Сьогодні, 9 вересня, стартував виборчий процес у 201 об’єднаній територіальній громаді, де 29 жовтня відбудуться вибори голів та місцевих рад.

Вибори охоплять усі області України: Вінницьку – 9 ОТГ, Волинську – 19, Дніпропетровську – 19, Донецьку – 2, Житомирську – 13, Закарпатську – 1, Запорізьку – 10, Івано-Франківську – 8, Київську – 4, Кіровоградську – 6, Луганську – 4, Львівську – 8, Миколаївську – 1, Одеську – 11, Полтавську – 12, Рівненську – 5, Сумську – 9, Тернопільську – 4, Харківську – 7, Херсонську – 10, Хмельницьку – 7, Черкаську – 14, Чернівецьку – 4, Чернігівську – 14.

На підготовку та проведення перших виборів в громадах ЦВК затвердила 55 мільйонів 138 тисяч 900 гривень, а також 241 тисячу 100 гривень на виготовлення списків виборців та іменних запрошень.

Згідно з календарним планом до 16 вересня включно районні виборчі комісії повинні утворити сільські, селищні, міські виборчі комісії (ТВК) та сформувати їх склад, до 20 вересня ТВК мають створити округи для проведення виборів. 25 вересня починається процес висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голови, до 4 жовтня включно триватиме подання до ТВК документів для реєстрації кандидатів, а до 5-го – комісії прийматимуть рішення про реєстрацію кандидатів.

До 11 жовтня включно територіальні комісії повинні затвердити текст виборчого бюлетеня.

Громадянська мережа ОПОРА розпочинає масштабну кампанію з довготермінового та короткотермінового спостереження за виборами в ОТГ. Під час виборів у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів.

Громадське спостереження є невід’ємною частиною демократичних та прозорих виборів. ОПОРА інформуватиме громадян про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу. Також ми ставимо перед собою завдання запобігти вчиненню порушення виборчого законодавства.