У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного рівня, які містяться в ЄДР співпадають з фактичним станом справ. Винятком є лише  Херсонська територіальна організація партії «Європейська Солідарність», Херсонський обласний та міський осередки Радикальної партії Олега Ляшка, «Української стратегії Гройсмана», про керівництво яких дані в Держреєстрі відсутні. 

В контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА проаналізувала як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій з фактичним станом справ.

Проаналізовано діяльність 15 осередків політичних партій, які розташовані й офіційно зареєстровані на території Херсонщини і мають міські та обласні осередки. Серед 15 партій вдалось поспілкуватись і отримати відповіді для моніторингу у 9 представництв («Європейська Солідарність», «Голос», «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і честь», Аграрна партія України, «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»). Херсонська обласна організація політичної сили «Партія Шарія» відмовилась від участі у моніторингу, а Херсонська обласна організація партії «Українське об’єднання партіотів – УКРОП» має внутрішньопартійні розбіжності через, що не може надати повної інформації. 6 представництв партійних осередків («Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок в Херсонській області», «Команда Зеленського у Херсоні та Криму», ВО «Батьківщина», «Українська стратегія Гройсмана») не відповіли на інформаційні запити на електронні пошти, інформування через Facebook, телефонні дзвінки, листи.

Дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного рівня в ЄДР співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків (11 з 15), окрім «Європейської солідарності» та міського і обласного осередків Радикальної партії Олега Ляшка, про керівництво яких дані в Держреєстрі відсутні, а також представництвом «Української стратегії Гройсмана».  У випадку «Європейської Солідарності» це пов'язано зі зміною керівництва партійних організацій, які нещодавно відбулися, а нові дані ще не були внесені в реєстр. Інші партії зареєстровані вже давно і дані не були оновлені. В деяких партіях відбуваються зміни керівництва через внутрішні політичні розбіжності.    

У 12 випадках фактичні адреси партійних організацій не співпадають з тими, які вказані в єдиному державному реєстрі. У всіх випадках це пов'язано з тим, що фактично партії зареєстровані за одними адресами, а орендують офіси в інших приміщеннях.

У 10 випадках партії мають свої офіси, на базі яких функціонують приймальні. Приймальні не працюють у партії «Голос» (там ведуть перемовини з орендодавцем), а також обласного і міського осередків  ВО «Свобода», які консультують за попередніми домовленостями.  Приміщення партії «Європейська Солідарність» не працює, на час моніторингу там здійснювались ремонтні роботи. Офіс партії «Слуга народу» протягом 2 тижнів безпосереднього відвідування моніторами залишався зачиненим, майже неможливим виявилось знайти контакти відповідальних осіб/представників партії, до яких би могли звернутись пересічні громадяни і виборці.

Незважаючи на те, що в Україні триває карантин, більшість приймалень партій працюють та ведуть прийом громадян, але деякі за умови попередньої домовленості, інші – у відповідності до графіку (переважно пн –пт по 5 робочих годин). В такому форматі працює 8 приймалень політичних партій. Інші приймальні ведуть прийом громадян у дистанційному форматі. Але за фактом зв’язатись з представниками і потрапити на прийом виявляється досить непросто, не маючи необхідних контактів, посилань. Дана ситуація свідчить більше про декларативний формат діяльності і недостатнє висвітлення  бажання працювати дійсно в інтересах виборців в особливо складний період.

У більшості випадків прийом здійснюють депутати відповідної ради. У партій, які не представлені в міській та обласній раді прийом здійснює визначений працівник партії. За словами представників політичних партій, у середньому вони отримують 10 звернень щомісяця. В основному вони всі стосуються надання матеріальної допомоги, юридичних консультацій. 

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

1

Обласний осередок партії «Батьківщина»

Запит проігноровано, в ЄДР є адреса і контакти приймальні

Невідомо

2

Міський осередок партії «Батьківщина»

Запит проігноровано, в ЄДР є адреса і контакти приймальні

Невідомо

3

Херсонський обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Так

Безпосередньо в приймальні

4

Регіональна організація політичної партії «Опозиційний блок» в Херсонській області

В ЄДР вказано адресу приймальні, телефони і електронна пошта не актуальні

Невідомо

5

«Слуга народу – Команда Зеленського у Херсоні та Криму»

В ЄДР є адреса офісу, на запит не відповіли

Невідомо, двері офісу зачинені 

6

«Українська стратеія Гройсмана»

Офіційної інформації про їхню діяльність у відкритому доступі немає

 Невідомо

7

Херсонська територіальна організація Партії «Європейська Солідарність»

Так

Дистанційно на час карантину

8

«Голос»

Офіційно немає, хоча адреса в ЄДР зазначена

Дистанційно

9

Херсонська обласна та міська організації ВО «Свобода»

Так, за попереднім записом

Так

10

Херсонський міський осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Так

Так

11

Херсонська обласна організація політичної партії «Сила і честь»

Ні

Ні

12

Херсонська обласна партійна організація Аграрної партії України

Так

Ні

13

Херсонська обласна організація політичної партії «Партія Шарія»

Невідомо (відмова від відповіді)

Невідомо (відмова від відповіді)

14

Херсонська обласна організація політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»

Так

Так

15

Херсонська обласна організація партії «Самопоміч»

За попереднім записом

Так