Аульська селищна виборча комісія Криничанського району Дніпропетровської області зареєструвала уже 14 кандидатів у депутати та одного кандидата на посаду селищного голови.

Згідно з ч. 1 ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори» «Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости розпочинається за 34 дні до дня голосування» та відповідно до ч. 4 ст. 43 ЗУ «Про місцеві вибори» «Територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости та доданих до неї необхідних документів, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидата або про відмову в його реєстрації».

Аульська селищна виборча комісія розглянула 14 заяв, отриманих з 7 листопада від кандидатів у депутати селищної ради висунутих шляхом самовисування та одну заяву від кандидата на посаду селищного  голови.

Як повідомили у Аульській селищній виборчій комісії, в цілому комплекти документів були оформлені згідно вимог Закону, але мали місце деякі неточності. Наприклад, було неправильно вказано назву територіальної виборчої комісії в декількох заявах та неналежним чином оформлена декларація про майно та доходи одного кандидата. Але ці неточності  не могли бути підставою для відмови в реєстрації, оскільки, згідно з ч. 6 ст. 43 ЗУ «Про місцеві вибори» «Помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости».

Наразі кандидатами в депутати є: Главчева Людмила Олександрівна, Топчій Михайло Олексійович, Татков Іван Іванович, Бублій Алла Анатоліївна, Черепяна Світлана Миколаївна, Рєзнік Володимир Павлович, Данілова Альона Іванівна, Вігуро Інна Іванівна, Степанян Хасай Багратович, Гурік Наталія Анатоліївна, Удовицький Олександр Михайлович, Резнік Леонід Павлович, Власенко Інна Олександрівна, Мельник Світлана Олексіївна.

Також варто зазначити, що Аульська селищна виборча комісія працює в умовах, що не відповідають необхідним нормам. Згідно ч. 1 ст. 73 ЗУ «Про місцеві вибори», де йдеться що «органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема: надавати необхідні приміщення для виборчих комісій», а також «надавати згідно з установленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій».

Як зазначено у д. 1 п. 2 Постанови ЦВК «Про нормативні вимоги до приміщень територіальних і дільничних виборчих комісій» №161 від 10 серпня 2015 року «кімнати територіальних виборчих комісій повинні мати таку площу: - сільської, селищної виборчих комісій: кімната для проведення засідань має бути не менше 40 кв. м., інші окремі кімнати – не менше 15 кв. м. кожна».

Приміщення, виділене Аульською селищною радою, значно менше зазначеного в постанові № 161 мінімуму та не обладнане достатньою кількістю столів та стільців. В наявності є лише один комп'ютер (а не 2, як визначено в постанові) та відсутні засоби освітлення та протипожежної безпеки. Також головою селищної ради наразі ще не вирішено питання ремонту виділеного для комісії  сейфу і підключення телефонного зв'язку.

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.