Робота Рівненської обласної ради VII скликання супроводжувалася частими змінами голови: за 4,5 роки роботи в органі місцевого самоврядування їх було аж 4. Найдовше серед місцевих обранців на керівній посаді вдалося затриматися представникам «Європейської Солідарності».

Рівненська обласна рада цього скликання однозначно запам’ятається своєю нестабільною більшістю та постійними змінами керівного складу. За роки каденції більшість була явищем швидше ситуативним і часто переформатовувалася залежно від політичної доцільності. Впливові фракції з найбільшою кількістю депутатів на початку каденції (фракція «БПП «Солідарність» (19 депутатів), ВО «Батьківщина» (16 депутатів) та «Радикальна партія Олега Ляшка» (10 депутатів) по черзі витісняли одну з-поміж них з більшості в обласній раді, де незмінним партнером для них була порівняно невелика фракція ВО «Свобода», яка налічувала спочатку 8 депутатів.

Першим головою обласної ради цього скликання став Володимир Ковальчук – представник «Радикальної партії Олега Ляшка». 18 листопада 2015 року депутати висловили підтримку кандидатурі. 34 обранці проголосували «за», 15 – «проти»,  ще 14 – «утримались» і один бюлетень виявився зіпсованим.

Першим заступником голови обласної ради обрали депутата від фракції ВО «Батьківщина» Миколу Драганчука, а заступником - депутата від фракції ВО «Свобода» Олексія Бучинського, за обох віддали свої голоси по 43 депутати.

Таким чином, формування такого керівного складу облради засвідчило союз 3 фракцій: ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Свобода», які загалом отримали 34 з 64 депутатських мандатів.

Однак питання обрання голови супроводжувалося суттєвим конфліктом. Найбільша інтрига полягала в тому, яка саме партія отримає цю посаду. 

Місцеві ЗМІ називали кілька претендентів на посаду голови облради. Серед них, окрім радикала Володимира Ковальчука, звучали також імена лідера обласної організації «Батьківщини» Миколи Кучерука, екс-нардепа і представника БПП «Солідарність» Юрія Благодиря, голови облради попереднього скликання Михайла Киррилова.

У день обрання голови облради на сесію приїхало чимало народних депутатів. Зокрема, ЗМІ згадували про Юрія Вознюка, Вадима Сидорчука, Олега Осуховського, Олександра Дехтярчука, Володимира Парасюка, Андрія Лозового та лідера радикалів Олега Ляшка. Володимир Парасюк та Олег Ляшко пояснювали свою присутність бажанням підтримати Володимира Ковальчука. 

Деякі з рівненських ЗМІ повідомляли про те, що обрання на посаду голови Рівненської обласної ради представника радикалів є частиною домовленостей, які були досягнуті на національному рівні між «Батьківщиною» та «Радикальною партією Олега Ляшка». За інформацією місцевих ЗМІ Олег Ляшко «віддав» Юлії Тимошенко право одноосібно піаритися на темі зменшення тарифів, «згорнувши» під Кабміном «Тарифний майдан», вона ж натомість віддала крісло голови обласної ради на Рівненщині. У свою чергу, Олег Ляшко спростував цю інформацію та зазначив, що «Тарифний майдан» був згорнутий через загострення подій на Сході та терористичну загрозу, про яку лідеру радикалів стало відомо напередодні.

Перший голова облради Володимир Ковальчук перебував на посаді недовго і вже 11 березня 2016 року депутати висловили йому недовіру

Пропозицію про включення до порядку денного засідання сесії питання про висловлення недовіри Володимиру Ковальчуку вніс лідер фракції «Конкретних справ» Богдан Файфура. Володимир Ковальчук оголосив 30-хвилинну перерву, а після неї відмовився вносити це питання до порядку денного, бо таким чином, на його думку, порушується законодавство. Після цього Володимир Ковальчук закрив сесію, проте депутати не планували розходитися. Засідання провів перший заступник голови Микола Драганчук. У підсумку, шляхом таємного голосування депутати все ж таки висловили недовіру Володимиру Ковальчуку: за таке рішення проголосували 42 депутати, ще 4 – утрималися.

У Радикальній партії Олега Ляшка такі дії депутатів назвали незаконними, а їх мотивом – помстою за те, що за ініціативи Володимира Ковальчука і представників їхньої фракції обласна рада відмовила фірмі «Надра Спецленд Ресурси» у виділенні 35 тисяч гектарів землі у найбагатшому на бурштин районі Рівненщини – Сарненському. Радикали цю фірму пов'язують з тодішнім головою Рівненської ОДА Віталієм Чугунніковим.  

