Лише 3 партії мають сторінки або канали і в Facebook, і в Instagram, і в Telegram, в той час як Youtube не використовується взагалі. Також лише 3 партії замовляли рекламу у Facebook з регіональних сторінок на загальну суму в майже 2 тисячі доларів США.

Напередодні чергових місцевих виборів 2020 року Громадянська мережа ОПОРА аналізує політичну ситуацію у Харківській області, щоб визначити, наскільки сталим є партійний розвиток. Наразі соціальні мережі є одним з найдоступніших видів для комунікації з виборцями, причому з кожною виборчою кампанією політичні партії та кандидати витрачають на рекламу дедалі більше коштів. ОПОРА проаналізувала, як в соціальних мережах представлені політичні партії, що отримали більше 2% голосів виборців на минулих парламентських виборах та ті, що увійшли до складу Харківської міської та Харківської обласної рад у 2015 році.

Активність партій в соціальних мережах

21 липня 2019 року відбулись позачергові вибори народних депутатів, на яких більше 2% голосів виборців отримали 11 партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія» та ВО «Свобода». Ці ж партії займають перші 11 сходинок, згідно з результатами виборів у Харківській області. Окрім вищезазначеного переліку партій, в Харківській міській та обласній радах, також представлені депутати, які балотувались від партій: «Відродження», Об’єднання «Самопоміч», «Наш край».

Найпопулярнішою соціальною мережею серед політичних партій є Facebook, меншою є активність в Instagram та Telegram, жодна з партій, які аналізуються, не веде канал в Youtube. Всі партії, окрім «Сила і Честь» та «Українська стратегія Гройсмана» мають сторінку хоча б у Facebook.

Найбільшу кількість вподобань має сторінка Слуга Народу – Команда Зеленського у Харкові – 25028. Сторінка створена 4 січня 2019 року. Середня активність сторінки – близько 100 публікацій на місяць, серед яких трохи більше половини власні пости, все інше – репости, переважно зі сторінки Володимира Зеленського або Слуги народу. Активною є Instagram-сторінка партії zekharkiv2019, вона має 23,9 тис. читачів. Також у Telegram існує канал Слуга Народу — Зе!команда Харків, на нього підписані 969 акаунтів. Наповнюваність сторінки в Instagram та каналу Telegram є ідентичною Facebook-сторінці.

Наступною за популярністю є сторінка Об'єднання «Самопоміч» – Харків, її вподобали 7073 користувачі мережі Facebook. Свою активність сторінка веде з 4 жовтня 2014 року, проте за останній місяць наповненість обмежилась двома репостами зі сторінок депутатів міської ради Наталії Коваленко та Тараса Сітенка.

Харківська обласна «Батьківщина» має 5656 вподобань. Сторінка функціонує найдовший проміжок часу, з 29 червня 2011 року. З початку квітня на сторінці з’явилось 64 дописи, 54 з яких – власні, проте в більшості випадків це було цитування Юлії Тимошенко, або народних депутатів Валентина Наливайченка та Івана Крулька.

3291 вподобання має сторінка НАШ КРАЙ Харьков, створена 9 березня 2016 року. Активність сторінки не є високою – в середньому близько 10 дописів на місяць, в основному це заяви партії про ті чи інші зміни до законодавства.

Сторінка Свобода Харківська має в своєму активі 3272 вподобання, вона створена 13 червня 2013 року. Активність сторінки також не є високою – 10-15 дописів на місяць, з початку квітня серед них переважають звернення лідера партії Олега Тягнибока. Партія має сторінку svoboda.kharkiv (132 підписника) та канал в Telegram «Свобода» Харківська (67 підписників). Якщо наповнюваність Telegram-каналу є ідентичною Facebook-сторінці, то остання активність сторінки в Instagram датується 15 березня. В Youtube існує канал Свобода Харківська, проте останнє відео завантажене 9 лютого 2017 року.

3050 користувачів Facebook вподобали сторінку ОППОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИЗНЬ. Харьковщина, вона створена 9 липня 2019 року. Сторінка є обласним лідером по наповнюваності – 300-400 публікацій на місяць, основна частина з яких – це посилання на цитати партійних лідерів: Віктора Медведчука, Юрія Бойка, Вадима Рабіновича, або репости з їхніх сторінок. Партія представлена і в Instagram сторінкою za.mir.kh (1426 підписників), проте з 24 липня 2019 року вона неактивна.

