Процеси формування більшості депутатів у Миколаївській міській та обласній радах проходили швидко, але формування нових груп, політичні кризи та депутатські міграції внесли свої корективи в коаліційні склади двох рад Миколаївщини. В Миколаївській міській раді найбільше втратила фракція «Наш край» – 44% своїх депутатів, а в обласній – фракція «Опозиційний блок», кількість якої налічує 24% від початкового складу. Всього в обласній раді було 28 політичних міграцій депутатів, а в міській – 14.

Відповідно до Виборчого кодексу вибори в Миколаївську міську та обласну раду у 2020 році відбудуться за відкритими партійними виборчими списками, де роль самовисування буде неможливою. В контексті наближення цих  виборів ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у міській та обласній раді з початку каденції. Зокрема, було проаналізовано кількість депутатських міграцій, які партії втратили своїх депутатів, а які поповнилися новими, які депутати стали позафракційними. Дана інформація дає розуміння в якому стані політичні партії, які отримали підтримку громадян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.  

Миколаївська міська рада

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Миколаївській міській раді було створено чотири депутатські фракції: «Опозиційний блок», «Блок Петра Порошенка – Солідарність», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч». Найчисельнішою фракцією була фракція «Опозиційний блок», яка мала 26 депутатів із 54 депутатів від загальної чисельності ради. Фракція «Об’єднання «Самопоміч» мала 10 депутатів, «Блок Петра Порошенка – Солідарність» та «Наш край» по дев’ять. 

На початку роботи новоствореного складу ради було сформовано коаліцію депутатів, яка складалась із фракцій «Блок Петра Порошенка – Солідарність», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч» і налічувала 29 осіб. У свою чергу «Опозиційний блок» був в опозиції з 26 депутатами, а для прийняття рішень на сесії повинно бути не менше 28 голосів. Тому для прийняття рішень, коаліція повинна була забезпечувати практично 100-відсоткову відвідуваність. Але це було не єдиною перешкодою для забезпечення більшості. У 2017 році почала розвалюватись фракція «Об’єднання «Самопоміч», коли депутат Сергій Ісаков ініціював рішення щодо дострокового припинення міського голови Олександра Сєнкевича, який висувався від «Об’єднання «Самопоміч». На той момент все більше рішень приймались і за участі опозиції. Місцеве експертне середовище вбачало тісний зв’язок міського голови та опозиції, який, після поновлення на посаді Олександра Сєнкевича, можна було відстежити й у кадрових питаннях.

Наслідком даних подій було виключення з фракції «Об’єднання «Самопоміч» двох депутатів. Так, 5 жовтня 2015 року на сесії Миколаївської міської ради голова фракції повідомив про виключення з фракції «Об’єднання «Самопоміч»  Сергія Ісакова та Ростислава Філевського. Ці депутати станом на 1 квітня 2020 року так і залишились позафракційними. Але протягом роботи ради «Самопоміч» втратила ще одну депутатку. 10 липня 2019 року Тетяна Суслова на засіданні 52-ї сесії Миколаївської міської ради вийшла зі складу фракції партії «Об’єднання «Самопоміч», надавши заяву на ім’я міського голови. І станом на сьогодні депутатка не входить до складу жодної фракції або групи. 

Виникали конфлікти і всередині опозиції. У 2018 році внаслідок конфлікту між депутатом Олегом Солтисом та головою фракції «Опозиційний блок» Ігорем Дятловим опозиція поменшала на одного депутата. 25 жовтня 2018 року Олег Солтис вийшов зі складу фракції та до березня 2020 року був позафракційним. І вже 10 березня 2020 року була створена депутатська група «Опозиційна платформа – за життя», головою якої став Олег Солтис. Вочевидь група була створена на партійній основі та почала залучати депутатів, які політично переорієнтувались.  

