У двох об’єднаних територіальних громадах на Волині в останній день проведення агітації перед виборами 11 грудня зафіксовано випадки поширення неправдивих відомостей про кандидатів, розповсюдження агітаційних листівок без вихідних даних, а також помічено  випадок агітації з боку голови райдержадміністрації. 

Княгининівська громада

У Княгининівській об’єднаній територіальній громаді 9 грудня спостерігачами ОПОРИ зафіксовано поширення листівок, у яких містяться заклики голосувати за кандидата на посаду Княгининівського сільського голови Олену Твердохліб («Українське об’єднання патріотів - «УКРОП») від імені голови Луцької районної державної адміністрації Ігоря Ярмольського.

Jarmolskyj

«Шановні виборці! Закликаю Вас голосувати на виборах 11 грудня за Твердохліб Олену. Ця людина гідно продовжила мою справу в Княгининівській сільраді», - ідеться у листівці.

У цьому факті можуть вбачатися ознаки порушення Закону, оскільки відповідно до частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» участь у передвиборній агітації забороняється: органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

У відповідних листівках не зазначається інформація про замовника друку, тираж, установу, що здійснила друк та відповідальну за друк особу, що також свідчить про можливе порушення законодавства.

Крім того, у Княгининівській громаді у цей же день було виявлено буклети із біографічними даними та портретом кандидата у депутати у 16 виборчому окрузі Юрія Геруна – також без зазначення необхідних відомостей.

Chornyj piar 1

Gerun 1

Gerun 2

Згідно з частиною 2 статті 56 Закону «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Поворська громада

На вулицях села Поворськ Волинської області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили друковані інформаційні листівки під назвою «Куплю ваші голоси: оптом і вроздріб». На сторінках листівок міститься негативна інформація про кандидата на посаду Поворського сільського голови об’єднаної територіальної громади Сергія Семенюка (самовисування).

Povorsk3

За даним фактом довірена особа кандидата звернулася зі скаргою до Поворської територіальної виборчої комісії з проханням повідомити правоохоронні органи про подію з метою припинення поширення неправдивих відомостей про кандидата.

У цей же час довірена особа іншого кандидата на посаду Поворського сільського голови Івана Нискогуза (ВО «Батьківщина») теж звернулася зі скаргою до територіальної виборчої комісії з проханням повідомити правоохоронні органи про поширення про кандидата неправдивих відомостей з боку особи, зазначеної у скарзі.

Нагадаємо, що відповідно до частини 5 статті 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - субєкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Нагадуємо, що у разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.