Сторінка Оппозиционный Блок. Харьков створена 29 липня 2015 року та має 2840 вподобувачів. Активність сторінки не є високою – до 20 дописів на місяць, основна часина з яких про діяльність народного депутата Дмитра Шенцева або про подарунки від його благодійного фонду. Ідентичною є наповнюваність сторінки партії в Instagram oppositionbloc_kharkiv, яка має 596 читачів.

2047 вподобань має в своєму активі сторінка Європейська Солідарність – Харківщина, створена 13 червня 2019 року. Сторінка є активною, в середньому до 100 дописів на місяць, основна частина з яких це репости зі сторінок народних депутатів або, з початку карантину, власні пости про допомогу малозабезпеченим верствам населення.

Сторінку Харківська територіальна організація Радикальної партії Олега Ляшка вподобали 1403 користувачі Facebook, а сама сторінка створена 17 січня 2019 року. Активність сторінки є нерівномірною, адже за останній місяць на ній з’явилось лише 3 дописи, 2 з яких це репости з привітаннями з Великоднем зі сторінок Олега Ляшка та Радикальної партії, до цього останній допис датується 31 грудня 2019 року, коли сторінка зробила репост з привітання Олега Ляшка з Новим роком. Сторінка партії в Instagram rplkharkiv має 842 читача, проте є неактивною з 30 червня 2019 року.

Дещо схожа активність у сторінки Партія «Відродження». Харківщина, яка має 1076 вподобань і створена 28 серпня 2015 року. Останній допис зроблений 20 грудня 2019 року, він розповідає про привітання дітей інтернату з Днем святого Миколая від заступника голови Харківської обласної ради Володимира Скоробагача.

Наймолодшою є сторінка Партия Шария. Харьков, вона створена 13 листопада 2019 року, її вподобали 485 користувачів Facebook. Сторінка має високу активність – до 100 власних дописів на місяць, основна тематика яких – це поточна діяльність партії та поточні новини. Партія активно веде сторінку sharij_kharkiv в Instagram (1624 читача) та канал Партия Шария. Харьков (канал) в Telegram (2813 підписників).

Найменшу кількість вподобань – 365 має сторінка Голос. Харківська область, дата створення – 5 червня 2019 року. Активність сторінки майже нульова, адже 2 дописи розміщено в березні 2020 року, а до цього останній пост зроблений 3 вересня 2019 року.

Використання політичної реклами

Лише 3 партії на своїх регіональних сторінках замовляли рекламу в Facebook – це «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська Солідарність».

Реклама, що транслювалась зі сторінки ОППОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИЗНЬ. Харьковщина, датована 9-19 липня, всього запущено 58 рекламних постів загальною вартістю 1594 долари США. Всі пости були передвиборчою агітацією на позачергових виборах народних депутатів.

Дещо схожою є рекламна активність сторінки Слуга Народу – Команда Зеленського у Харкові, в період з 29 січня по 22 липня 2019 року було запущено 49 рекламних постів на суму 418 доларів США з агітаційною метою.

Єдиною сторінкою, яка наразі має активну рекламу в мережі Facebook, є Європейська Солідарність – Харківщина. 5 травня 2020 року запущена реклама посту, в якому розповідалось про допомогу від Фонду Порошенка, ROSHEN та Європейської Солідарності лікарям. На рекламу витрачено менше 100 доларів США. До цього 2 рекламних пости демонструвалось під час позачергових виборів народних депутатів та ще 4 в лютому та липні. Загальна вартість реклами зі сторінки – 262 долари США.

Основною мережею, яку використовують регіональні осередки партій є Facebook, сторінку в ньому мають всі партії, які аналізувались окрім  «Сила і Честь» та «Українська стратегія Гройсмана». Менш активно використовується Instagram та Telegram, в той час як взагалі не використовується Youtube. Лише  партії присутні одразу в трьох мережах: «Слуга народу», «Партія Шарія» та ВО «Свобода», при тому що сторінки «Слуги народу» мають найбільшу кількість підписників в Facebook та Instagram (25 тис. та 24 тис.), «Партія Шарія» має найбільший канал в Telegram (2814 підписників). Також слід відзначити, що сторінки партій «Голос», Радикальної партії Олега Ляшка та Партії «Відродження» наразі існують лише номінально, взагалі не розміщуючи дописів, проте така пасивність може змінитись з початком виборчої кампанії восени 2020 року.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.