Дільничні виборчі комісії на виборах у закарпатській Полянській об`єднаній громаді Закарпатської області працюють не в належних умовах та недостатньо забезпечені для нормальної роботи. Так, більшість дільниць не має в достатній кількості стаціонарних виборчих скриньок та скриньок для голосування за місцем перебування.

Щодо ранкової ситуації, коли виявилося, що камера відеоспостереження розташована над кабінками для голосування, то її вже приблизно о 10:00 дня вирішили перемістити. Члени комісії після зауваження спостерігачів ОПОРИ щодо можливого порушення таємниці голосування, вирішили накрити кабінки для голосування тканиною жовто-синього кольору, яка нагадує стяг державного прапору.

kamera kabinka

Ситуація із облаштуванням дільниць громади самими виборчими кабінками та скриньками для бюлетенів гірша.

Так, переносних скриньок для голосування, згідно із законодавством, має бути не менше двох, незалежно від того, яка кількість виборців голосує вдома. Однак дві маленькі скриньки спостерігачі ОПОРИ зафіксували лише на двох дільницях – в селах Поляна та Уклин.

Окрім того, лише на дільниці в селі Уклин дотримано всіх норм для роботи ДВК: є дві стаціонарні та дві виносні скриньки.

Натомість на дільниці у Поляні (вона – найбільша за кількістю виборів) не вистачає 3-ох стаціонарних скриньок. Інші ДВК мають по одній скриньці для голосування на дому, при тому, що повинно бути дві.

Згідно з нормою законодавства, на середніх ДВК мають бути 4 стаціонарні скриньки та 4 кабінки для голосування. Однак дільниця у селі Павлово має лише 2 кабінки та 2 стаціонарні скриньки для бюлетенів.

На дільниці у селі Плоске – 3 кабінки для голосування, 2 стаціонарні скриньки.

На ДВК у селі Родниківка – 2 кабінки та 2 стаціонарні скриньки.

Малі дільниці, згідно із вимогами законодавства, мають мати 2 стаціонарні скриньки та 2 кабінки для таємного голосування.

На дільниці села Яківське є 2 кабінки для голосування та 2 стаціонарні скриньки, втім лише одна виносна скринька.

На ДВК села Родникова Гута – є 2 кабінки і лише одна стаціонарна скринька та одна переносна.

На дільниці села Оленево є 2 стаціонарні скриньки, 1 виносна та 2 кабінки для голосування.

Варто зазначити, що у приміщеннях дільниць досить холодно, попри те, що опалюють за допомогою печей на дровах та булерянів. Окрім Полянської ДВК, на інших дуже низький температурний режим. І це при тому, що температура на вулиці коливалась вдень від -5 градусів.

Натомість кожна дільниця у громаді забезпечена камерами спостереження, ефективність та доцільність яких в певних ДВК під великим питанням – через низьке розташування камери та зону зйомки, – констатують закарпатські спостерігачі ОПОРИ.

Варто відзначити, що в цей день на біля дільниць Полянської громади  присутня велика кількість правоохоронних органів.

 

За коментарями звертайтеся:

Володимир Феськов,

координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Закарпатській області

тел. +38 066 317 36 13

e-mail: [email protected]

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.