За майже 5 років повноважень Івано-Франківської обласної та міської рад 10 депутатів відмовились від депутатських мандатів. 2 таких випадки стосуються міської ради, а 8 – обласної. Щоправда, наразі з 8 відмов від депутатства в облраді підтримали лише 4, решта, попри заяви на складання депутатських повноважень, досі залишаються депутатами. ОПОРА проаналізувала, що було причиною відмов від депутатства, яких фракцій цей процес торкнувся та чи вплинуло це на чисельність фракцій в радах.

Першим відмовився від депутатського мандату в Івано-Франківській обласній раді Віктор Шевченко (фракція «УКРОП»). 27 липня 2016 року Шевченко подав заяву про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради у зв’язку з тим, що у липні того ж року здобув перемогу на проміжних виборах народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №85 (центр м. Калуш). Перехід Віктора Шевченка з обласної ради до парламенту спричинив для фракції «УКРОП» чисельну втрату, оскільки висуванець від партії, який замінив його в раді, Микола Сухоцький до фракції не увійшов, ставши першим позафракційним депутатом в раді. Через перехід депутата з обласної ради до парламенту фракція «УКРОП» зазнала змін і в 2019 році, проте цього разу лише персональних, а не кількісних. На липневих позачергових парламентських виборах того ж року в одномандатному виборчому окрузі №86 (центр м. Долина) перемогу отримав Олександр Матусевич, змінивши мандат депутата обласної ради на мандат депутата Верховної Ради. Матусевича в обласній раді та фракції «УКРОП» замінив Володимир Поліш.

Член фракції ВО «Свобода» Василь Скрипничук з власної ініціативи відмовився від депутатського мандату у травні 2017 року. Відмова від мандату на баланс сил в раді не вплинула, Скрипничука в обласній раді та фракції замінила Наталія Щербій.

Також з власної ініціативи втратив мандат Андрій Шувар, член фракції ВО «Батьківщина». У жовтні 2019 року він подав обласній раді заяву про дострокове припинення повноважень, а в листопаді його у облраді і фракції замінила Любов Попович.

З власної ініціативи відмовилась від повноважень представниця фракції «Воля» Ольга Ситник (в минулому Галабала). У листопаді 2019 року вона подала відповідну заяву обласній раді і, як повідомляли ЗМІ, вирушила у навколосвітню подорож. Проте заява про дострокове припинення повноважень Ольги Ситник досі не підтримана депутатами облради, таким чином депутатські повноваження за нею зберігаються.

Досі обласна рада не змогла задовольнити заяви про дострокове припинення повноважень членів фракції ВО «Батьківщина» Петра Книшука і Сергія Радиша, а також члена фракції «БПП «Солідарність» Назарія Іваніва, які стали головами об’єднаних територіальних громад. Позитивного рішення про дострокове припинення повноважень заява Петра Книшука очікує з грудня 2016 року, а заяви Сергія Радиша і Назарія Іваніва – листопада 2017 року. Проте за дивним збігом обставин в обласній раді тривалий час не знаходиться необхідної кількості голосів, щоб підтримати ці заяви.

В Івано-Франківській міській раді у червні 2018 року від депутатських повноважень відмовився Віктор Анушкевичус – позафракційний депутат, обраний за списком Української народної партії. Його в раді замінив Михайло Верес, який після набуття депутатських повноважень не поповнив лави жодної з фракцій, залишившись позафракційним. Внаслідок обрання Оксани Савчук народним депутатом України та її переходу з міської ради до парламенту відбулась зміна персонального складу фракції ВО «Свобода» у міській раді та зміна в керівному складі міської ради. Оксана Савчук склала депутатські повноваження у серпні 2019 року, на її місце у фракції ВО «Свобода» прийшов Ярослав Дубас, а на посаді секретаря міської ради Оксану Савчук замінив «свободівець» Віктор Синишин. Таким чином, ротація у депутатському корпусі Івано-Франківської міської ради на баланс сил не вплинула.

 

За додатковою інформацією звертайтеся: