Поворська територіальна виборча комісія зібралась на перше засідання на день пізніше, ніж того вимагає закон, Княгининівська та Прилісненська ТВК, станом на перше засідання, ще не отримали печатки, а Литовезька сільська виборча комісія не була забезпечена необхідною для роботи технікою. Про це дізнались представники Громадянської мережі ОПОРА, відвідавши відповідні засідання комісій та поспілкувавшись з головами ТВК у період з 29 жовтня по 1 листопада.

Представники Громадянської мережі ОПОРА відвідали перші засідання новостворених сільських територіальних виборчих комісій, які уповноважені на організацію підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських рад об’єднаних територіальних громад та сільських голів, які відбудуться 11 грудня 2016 р. у п’яти ОТГ на Волині, і зафіксували низку проблем, пов’язаних із організацією роботи новостворених ТВК.

По-перше, не усі сільські виборчі комісії зібрались на своє перше засідання у термін, передбачений законом. Зокрема, голова Поворської сільської виборчої комісії, яка була сформована Ковельською районною ТВК 29 жовтня 2016 р., скликала перше засідання 31 жовтня 2016 р.  Причина – відсутність приміщення.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону України «Про місцеві вибори» повноваження територіальної виборчої комісії у новосформованому складі починаються з моменту складення присяги більшістю від складу територіальної виборчої комісії, визначеного при формуванні її складу, на засіданні цієї комісії. Таке засідання скликається головою територіальної виборчої комісії і проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про формування її складу.

По-друге, в окремих комісій виникли проблеми із належним оформленням та оприлюдненням рішень, оскільки станом на час проведення першого засідання вони ще не отримали печатки. Зокрема, це стосується Княгининівської та Прилісненської сільських виборчих комісій. Обидві комісії на засіданні прийняли рішення про затвердження графіків роботи ТВК, втім, не оприлюднили їх на стенді офіційних матеріалів відповідно до закону.

Згідно з ч. 15 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори» рішення виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення не пізніше ранку наступного дня після дня його прийняття. Копія рішення, засвідчена головою комісії чи його заступником і секретарем комісії та скріплена печаткою комісії, не пізніше ніж через чотири години після його прийняття видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу. Стенд офіційних матеріалів комісії обладнується у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

По-третє, станом на час проведення першого засідання не усі новостворені виборчі комісії були належним чином забезпечені необхідною для роботи технікою. Зокрема, на відсутність комп’ютера та принтера скаржилися члени Литовезької сільської виборчої комісії.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 73 Закону України «Про місцеві вибори» органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема: надавати необхідні приміщення для виборчих комісій, а також надавати згідно з установленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.