У Сумській області триває підготовка до перших виборів територіальних громад, що відбудуться 18 грудня. Наразі в усіх 14 об’єднаних територіальних громадах уже запрацювала відповідна кількість територіальних виборчих комісій, проте не усі комісії розпочали роботу вчасно.

Згідно з частиною 6 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори»: «районні територіальні виборчі комісії формують склад міських, сільських, селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті. Такі подання вносяться не пізніш як за 45 днів до дня виборів».

Усі 14 комісій були утворені вчасно та без порушень. Як зазначено в частині 1 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори»склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статті 12 цього Закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

У Сумському районі створення ТВК супроводжувалося низькою активністю партій у внесенні подань до складу комісій. За словами голови Сумської районної ТВК Сергія Зеленського, комісії доводилось ледь не самим обдзвонювати партійні організації із закликом надати своїх кандидатів до ТВК, оскільки у деяких майбутніх громадах не вдавалось утворити мінімальний склад комісій.

В підсумку, у Сумському районі були утворені чотири виборчі комісії у мінімальному складі (жеребкування не проводилося): Нижньосироватська сільська виборча комісія – 10 чоловік, Хотінська селищна виборча комісія - 11 чоловік, Миколаївська сільська виборча комісія - 12 чоловік, Бездрицька сільська виборча комісія – 13 чоловік. У понеділок, 7 листопада не всі ТВК району провели перше засідання, адже дізналися про своє призначення по телефону 5 листопада. Станом на 7 листопада у новостворених комісіях робота належним чином не розпочалася. Керівний склад комісій пояснив це також тим, що оскільки фінансування відсутнє, вони не можуть полишити свої основні місця роботи.

Варто зазначити, що у самій РВК на робочому місці перебуває лише голова – Сергій Зеленський. Заступник та секретар комісії не беруть участі у роботі РВК також через відсутність фінансування. Як пояснив телефоном заступник голови Сумської РВК Владислав Левченко, робота у РВК – це повноцінна робота, але фінансування наразі відсутнє.

У Білопільському районі було утворено дві виборчі комісії – Миколаївська селищна виборча комісія та Річківська сільська виборча комісія. Обидві – у складі 14 чоловік.

В інших районах було утворено по одній виборчій комісії. У Тростянецькому районі 3 листопада була утворена Боромлянська сільська виборча комісія. 4 листопада комісія провела перше засідання, на яке з’явилися 10 з 13 чоловік (троє були відсутні з поважних причин). Також, 3 листопада Краснопільською районною ТВК була утворена Миропільська сільська виборча комісія, яка 4 листопада провела перше засідання (були присутні 12 з 13 членів комісії).

4 листопада Великописарівська РВК утворила Кириківську селищну виборчу комісію, яка 5 листопада провела своє перше засідання, на яке прийшли 14 з 15 членів комісії.

В Охтирському районі 5 листопада була утворена Грунська сільська виборча комісія у складі 13 чоловік, яка уже 6 листопада зібралася на перше засідання (були присутні 12 з 13 чоловік).

У Ямпільському районі 5 листопада була утворена Дружбівська міська територіальна виборча комісія у складі 17 чоловік. Уже 7 листопада вона змінила голову. На своєму засіданні Ямпільська районна виборча комісія замість Світлани Грек («Блок Петра Порошенка «Солідарність») призначила нового голову - Миколу Єрьоменка («Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

В той же час, 7 листопада, ЦВК змінила голову і самої Ямпільської районної ТВК. Новопризначеним головою став член цієї ж комісії Василь Боб («Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Зазначимо, що заяву про своє звільнення вже колишня голова Аліна Давидюк направила до ЦВК ще до початку виборчого процесу.

Крім того, на Сумщині були утворені та розпочали роботу Шалигинська селищна виборча комісія (Глухівський район), Недригайлівська сільська виборча комісія (Недригайлівський район) та Зноб-Новгородська селищна виборча комісія (Середино-Будський район).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел.: +38 066305 51 90
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.