У Житомирській обласній раді залишилося 6 з 8 фракцій, утворених на початку каденції та утворилась нова фракція. За період сьомого скликання відбулося одна заміна усього керівного складу.

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Житомирській обласній раді створено 8 депутатських фракцій загальною чисельністю 64 депутати. Найбільшим утворенням стала фракція «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» куди увійшли 17 депутатів. Фракція ВО «Батьківщина» сформувалася з 13 депутатів, 7 увійшло до фракції політичної партії «Опозиційний блок», по 6 депутатів увійшло до фракцій Радикальної партії Олега Ляшка та «Об’єднання Самопоміч». Чисельність фракцій «Народної партії», Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та «Українського об’єднання патріотів «УКРОП» склала по 5 депутатів.

На першій сесії сьомого скликання, 12 листопада 2015 року, шляхом таємного голосування головою обласної ради стала Анжеліка Лабунська (фракція ВО «Батьківщина»). Першим заступником  обрано Володимира Ширму (фракція «Блоку Петра Порошенка «Солідарність») а заступником – Наталію Рибак (фракція «Опозиційний блок»). На сесії були присутні 62 депутати, з яких у голосуванні взяли участь 38.

 Партійні переходи

Станом на 1 квітня у Житомирській обласній раді залишилося шість з восьми фракцій які були утворені на початку каденції та з’явилася одна новоутворена фракція. Також, частково змінився як персональний так і кількісний склад фракцій.

Найбільша фракція ради – «ББП «Солідарність» – 17 осіб –  припинила своє існування і трансформувалася в новоутворену фракцію «Рідна Житомирщина» чисельністю 16 осіб. Також, припинила існування фракція Радикальної партії. Всі шість її депутатів стали позафракційними.

Фракції ВО «Батьківщина» зменшилась на одного депутата, який став позафракційним. А один мандат лишається вакантним через судову тяганину щодо того, хто має замінити Анжеліку Лабунську яку обрали у 2019 році до Верховної Ради. Також, на одного депутата зменшилася фракція «Опозиційного блоку».

Фракції «Самопомочі», «Народної партії», «Свободи» та «Укропу» лишилися без змін. Кількість позафракційних депутатів на 1 квітня 2020 року складає 9 осіб. 

Назва фракції

Кількість мандатів

на 26.11.2015 року

Кількість мандатів

на 01.04.2020 року

1

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

17

0

2

ВО «Батьківщина»

13

11

3

«Опозиційний блок»

7

6

4

Радикальна партія Олега Ляшка

6

0

5

«Об’єднання «Самопоміч»

6

6

6

«Народна партія»

5

5

7

ВО «Свобода»

5

5

8

«Укроп»

5

5

9

Група «Рідна Житомирщина»

0

16

10

Позафракційні

0

9

Всього:

64

63

Від БПП «Солідарність» до «Рідної Житомирщини»

12 листопада 2019 року найбільша фракція обласної ради (17 осіб) припинила своє існування. Про це на початку 28 сесії ради озвучив її голова Степан Нусбаум: «4 листопада відбулося засідання фракції, де було прийняте рішення про зупинення фракції БПП «Солідарність» та створення фракції «Рідна Житомирщина». Фракція у складі 16 депутатів, головою обрано Нусбаума Степана Антоновича». Усі депутати що увійшли до нової фракції раніше перебували у фракції БПП «Солідарність», у тому числі і чинний голова обласної ради Володимир Ширма.

Розформування фракції Радикальної партії Олега Ляшка

25 червня 2018 року у регіональних ЗМІ оприлюднено інформацію (на правах комерційної реклами) щодо засідання Бюро Житомирської обласної організації РПЛ та засідання фракції РПЛ у Житомирській обласній раді під час яких депутата Іллю Смичка виключено з партії та рекомендовано фракції у обласній раді виключити його і звідтіля відповідно. Також підтримано рішення про заміну голови фракції РПЛ з Ігоря Романського на Павла Чернявського.

26 липня 2018 року голова обласної ради Володимир Ширма під час засідання ради повідомив, що 3 з 6 депутатів з фракції РПЛ –  Віталій Вітусевич, Ігор Романський та Ілля Смичок подали заяви про свій вихід з фракції та утворення групи «Радикали Олега Ляшка» (наразі така група не існує у раді). Відповідно до Регламенту Житомирської обласної ради у фракції має бути не менше 5 депутатів, а після озвучених заяв у фракції РПЛ залишилося 3 депутати. Як наслідок вона припинила своє існування.

Депутат Ілля Смичок від імені своїх колег пояснив, що причиною такого рішення стала «цинічна брехня» на Facebook-сторінці Радикальної партії про виключення його з партії. Керівник обласної партійної організації Радикальної партії Юрій Забела, що був присутній на сесії ради, повідомив про запуск процедури відкликання від посади Іллі Смичка та закликав його скласти мандат самостійно. Фактичної реалізації процедура відкликання так і не отримала і всі 6 екс-радикалів наразі є позафракційними.