Після Володимира Ковальчука новим головою обласної ради обрали депутата від  фракції «БПП «Солідарність» Олександра Корнійчука, який обіймав посаду керівника апарату Рівненської обласної державної адміністрації. За його кандидатуру проголосували 44 депутати.  

Обрання Олександра Корнійчука засвідчило формування в обласній раді нової ситуативної більшості, до якої фактично увійшли фракції «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Конкретні справи».

Однак, Володимир Ковальчук оскаржив рішення депутатів до Рівненського окружного  адміністративного суду. У результаті суд задовольнив позов частково - визнав рішення обласної ради про дострокове припинення повноважень та звільнення з посади Володимира Ковальчука протиправним, а також зобов'язав обласну раду поновити його на посаді, однак відмовив у скасуванні рішення про призначення нового голови. Рішення судів вищих інстанцій було аналогічним.
17 червня 2016 року на сесії обласної ради виникла штовханина та бійка між прихильниками Олександра Корнійчука та Володимира Ковальчука. В ході конфлікту був знайдений компроміс. Два очільники обласної ради домовилися написати добровільні заяви про звільнення. Після цього виконувачем обов'язків голови став перший заступник голови обласної ради Микола Драганчук. Згодом, 8 вересня 2016 року, депутати шляхом таємного голосування обрали його на цю посаду. «За» проголосували 35 обранців, «проти» - жоден, «утрималися» - 7 і 2 бюлетені виявилися недійсними. Посаду першого заступника голови обійняв Олександр Корнійчук. Таким чином, уже за перший рік роботи обласної ради на посаді голови встигли побувати 3 депутати.

У грудні 2017 року депутати облради не затвердили звіт Миколи Драганчука. Формально це стало підставою для висловлення йому недовіри і звільнення з посади, яке й відбулося 15 лютого 2018 року. Як тільки засідання дійшло до питання про його відставку Микола Драганчук передав повноваження своєму першому заступнику і залишив сесійну залу. Підтримали звільнення Миколи Драганчука 37 депутатів, один – утримався.   

Наступним головою облради обрали Олександра Данильчука, представника фракції БПП «Солідарність»: «за» таке рішення проголосували 42 депутати обласної ради. Це кадрове рішення спричинило і зміну першого заступника голови – ним став Сергій Свисталюк, представник «радикалів».

Олександр Данильчук найдовше перебуває на посаді голови порівняно зі своїми попередниками.  Однак, чи зможе він втриматися до завершення каденції, залишається лише здогадуватися. Це пов’язано з тим, що переформатування більшості у Рівненській облраді залежно від політичної доцільності – це процес безперервний, який характеризується частими ситуативними змінами вектору руху «головних гравців». Так, 14 лютого цього року депутати внесли проєкт рішення щодо оголошення недовіри голові обласної ради. У цей же день Олександр Данильчук зареєстрував проєкт рішення про дострокове припинення повноважень свого заступника Олексія Бучинського. 

Згодом через відкликання кількох підписів депутатів проєкт рішення про дострокове припинення повноважень Олександра Данильчука із сайту облради зник.

11 березня під час засідання президії облради більшістю голосів вирішено винести на розгляд сесії питання про висловлення недовіри голові Олександру Данильчуку, натомість зняти з порядку денного сесії питання звільнення з посади заступника голови облради Олексія Бучинського. 

Однак вже 13 березня на сесії Олексій Бучинський сам запропонував внести до порядку денного засідання сесії питання про дострокове припинення його повноважень.

В результаті депутати облради більшістю прийняли рішення зняти питання про висловлення недовіри голові облради Олександру Данильчуку з порядку денного: «за» проголосували 35 обранців. До питання відставки заступника Олексія Бучинського депутати на цьому засіданні так і не дійшли, тож воно перенеслося на наступне. 17 березня це питання зняли з порядку денного сесії: «за» таке рішення проголосував 51 обранець. Голова облради наголосив, що наразі є важливіші питання для розгляду.

Таким чином, жодних кадрових оновлень у керівництві облради протягом останніх двох років не сталося. Однак, наразі ситуація у облраді більш хитка, ніж стабільна, а баланс сил між фракціями – величина досить змінна.