв часу для форс-мажорних обставин. Зокрема на місцевих не рідко в тексті бюлетенів допускаються помилки які вимагають передруку бюлетенів, також у дільничних виборчих комісій залишається гранично мало часу для приймання виборчих бюлетенів (які вони повинні перерахувати та поставити на них відбиток печатки)

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.