З фракцій у позафракційні

Окрім 6 депутатів з Радикальної партії, серед позафракційних депутатів присутні ще 3, які вийшли з Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Опозиційного блоку».

Першим серед них був Анатолій Павленко, який після розпуску фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» 12 листопада 2019 року не увійшов, як його колеги з фракції БПП, до новоутвореної групи «Рідна Житомирщина», а став позафракційним.

Під час позачергових парламентських виборів 2019 року Анатолій Павленко був самовисуванцем по 66-му одномандатному виборчому округу (м. Малин), де посів четверте місце з результатом у 12,72% (10 041 голос), чим склав активну конкуренцію самовисуванцям екс-нардепам по округу Павлу Дзюблику (третє місце з результатом 12,82% або ж 10120 голосів) та Віталію Журавському (друге місце з результатом 20,46% або ж 16151 голос). Перемогу на окрузі здобула висуваниця політичної партії «Слуга Народу» Тетяна Грищенко з результатом у 28,75 % (22 696 голосів).

9 липня 2019 року з фракції «Опозиційного блоку» вийшов Віктор Самчук. Про це повідомив голова обласної ради Володимир Ширма під час сесії. Офіційна причина виходу –  «за власним бажанням». Після виходу Самчука фракція «Опозиційного блоку» скоротилася до 6 осіб. 

У квітні 2019 року в Житомирській партійній організації ВО «Батьківщина» стався конфлікт та частковий розкол.  10 квітня прес-служба партії повідомила про рішення політбюро щодо розпуску фракції в міській раді та виключення з партії 7 депутатів міської ради у тому числі керівниці Житомирської міської організації «Батьківщини» Любові Цимбалюк. Також було виключено, як з фракції так і партії, Людмилу Кропивницьку – дружину депутата обласної ради та керівника фракції ВО «Батьківщина» у облраді Володимира Кропивницького.

23 травня 2019 року Володимир Кропивницький на сесії обласної ради звинуватив голову обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліку Лабунську в прослуховуванні телефонних розмов депутатів та однопартійців та заявив про вихід з фракції партії у обласній раді.  Наразі Володимир Кропивницький є позафракційним депутатом.

З обласної ради до Верховної

За підсумками позачергових парламентських виборів 21 липня 2019 року двоє депутатів обласної ради стали народними депутатами. Обидва кандидати балотувались по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу: Анжеліка Лабунська (фракція ВО «Батьківщина») під № 13 – від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Михайло Забродський (фракція БПП «Солідарність») – № 4 у списку політичної партії «Європейська солідарність». Всього під час виборів до Верховної Ради балотувалося 20 депутатів обласної ради.

Замість Михайла Забродського 12 листопада 2019 року до обласної ради увійшла Олена Розенблат, сестра колишнього народного депутата 8 скликання від «Блоку Петра Порошенка» по 62-му одномандатному виборчому округу (м. Житомир) Борислава Розенблата. Так як фракція «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» на тій же сесії припинила своє існування та трансформувалася у групу «Рідна Житомирщина», новообрана депутатка увійшла відразу в неї.

Депутатський мандат, який належав Анжеліці Лабунській, станом на початок травня 2002 року продовжує бути вакантним через судову тяганину щодо того, хто має стати наступним депутатом.

За власним бажанням

Протягом 7 скликання Житомирську обласну раду покинуло 2 депутатів за власним бажанням. Членкиня фракції ВО «Свобода» Надія Омелянчук припинила повноваження 24 грудня 2015 року (офіційна причина – за сімейними обставинами). Замість неї до радий зайшов Юрій Бовсуновський, який увійшов до фракції «Свободи».

23 лютого 2017 року за власним бажанням покинув раду депутат фракції «Українського об’єднання патріотів «УКРОП» Рустам Раупов – колишній (до листопада 2014 року) керівник обласної партійної організації ПП «УДАР». У обласній раді був керівником фракції «УКРОП». Офіційна причина виходу з ради була публічно озвучена – політична помилка та відсутність бачення подальших перспектив у партії. Замість нього до ради увійшов Сергій Грищенко, що увійшов до фракції «УКРОП».

Зміни у керівництва та балансу сил в раді

За період 7 скликання Житомирської обласної ради відбулося одна заміна усього керівного складу. На 6 сесії 26 вересня 2016 року голову, першого заступника та заступника голови ради замінено на нових.

Голова ради Анжеліка Лабунська (фракція ВО «Батьківщина») замінена на Володимира Ширму (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), що був першим заступником голови у раді.

Першого заступника Володимира Ширму (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність») замінено на Сергія Крамаренка (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), який продовжує займати посаду і після розпуску фракції у липні 2018 року.

Заступницю голови ради Наталію Рибак (фракція «Опозиційний блок») замінено на Вілівчука Максима (фракція ВО «Свобода»).

Фактично розклад ВО «Батьківщина», «Солідарність», «Опозиційний блок» було замінено на «Солідарність», РПЛ, ВО «Свобода».