Депутатська група «Опозиційна платформа – за життя» станом на 1 квітня 2020 року включає в себе 10 депутатів. Крім позафракційного депутата Олега Солтиса, до неї увійшли 5 депутатів «Опозиційного блоку»: Анатолій Дюмін, Сергій Жайворонок, Микола Пономарьов, Павло Зоткін та В’ячеслав Янков; 4 депутати фракції «Наш край»: Сергій Карцев, В’ячеслав Карцев, Сергій Мотуз та Сергій Шульгач. І хоча ці депутати юридично залишаються у фракціях, приналежність до групи, яка створена на партійній основі, свідчить про їхню відповідну політичну спрямованість. Крім того, депутати «Опозиційного блоку» Сергій Жайворонок, Анатолій Дюмін та Микола Пономарьов 26 вересня 2019 року озвучили намір про вихід із фракції, але Ігор Дятлов зазначив, що рішення щодо виходу даних депутатів не погоджувалося та не приймалося.  Також, обласна організація партії «Наш край» заявила про зраду депутатів міської ради, які увійшли до складу групи «Опозиційна платформа – за життя» та ініціювала виключення цих депутатів зі складу партії та фракції. Слід додати, що депутати групи «Опозиційна платформа – за життя» у публічній площині активно себе позиціонують із даною партією та комунікують із виборцями, що в тому числі прослідковується через допомогу медичним закладам у зв’язку з коронавірусом. 

Таким чином, станом на 1 квітня 2020 року в Миколаївській міській раді найбільше втратила фракція партії «Наш край», що складає приблизно 44% втрат від свого початкового складу. «Об’єднання «Самопоміч» втратила трьох депутатів з десяти, що становить 30%, а фракція партії «Опозиційний блок» – 6 з 26 депутатів, що становить 23%. Найбільш сталою фракцією у раді виявилась партія «Блок Петра Порошенка – Солідарність», яка в подальшому перейменувалася у «Європейську солідарність». Ця фракція налічує дев’ять депутатів, склад яких практично не мінявся з 2015 року. Також, на даний момент у Миколаївській міській раді є три позафракційних депутата, які в минулому належали до фракції «Об’єднання «Самопоміч». 

Миколаївська обласна рада

Після чергових місцевих виборів 2015 року в Миколаївській обласній раді було сформовано сім фракцій: «Опозиційний блок» – 17 депутатів, «Блок Петра Порошенка – Солідарність» – 15 депутатів, «Наш Край» – 10 депутатів, «УКРОП» – 7 депутатів, ВО «Батьківщина» – 7 депутатів, «Відродження» – 4 депутата та «Нова держава» – 4 депутата. На початку каденції депутатського корпусу відповідно до синхронності голосувань та публічних заяв депутатів можна стверджувати, що коаліція складалась із депутатів ВО «Батьківщини», «Блок Петра Порошенка – Солідарність», «Наш край» та «УКРОП». 3 грудня 2015 року головою обласної ради було обрано Вікторію Москаленко, яка входила до складу фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність». А першим заступником голови ради на таємному голосуванні було обрано Михайла Соколова, який представляв фракцію «ВО Батьківщина». Одразу після даного голосування, голова фракції «Наш край» Володимир Луста запропонував Вікторії Москаленко сформувати коаліцію, але трохи більше як через рік депутат обласної ради Юрій Кормишкін заявив, що «Наш край» ніколи не входив і не входить до коаліції. Також, він наголосив, що наразі коаліція складається з ВО «Батьківщина», «Опозиційного блоку» та «Відродження». Робота обласної ради протягом каденції, формування нових груп на політичній основі та депутатські міграції показують, що чіткої коаліції депутатських фракцій не прослідковується. Особливо в умовах, коли після призначення голови обласної адміністрації Олександра Стадніка, в обласній раді виникла політична криза і голосування відбувались в умовах протистояння двох груп – «група Стадніка» та «група Москаленко». З семи фракцій обласної ради протягом чотирьох з половиною років роботи з’явились три нові групи та позафракційні депутати. 

Найбільше в обласній раді втратила фракція «Опозиційний блок» зі складу якої вийшло 13 депутатів, що складає 76%. Так, сім депутатів фракції вийшли з її складу й увійшли до «Депутатської групи». Дана подія відбулась ще 21 грудня 2017 року, в цю групу входять: Андрій Кротов, Світлана Гладун, Владислав Бєлава, Володимир Дранов, Ілля Настоящий, Андрій Головчанський та Євген Вовненко. Голова фракції «Опозиційного блоку» Володимир Фроленко заявив, що дані депутати це слабка ланка і вони давно дотримуються інтересів влади. В той же час, 21 грудня 2018 року Володимир Фроленко на сесії обласної ради заявив про створення групи «Опозиційна платформа – за життя» і запропонував депутатам вступати до групи. До складу даної групи станом на 1 квітня 2020 року входять шість депутатів: Володимир Фроленко, Олександр Сіроштан, Максим Невінчаний, Ілля Резніков, Микола Лучний та Олена Маліновська. Таким чином у фракції «Опозиційний блок» залишилось чотири депутати. 

