ОПОРА дослідила формування більшості в місцевих радах останнього скликання та сталість керівництва.  У фокусі дослідження були Дніпропетровська обласна рада та Дніпровська і Криворізька міські ради. 

Дніпропетровська обласна рада

Після останніх виборів 2015 року до Дніпропетровської обласної ради пройшли 7 партій, які пропорційно підтримці виборців розподілили 120 депутатських мандатів. Відповідно на початку роботи обласної ради сформувались депутатські фракції «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Солідарність», «Відродження», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч».

Відразу в Дніпропетровській обласній раді сформувалась більшість із фракцій «Солідарність», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Батьківщина», «Відродження» та Радикальна партія Олега Ляшка. Головою Дніпропетровської обласної Ради було обрано Гліба Пригунова (фракція «Солідарність»), Святослава Олійника (фракція «Відродження») першим заступником голови обласної ради, а Мгера Куюмчяна заступником голови обласної ради.

 Після президентських виборів 2019 року були спроби Святослава Олійника очолити обласну раду, але чинна більшість його не підтримала. Пізніше до більшості  долучилась фракція «Опозиційний блок» і відбулися зміни в керівному складі Дніпропетровської обласної ради. Головою обласної ради став Святослав Олійник. На посаду першого заступника було обрано Анатолія Адамського (фракція «Опозиційний блок»), а Мгер Куюмчян зберіг за собою посаду заступника голови обласної ради.

Дніпровська міська рада

В Дніпровській міській раді 5 партій, які подолали 5% прохідний бар’єр сформували депутатські фракції «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадська сила», «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч».

Найбільша кількість змін керівництва та депутатських переходів з фракцій відбувалась в Дніпровській міській раді. Не було чітко визначеної депутатської більшості спочатку і дуже багато кулуарної боротьби за посаду секретаря міськради. На виїзному засіданні тодішні опоненти міського голови фракції «Опозиційний блок», «Громадська сила» і частина Об’єднання «Самопоміч» обрали секретарем міськради Загіда Краснова. Вже через три місяці ситуація  змінилась: Борис Філатов переформатував більшість під себе, та а секретар міськради змінився. До нової промерської більшості увійшли фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч» і частина з фракцій «Опозиційний блок», «Громадська сила». Новим секретарем Дніпровської міської ради 16 березня 2016 року обрали В’ячеслава Мішалова. В результаті внутрішньо-конфліктної ситуації між Борисом Філатовим та В’ячеславом Мішаловим 15 листопада 2017 року відбулися зміни секретаря і обрано Олександра Санжару («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), який і досі виконує посадові обов’язки.

Криворізька міська рада

В Криворізькій міській раді 7 партій розподілили 64 депутатські мандати пропорційно підтримці виборців. Відразу було сформовано 7 депутатських фракцій і груп: «Солідарність», «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Сила людей», «За рідне місто», «За успішний Кривий Ріг».

Більшість сформували фракція «Опозиційний блок» і депутатські групи «За рідне місто» та «За успішний Кривий Ріг».

Партії  ВО «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка виключили 11 депутатів зі своїх партій, причиною стала їхня участь 18 листопада 2015 року у засіданні міської ради та визнання ними переможцем другого туру висуванця від «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула. Нагадаємо, що 15 листопада 2015 року відбувся другий тур виборів міського голови Кривого Рогу, переможцем якого було оголошено Юрія Вілкула. Він набрав 49,3%, що на 752 голосів виборців більше, ніж у його опонента Юрія Милобога з «Самопомочі», який отримав 48,8% голосів виборців. Після двох місяців протестів за визнання незаконними результатів у Кривому Розі, в тому числі під стінами Центральної виборчої комісії в Києві, Президент України підписав законопроект про проведення виборів 27 березня 2016 року. У результаті цих виборів перемогу в першому турі здобув Юрій Вілкул. Секретарем Криворізької міської ради обрали Сергія Маляренка.