У Краматорській та Маріупольській міських радах склади депутатських корпусів за час каденції були доволі стабільними. У першій змін не відбулось взагалі, у другій були замінені два депутати. Такі результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА.

Переходи по фракціях в Краматорській міській раді

Краматорська міська рада в плані партійності депутатів та їхніх переходів по фракціях виявилася досить стабільною. Склад депутатського корпусу VII скликання згідно з інформацією повторного інформаційного запиту до міської ради не змінився за час каденції.

Заяв про зміну фракцій, груп чи вихід з них від депутатів протягом скликання не надходило. 

Також варто зазначити, що міська рада у відповіді як на перший, так і на повторний інфозапит зазначила, що створення документів, зокрема що містять моніторинг партійності депутатів або їхнього членства у тій чи іншій фракції, причин виходу з фракції, тощо не передбачено Регламентом міської ради.

Отже, станом на 1 квітня 2020 року в Краматорській міській раді сформовано 2 депутатські фракції, 2 депутатські групи, а частина депутатів залишається позафракційними.

Більшість депутатів у складі Краматорської міської ради, а саме 24, серед яких 15 чоловіків та 9 жінок, входять до депутатської групи «Об’єктивний Краматорськ». До цієї групи увійшли всі депутати, які в переліку депутатів Краматорської міської ради зазначені як безпартійні. Але до виборчого списку у 2015 році цих безпартійних депутатів було включено від місцевої організації політичної партії «Опозиційний блок». 

До фракції «Європейська солідарність» увійшли 5 депутатів. Двоє з них, ще з двома депутатами поза цією фракцією утворили депутатську групу «Старе місто».

До фракції Партії пенсіонерів України увійшли 3 депутати.

Позафракційними залишилося 8 депутатів.

Партійне представництво в Краматорській міській раді

Назва партії

Партійність (політична орієнтація)

1.

Безпартійні

34

2.

Партія «Наш край» 

3

3.

«Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»)

2

4.

Партія пенсіонерів України

3

Безпартійні депутати до виборчого списку в 2015 році були включені від місцевих організацій таких політичних партій: «Опозиційний блок» – 24 особи, «Наш край» – 7 осіб, «Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність») – 3 особи.

Переходи по фракціях в Маріупольській міській раді

Депутатський склад Маріупольської міської ради VII скликання утворений з 54 осіб. З початку виникнення повноважень депутатів всі вони увійшли до трьох депутатських фракцій: «Сила людей» – 5 депутатів, «Опозиційний блок» – 45 депутатів, «Наш край» – 4 депутати.

Депутати Маріупольської міської ради, що змінили фракцію або стали позафракційними – відсутні.

Проте є депутати, які увійшли до складу Маріупольської міської ради після виходу з неї попередників:

  • Олег Драга подав заяву про складення ним депутатських повноважень. Замість нього до фракції «Наш край» увійшов Костянтин Карнаух;

  • Сергій Магера склав повноваження депутата Маріупольської міської ради 8 серпня 2019 у зв'язку з прийняттям присяги у Верховній Раді України. Замість нього до фракції «Опозиційний блок» увійшов Олександр Комар.

Що стосується депутатських груп, то на початок виникнення повноважень депутатів Маріупольської міської ради VII скликання депутатські групи не були створені. А станом на 1 квітня 2020 року ситуація така:

  1. 22 депутати увійшли до групи «За мир та розвиток» (всі депутати з «Опозиційного блоку»);

  2. 4 депутати увійшли до міжфракційного об’єднання «Спільне партнерство за сучасний Маріуполь» (всі депутати з «Опозиційного блоку»);

  3. 27 депутатів не увійшли до жодної групи.