Значних змін зазнало представництво у раді фракції партії «ВО Батьківщина». Новопризначений голова обласної організації Вадим Підберезняк ініціював створення групи в обласній раді «Наша Батьківщина – Миколаївщина», до якої увійшли представники фракції ВО «Батьківщина», які «не зрадили позиції та політичному спрямуванню партії». Наразі такими виявились всього два депутати: Андрій Власенко та Дмитро Гуринчук. Також група відкрита для депутатів, які хочуть продовжувати свій політичний шлях з ВО «Батьківщина». Таким чином, у групу увійшли ще чотири депутати. Так, депутат фракції «Європейська солідарність» Анатолій Катрич увійшов до групи та став її головою. Долучились до групи і три представники фракції «УКРОП»: Юрій Джупінін, Петро Ковальчук та Григорій Марін. Всього група «Наша Батьківщина – Миколаївщина» станом на 1 квітня 2020 року налічує шість депутатів. А сама фракція «ВО Батьківщина» налічує наразі 4 депутати: Сергій Чмирь, Ігор Івануна, Анатолій Ніколенко та Олександр Бондар. Депутатка фракції ВО «Батьківщини» Тетяна Поліщук наразі позафракційна, рішення партії щодо її виключення виникало ще у травні 2018 року.    

Із семи депутатів фракції «УКРОП» залишилось всього три, що складає 42% від початкового складу. Крім трьох депутатів, які увійшли до групи «Наша Батьківщина – Миколаївщина», 27 липня 2017 року фракцію покинув Віктор Сторчеус , якого фракція своїм рішенням виключила зі свого складу через порушення фракційної дисципліни. 

Відносно великих змін зазнала і фракція «Блок Петра Порошенка – Солідарність»,  яка перейменувалась у «Європейську солідарність», до складу якої входить 10 депутатів. Але слід зазначити, що депутатка Надія Іванова юридично входить до фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність», хоча голова фракції «Наш край» Юрій Кормишкін опублікував допис, що Іванова написала заяву про вступ до партії «Наш край». Загалом, крім вищезазначеного Анатолія Катрича, першим фракцію «БПП «Солідарність» в обласній раді покинув Федір Барна, який наразі позафракційний. Причиною виходу став скандал із голосуванням за питання про надання гірничого відводу ТОВ «Південний кар'єр». Фракцію покинув і перший заступник голови обласної ради Іван Кухта, який замінив на посаді Михайла Соколова. Про вихід з партії Кухта офіційно заявив 1 березня 2018 року внаслідок політичних ігр та інтриг в обласній раді та на Снігурівському окрузі, за яким депутат обирався. 4 грудня 2019 року стало відомо про виключення з фракції Василя Жосана та Олександра Каражея. Про це заявила голова обласної ради Вікторія Москаленко в ефірі місцевого телеканалу. Причиною стало те, що вони увійшли до числа депутатів, які були на нараді, де обговорювали відставку Москаленко. Таким чином, станом на 1 квітня 2020 року фракція «Європейська солідарність» налічує 10 депутатів, що складає 66% від початкового складу. А всі депутати, які юридично вийшли зі складу фракції, крім Анатолія Катрича, є позафракційними. 

20% свого складу втратила фракція «Наш край». Станом на 1 квітня 2020 року фракція має у своєму складі вісім депутатів. Двох депутатів фракція «Наш край» виключила зі свого складу власним рішенням: Івана Чіпака та Миколу Підгородинського. Причиною виключення Івана Чіпака стало його некоректне висловлювання відносно інтернаціоналістів, а Миколи Підгородинського – систематична неявка на засідання фракції, ігнорування розпоряджень керівництва і втрата зв'язку. Ці депутати наразі є позафракційними. 

Одного депутата втратила фракція партії «Відродження». Зі складу фракції вийшов Владислав Невеселий, який заявив, що причиною даного рішення стало відсутність його колег на засіданні сесії 7 листопада 2019 року. На даний момент депутат є позафракційним.

І найбільш сталою фракцією Миколаївської обласної ради виявилась партія «Нова Держава», склад якої налічує чотири депутати та не змінювався з початку формування фракції. Позафракційних депутатів станом на 1 квітня 2020 року в обласній раді дев’ять. 

 

За додатковою інформацією звертайтеся: