Майже за 5 років у Івано-Франківській обласній і міській радах поповнилась лава позафракційних. Чисельних, хоч і незначних, втрат зазнали фракції партій «УКРОП», «Воля» та «Об’єднання «Самопоміч» у обласній раді. В Івано-Франківській міській раді аналогічні чисельні зміни торкнулися теж трьох фракцій – «УКРОП», «Об’єднання «Самопоміч» та «БПП «Солідарність». Незважаючи на наявність заяв про припинення повноважень, троє депутатів обласної ради продовжують поєднувати посади голів об’єднаних територіальних громад із повноваженнями депутатів обласної ради. Детальніше про це та інші зміни, яких зазнали вищезгадані місцеві ради читайте в аналізі ОПОРИ.

Від влади до опозиції за рік. Як змінювався баланс сил у обласній раді?

За результатами місцевих виборів фракція «БПП «Солідарність» є найчисельнішою фракцією в обласній раді (23 депутати), та, незважаючи на це, неформальна більшість на початку чинної каденції облради була сформована не навколо неї. У 2015 році при обранні керівництва обласної ради неформальну більшість (якщо відштовхуватись від компромісу щодо керівних посад) було сформовано фракціями ВО «Свобода» (16 депутатів), ВО «Батьківщина» (18 депутатів), «Воля» ( 7 депутатів) та «УКРОП» (12 депутатів). Тоді за результатами міжфракційного компромісу очолив обласну раду Олександр Сич (ВО «Свобода»), його першим заступником став Василь Гладій (ВО «Батьківщина»), а заступницею стала представниця «Волі» Ольга Ситник (на той момент носила прізвище Галабала). Головою бюджетної комісії, який як і керівництво обласної ради, працює на платній основі, обрано Миколу Палійчука («УКРОП»). Напередодні першої сесії проти такого розподілу посад виступала політсила «БПП «Солідарність», яка заявила, що більшість мала б формуватися навколо неї, як найчисельнішої фракції, а «Об’єднання «Самопоміч» заявило, що не голосуватиме за визначене кулуарно керівництво облради

Неформальна більшість у такому форматі проіснувала трохи більше року. Уже на початку 2016 року зміни у керівництві обласної ради призвели і до переформатування умовної неформальної більшості в раді. 

У березні 2016 року 32 депутати звернулись до обласної ради з вимогою звільнити Ольгу Ситник (Галабалу) з посади заступника голови обласної ради за нетактовні висловлювання і звинувачення на адресу депутатського корпусу і окремих депутатів облради. Підписались під ініціативою всі депутати фракцій «БПП «Солідарність» і «Об’єднання «Самопоміч», а також один депутат фракції ВО «Свобода».  Звільнення Ситник (Галабали) підтримали 52 з 73 присутніх пленарному засіданні депутатів. За інформацією ЗМІ, відставку заступниці голови обласної ради підтримали «БПП «Солідарність», ВО «Свобода» і «Об’єднанння «Самопоміч», утримались під час голосування депутати від «Батьківщини», а проти голосували лише представники «Волі».  Після втрати керівної посади в обласній раді «Воля» заявила, що переходить у опозицію.

Місце «Волі» у неформальній більшості посіла «БПП «Солідарність», яка у червні 2016 року отримала посаду заступника голови обласної ради – ним обрали Сергія Басараба. Участі у голосуванні за призначення представника «БПП «Солідарність» не брали фракції «Воля» та «УКРОП».

Внаслідок цих кадрових ротацій у керівництві обласної ради сформувалась нова, досі існуюча, неформальна більшість із ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та «БПП «Солідарність». «Воля» перейшла в опозицію. «УКРОП» про зміну своєї ролі в обласній раді не оголошував, а його очільник у області – Микола Палійчук, заявляв, що не є прихильником проведення великої політики в області а «господарка, бюджет не мають стосунку до великої політики». Публічна активність «Об’єднання «Самопоміч» не дає можливості чітко визначити її приналежність до групи більшості чи опозиції.

Баланс сил у Івано-Франківській міській раді

Порівняно з обласною радою в Івано-Франківській міській раді баланс сил стабільніший. На виборах Івано-Франківського міського голови переміг представник ВО «Свобода» – Руслан Марцінків, а його партія внаслідок виборів має найчисельнішу фракцію у міській раді – 14 депутатів. На початку каденції ради чинного скликання друга за чисельністю фракція у міській раді «БПП «Солідарність» налічувала 9 депутатів, а фракція ВО «Батьківщина» – 4 депутати. Саме ці три фракції у публічному просторі називають більшістю. Опосередкованим доказом наявності більшості в такому форматі може свідчити кадровий компроміс між вищезгаданими політичними силами – крім «свободівців» (чітку партійну ідентифікацію мають Олексій Кайда і Микола Вітенко) серед заступників міського голови є представник ВО «Батьківщина» Олександр Левицький та Руслан Гайда, який балотувався до міської ради 10 номером у списку «БПП «Солідарність». До умовної опозиційної групи фракцій у міській раді на початку скликання відносили «Об’єднання «Самопоміч» та «УКРОП». Останній досі залишаються послідовним критиком міського голови та його політичної сили. Нинішня публічна позиція «Об’єднання «Самопоміч» не настільки чітка як у фракції «УКРОП», проте критика міського голови присутня у риториці депутата Івана Гарасимка. Позиція трьох позафракційних депутатів, які отримали мандати за списками Української народної партії, чітко не визначена.

Хто поповнив лави позафракційних?

Донорами для лави позафракційних депутатів стали «Воля», «УКРОП» та «Об’єднання «Самопоміч». Першим позафракційним депутатом у Івано-Франківській обласній раді став Микола Сухоцький, який замінив у жовтні 2016 року депутата обласної ради від фракції «УКРОП» Віктора Шевченка – склав повноваження у зв’язку з обранням народним депутатом. В результаті такої ротації фракція «УКРОП» втратила одного депутата, оскільки Микола Сухоцький не увійшов до цієї фракції, ставши позафракційним депутатом. Другим лави позафракційних поповнив Михайло Якимчук, якого у жовтні 2016 року «Воля» виключила з фракції за порушення фракційної дисципліни та голосування всупереч позиції фракції під час сесійного засідання обласної ради 21 жовтня цього року. Згодом, 3 листопада, депутат заявив про вихід з партії. Третім позафракційним депутатом став Тарас Виноградник, який 22 грудня 2017 року вийшов з фракції «Об’єднання «Самопоміч». Це стало наслідком внутрішньопартійного конфлікту, під час якого Виноградник припинив членство в партії та склав повноваження голови обласної партійної організації. Згодом цей депутат став заступником голови Івано-Франківської крайової організації політичної партії «Народний Рух України».

В Івано-Франківській міській раді лави позафракційних поповнили теж троє депутатів. На момент обрання група позафракційних складалася з 3 депутатів, обраних до міської ради за списками Української народної партії, але згодом лави позафракційних поповнили ще троє депутатів вихідців із фракцій «УКРОП», «Об’єднання «Самопоміч» та «БПП «Солідарність». Першим і наразі єдиним, кого виключили з фракції є Ігор Саварин, оскільки двоє інших депутатів покинули лави фракцій з власної ініціативи. Депутата Саварина виключили з фракції «УКРОП» в березні 2017 року за систематичне порушення Положення про фракцію та голосування всупереч рішенням фракції за питання, які за оцінкою фракції мають ознаки корупційності. Це відбулось після голосування депутатом за скандальне рішення міської ради щодо забудови земельної ділянки по вул. Макогона. У червні 2019 року за власною ініціативою групу позафракційних депутатів поповнив Ігор Корсун, припинивши членство у фракції «Об’єднання «Самопоміч». Наразі останнім донором для лави позафракційних стала фракція «БПП «Солідарність», у грудні 2019 року з фракції вийшов Андріан Волгін.

Універсальні депутати

Серед депутатів обласної ради є три депутати, які поєднують два представницькі мандати – мандат депутата обласної ради і повноваження голів місцевих громад. Цим депутатам за дивним збігом обставин вдається одночасно бути головами ОТГ та депутатами обласної ради. Такими універсальними депутатами є двоє членів фракції ВО «Батьківщина» та член «БПП «Солідарність». Петро Книшук (ВО «Батьківщина») обраний головою Матеївецької ОТГ у 2016 році, його однофракцієць Сергій Радиш головою Рожнівської ОТГ обраний у 2017 році. Того ж 2017 року член фракції «БПП «Солідарність» у обласній раді Назарій Іванів став головою Брошнів-Осадської ОТГ. Після обрання на посади голів ОТГ всі згадані депутати подали до обласної ради заяви про дострокове припинення депутатських повноважень, проте з того часу в облраді не знайшлося достатньої кількості голосів, щоб задовольнити ці заяви. Слід зауважити, що заява Книшука не може знайти депутатської підтримки в облраді з 2016 року, а Радиша та Іваніва – з 2017 року. Хоча навіть у 2019 році приймалися позитивні рішення по інших заявах про складання депутатських повноважень. Поєднання двох представницьких мандатів суперечить вимогам статті 7 Закону «Про статус депутатів місцевих рад».

 

За додатковою інформацією звертайтеся: